Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2009 22:47 - Медведев проверява Путин
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 535 Коментари: 0 Гласове:
0



Руският президент Дмитрий Медведев нареди до ноември прокуратурата да направи серия от проверки в създадените от предшественика му Владимир Путин държавни мегакорпорации, наричани госкорпорации, за да се прецени дали да не бъдат разформировани или да продължат да съществуват под друга форма.

Решението, взето в края на седмицата, засяга банката Внешекомомбанк (ВЕБ), технологичния конгломерат "Ростехнологии", нанотехнологичния концерн "Роснанотех", отговарящата за подготовката за олимпиадата в Сочи "Олимпстрой", Фонда за развитие ЖКХ и за Агенцията за гарантиране на влоговете.

Според в. "Комерсант" идеята се върти в главата на президента още от пролетта. Тогава беше публикуван експертен доклад за "нова законодателна концепция за юридическите лица", в която имаше конкретни предложения за държавните корпорации.

Според тях "Росатом" и "Олимпстрой" трябва да се превърнат в държавни органи, Внешекомомбанк (ВЕБ), Агенцията за гарантиране на влоговете, "Ростехнологии" и "Роснанотех" - в комерсиални структури със стопроцентово държавно участие, а ЖКХ - в обикновен фонд.

В момента госкорпорациите имат специален статут, а най-голямото им преимущество е, че имат пряк достъп до държавния бюджет. Според цитирани от "Газета.Ру" анализатори именно това им право създава предпоставки за големи нередности.

Изданието разказва за последните скандали около ЖКХ - за 2008 г. в разгара на икономическата криза ръководството си начисли премии в размер на 235 млн. рубли. Източници от Агенцията за гарантиране на влоговете пък признават, че чиновниците си разписват заплати като в нормалните корпорации, но далеч нямат същата ефективност.

Госкорпорациите бяха създадени по времето на Путин с идеята да бъдат "локомотив на ръста на руската икономика" и да наливат средства в ключови отрасли, които трудно намират инвеститори. Въпреки че на пръв поглед решението на сегашния президент Медведев да ги преструктурира изглежда като опит за освобождаване от влиянието на премиера, анализатори коментират, че то е по-скоро продиктувано от необходимостта от допълнителни бюджетни средства заради кризата, отколкото от политически причини.

Други експерти, цитирани в руските медии, пък задават въпроса дали промените няма да доведат до нови проблеми - например ако "Олимпстрой" прекрати своето съществуване, кой ще отговаря за изграждането на инфраструктурата и подготовката на олимпийските игри в Сочи през 2014 г. Под въпрос е и създадената през юли с указ на президента нова държавна корпорация - "Автодор", която отговаря за изграждането на пътища.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034299
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930