Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2009 22:54 - Руският патриарх проповядва въздържание с часовник за 36 хил. евро
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 526 Коментари: 0 Гласове:
0



Руски блогъри и медии оживено обсъждат от десетина дни насам откъде патриарх Кирил може да се е сдобил с изключително скъпия ръчен часовник, който се оказа на ръката му по време на молебен в Киев на 28 юни, пише Дневник онлайн.

image

Снимка: image


Агенция "Интерфакс" припомня, че случайно под одеждите на руския патриарх са миг се появила част от часовник, който журналистите веднага разпознали като класически швейцарски "Бреге" (Breguet) с корпус от бяло злато, каишка от крокодилска кожа и автоматичен механизъм с будилник. Цената на подобен модел се движи в рамките на 28-36 хиляди евро.

В Киев патриархът говори за християнската аскеза и вредата от консуматорството. "Много е важно да  се научим на въздържание. Аскезата - това не е живот в пещера и не е постоянен пост. Това е способност да регулираш - в това число и потреблението си - чрез идеите състоянието на сърцето. Това е победа на човека над похотта, над страстите, над инстинктите", каза той в проповедта по време на посещението си в Украйна.

"Ако това е действително скъп часовник, то уместно е да зададем въпроса знае ли самият патриарх, че той е скъп", опита да обясни случая професорът от Московската духовна академия протодякон Андрей Кураев. По думите му главата на руската православна църква може и да не е е в течение на цените в живота на миряните и вероятно става дума за подарък.

"Напълно е възможно този часовник да е подарен на патриарха от някои от президентите на десетките държави, в които нашата църква извършва пастирска дейност", предполага Кураев. Този модел не е от най-скъпите и е по джоба и на депутати и бизнесмени, затова не е важно кой точно го е подарил, а как патриархът се отнася към подаръка.

Кураев смята, че приемането на скъпи подаръци е "форма на смирение". Става дума да не приемаш стила на странстващ беден монах, а смирено да се ползваш от това, което хората дават на теб и църквата, като в същото време сърцето не се привързва към тези вещи, допълва протодяконът.

Той припомня и случая с Йоан Кронщадски (според някои - прочул се до степен на личен култ свещенослужител в края на ХІХ - началото на ХХ век, канонизиран от московската патриаршия през 1990г.), който се носил със скъпи раса от коприна. "Веднъж той отговорил на подобни упреци така: Дълго се съмнявах дали да задържам подобни скъпи подаръци, а след това разбрах, че ако ги връщам, то ще обидя хората, които ми ги дават. Отец Йоан е раздавал анонимните пари, които са идвали като дарения, а скъпите предмети оставял за себе си, за да не смущава онези, които са му ги подарили."


Тагове:   патриарх,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13038389
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930