Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2009 23:10 - ДАГ подготвя нов закон за горите и нова ценова политика
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 3524 Коментари: 6 Гласове:
2



Държавната агенция по горите (ДАГ) работи върху нов закон за горите, подготвя нова методика, по която ще се преоценят спрените конкурси за отдаване на ловните стопанства на концесии и ще промени ценовата политика в горския добив. Това съобщи председателят на ведомството, което на подчинение на премиера, Георги Костов пред БНР в неделя.

Той допълни още, че агенцията може да обжалва заповедите за смяна на предназначението на замените държавни горски терени край морето и планински курорти, които са раздавани за жълти стотинки на бизнесмени близки до бившата власт.

По случая със скандалните заменки в петък прокуратурата съобщи, че повдига обвинение срещу бившия шеф на ДАТ Стефан Юруков и такива вероятно ще бъдат предявени и към земеделски министри.

Костов каза, че някои резултати от проверките на ДАНС и полицията през март в ДАГ и земеделското ведомство излизат чак сега, а не са излизали преди това, “което може би подсказва за политически чадър“.

Той отново заяви, че всички замени по схемата покрай големите курорти в една или друга степен са неизгодни за държавата, тъй като оценките на горите и земите са правени по оспорима методика, даваща цени далеч от пазарните или по-ниски от реалните. Правният анализ на тези разпоредителни сделки обаче ще отнеме време преди да се обяви кои са фирмите нарушители.

Шефът на ДАГ каза още, че ГЕРБ подготвя изцяло нов закон за горите, който да има европейски дух, а не с него да се преследват корпоративни интереси. Този нов закон трябва да регламентира изцяло движението на горския фонд или на горските земи, когато наистина се налага смяна на предназначението за обществени нужди или за крупни инвестиционни проекти. Правилата обаче ще се разпишат за открит пазарен принцип, каза Костов.

Проведените конкурси за отдаване на концесия за 15 години на ловни стопанства ще бъдат преоценявани също по нова методика, тъй като тази, по която са протекли е била нагласена така, че да бъдат спечелени от определени лица.

От 100 обявени през май ловни концесии са проведени половината, съдбата на останалите 50 спрени конкурса ще се решава след като се прецени горскостопанския интерес на държавата от отдаването им на частно стопанисване.

Той коментира, че проверката на ловните концесии ще обхване и депутатът от ГЕРБ Емил Димитров, който ръководи ловен участък "Елен" в горско стопанство “Етрополе“ горското стопанство "Шерба".

Костов посочи, че не винаги ловните концесии са скандални и при защитени интереси на държавата и инвеститора е добре да има частни управители на горските стопанства. По думите му е много трудно поддържането на високоинтензивни ловни стопанства и превръщането им в печеливши предприятия, а държавата досега не се е справила с тази задача и стопанствата са били губещи.

Новото ръководство на ДАГ започва и анализ на икономическото състояние на горското стопанство, което била силно засегнато от икономическата криза в страната. Макар да се отчитат приходи на около 50 процента от заложените годишно за шестмесечието, то това се дължи не толкова на приходи от съществена дейност, а именно от промяна на предназначението на горския фонд. “Системата се декапитализира, което е крайно неблагоприятно“, каза Костов.

Затова се разработват спешни мерки за реализиране на добитата вече дървесина, която стои по складовете, гние, губи стойност и се преоценява. “Така да помогнем на нашия горскопромишлен комплекс да заработи, тъй като цените, на които е предлагана дървесината досега, се оказват недостатъчно добри за част от горскопромишления комплекс. Ще променим нашата ценова и пазарна политика гъвкаво, за да могат заводите да тръгнат, да заработят, да запазят работни места, а ние също да запазим нашите работни места и да помогнем на гората да се подобри нейното състояние“, допълни Костов.



Тагове:   даг,


Гласувай:
2



1. анонимен - Да намалим администрацията в София!
24.08.2009 09:17
Формирайте две стопански дирекции в горите в Южна и Северна със седалища В.Търново и Пазарджик/или Пловдив/.
Оставете на ДАГ София само контролните и координационно управленски структури.
Двете дирекции ще са по близо до проблемите на горите и ще могат да реагират бързо и адекватно за решаването им.
По този начин ще се избегнат тромавоста при вземане на решения, изкривяването на информацията, и ще се постигне експресна комуникативност между стопанските структури и бърза реакция за решаване на проблемите на съответните региони.
Ще се прекратят непрекъснатите пътувания на представителите на стопанските единици до централата в София и ще се даде възможност на същата да насочи вниманието си към разработване и осъществяване на европейски проекти в горите.
цитирай
2. анонимен - интересно
26.08.2009 18:26
народа е казал...една птичка пролет не прави... какво следва от това?
цитирай
3. анонимен - анонимен горски
23.09.2009 14:16
крайно време е да се проверят и сменят директорите в рдг-пазарджик
цитирай
4. анонимен - да се видим колко се уважаваме.
03.12.2009 11:19
европа знае как да пази горите изелените площити.-а българия знае как да унищожава горите изеленитеси площи до не узнаваймост. можеби и за това ще търсим виновници.
цитирай
5. анонимен - министърат знаели колко горски ще ...
30.08.2010 12:09
министърат знаели колко горски ще останат без работа но това тях неги интересува
цитирай
6. анонимен - горския
02.09.2010 11:29
не е било,толкова объркано никога...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032936
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930