Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2009 18:53 - Кирливите ризи на властимащите - в нета*
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 727 Коментари: 0 Гласове:
1



11 бивши и настоящи министри и няколко кметове са част от дълъг списък на унищожители на българската природа, който се появи в началото на август в интернет, разкри “Всеки ден”. На сайта www.bgblacklist.blogspot.com има 106 имена на държавници, кметове, известни за обществото личности, посочени като виновници за унищожаване на едно или друго кътче от природата в България. В списъка са двама министър-председатели – Симеон Сакскобурготски и Сергей Станишев, както и министри от техните правителства - Асен Гагаузов, Веселин Близнаков, Долорес Арсенова, Джевдет Чакъров, Емел Етем, Нихат Кабил, Мехмед Дикме, Румен Петков. До тях се нарежда и един министър от настоящия кабинет – Божидар Димитров. В списъка са посочени още президентът Георги Първанов, председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев. Тук са и известни имена като Иво Прокопиев, Красимир Гергов, Любен Дилов-син, кметовете на Москва – Юрий Лужков, на Царево – Петко Арнаудов, на Банско – Александър Краваров, на Каварна - Цонко Цонев. Има имена на зам.-министри, например, това на заместник-министъра на околната среда и водите в правителството на Симеон Сакскобурготски Любка Качакова. От депутатите и по-известни политици в списъка присъства името на Ахмед Доган, както и на депутата от ДПС Камен Костадинов.

Еколози заявиха пред “Всеки ден”, че сайтът е анонимен и не се знае кой го е пуснал. Списъкът посочва не само имена, но и конкретни фирми, чиято дейност е срещу природата. На самия сайт са написани следните изречения: “Информацията, представена в този списък, е сборен резултат от мнения на читатели и от статии в печата и в интернет. Списъкът не е съставен за забавление, а напротив - всяко име е добавено с безгранично отвращение. Ако лицата или фирмите, изредени в този списък, се чувстват несправедливо засегнати, имат свободата да докажат посредством ефективни природозащитни действия, че не се занимават с описаната дейност или липса на дейност”.

Срещу всяко от имената в черния списък на унищожителите на българската природа са записани и основания за включването. За Асен Гагаузов пише, че по “негово предложение от “Натура 2000″ отпадат концесионните площи и териториите с приети устройствени планове към датата на обявяването на зоната”. Веселин Близнаков като министър на отбраната от НДСВ “е продал 27 хектара държавни имоти за жълти стотинки - 3-5 евро/кв. м край Сапарева баня на частни фирми, представляващи “Рила Спорт” АД”, пише в черния списък. Пак там срещу името на Емел Етем е записано, че “лично и на място е разпоредила унищожаването на лонгозната растителност на река Вая, носи пряка отговорност за унищожаването на алувиалната крайречна растителност в цялата страна”. Името на вече бившия министър на околната среда и водите Джевдет Чакъров е свързано с бездействие, “докато мафията разграбва защитените територии и щедро прехвърля държавните защитени територии в частни ръце. След едногодишната забранителна заповед за строеж на Иракли, г-н Чакъров я “поднови”, така че най-наглите закононарушители да могат да строят при това на самия бряг”.

Авторите на списъка не подминават и зам.-министри като Любка Качакова, за която в черния списък е отбелязано: ”Инициатор за бетониране на една от най-красивите местности в Родопите чрез проекта за ски център “Супер Перелик”. За зам.-министъра на околната среда и водите Йордан Дардов е записано, че е “разрешил строежи без ОВОС между Синеморец и Бутамята до защитената местност “Устието на Велека” в природен парк “Странджа”.

Двама бивши премиери присъстват в черния списък със следните мотиви - “Сергей Дмитриевич Станишев - министър-председател на България, който открито заяви лични инвестиционни намерения в незаконно “отложените” от него Натура-зони. На 9.10.2007 г. Станишев откри първата копка на незаконния курорт “Супер Боровец”, който е в разрез с европейските директиви и българските закони”. За предшественика на Станишев е записано: ”Симеон Сакскобургготски - по неизвестен начин имотите на този бивш цар и бивш премиер отпаднаха от мрежата “Натура 2000″. Този бивш цар допусна по време на управлението си разграбване на защитените територии и превръщането им в градски квартали. Неговото правителство се превърна в маша на българската мафия. Негова инициатива е и превръщането на най-емблематичната част на Рила в собственост на оманския султан, наречена “Супер Боровец””.

Един-единствен министър от настоящото правителство е част от черния списък на унищожителите на българската природа. Това е Божидар Димитров. За него е представена следната информация: ”Защитник на незаконното строителство в защитените територии и разпространител на клеветата за бомбата над Банско. Същият разпространява лъжлива информация, че незаконният строеж на ресторант в Яйлата (върху археологически находки) е в действителност ремонт на рибарска хижа. Вероятно той е собственик на строежа, изпълняван от добричките братя Павлови. Преди бетона на Яйлата не е имало нито следа от рибарска хижа - това се твърди от местните хора”.

Президентът Георги Първанов присъства в черния списък заради лова на диви кози в резерват в Узбекистан.

Според сайта Петко Арнаудов е безотговорен кмет на Царево и заклет враг на природата в община Царево, който прояви наглостта да поиска отмяната на статута на Природен парк Странджа. С негово разрешение, но без съгласието на Министерството на околната среда и водите, в нарушение на законите, и след като фалшифицира подписа на един зам.-министър, фирма “Краш 2000″ изсече част от гората в парк “Странджа” и на нейно място вдигна “грозните” си незаконни строежи. След триумфа на корупцията във ВАС на 29.06.2007 г. Арнаудов предложи “сделка”, в която да остане парк “Странджа”, но да отпадне от него незаконният строеж на “Краш 2000″. Кметът на Царево е застроил безобразно и бившия къмпинг “Оазис” - на място, където е забранено да се строи, като е обявил (напук на Конституцията и ЗЗТ) и плажа за “частен”, пише сайтът.

Цонко Цонев, кмет на Каварна, е посочен за убиец на резервата Калиакра. По негова инициатива пътят на прелетните птици е запречен от ветрогенератори по брега на историческото място и природния резерват “Калиакра” се строи селище в мюсюлмански стил, а брегът около Каварна е унищожен от новите голф-игрища. По последни данни разкопава Калекайряка, Цонев успява да размени 130 дка общински терен край морето срещу 5 дка порутен басейн далеч от морето с което е облагодетелства “АКБ форес”, като получават почти цялото пространство, което се намира на терасата над тяхното ваканционно селище “Русалка”.

Кметът на Банско Александър Краваров призова банскалии на демонстративно бракониерство, ако национален парк “Пирин” влезе в “Натура 2000″. Той е главен съучастник на Юлен в създаването на “Ски-зона - Банско” в границите на НП “Пирин”, обект на ЮНЕСКО - световно природно наследство.

Юрий Лужков намира място в черния списък със следната информация: “Кмет на Москва и брилянтен далавераджия, който изпирайки пари от руските данъкоплатци, уж строи детски лагер, застрои бившата вече защитена местност Камчийски пясъци и има планове за презастрояване на Пампорово. За да получи апетитната земя край Камчия, Юрий организира побой над непослушния авренски кмет. Пердахът послужи за назидание на тогавашния министър Мехмед Дикме, който ден след побоя, щедро и с желание, превърна тази ценна държавна защитена територия в строителна площадка. Общо 820 декара издънкови церови гори в района на Камчия ще бъдат обезлесени и застроени. Поради липса на пречиствателни съоръжения планираният “ол-инклузив оазис” на Лужков ще бълва средно на ден по 3 тона човешки фекалии в Камчия, които ще се изливат по-късно по плажа, смятат създателите на “черния списък”.

Действително тези хора са извършвали действия срещу природата и то без да се замислят, потвърдиха пред “Всеки ден” природозащитници от Коалиция “За да остане природа в България”. Според тях “най-големи золуми са правени по време на управлението на Сергей Станишев. Тогава държавата е най-безучастна към унищожението на природата и тогава са направени най-много заменки”. Правителството на Станишев е известно със стимулиране на строителството и изсичане на горите, казаха още природозащитниците.
-----------------------------------------------------------------------------
*Заглавието е променено
http://www.vsekiden.com/?p=56126



Тагове:   далавери,   натура2000,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13045890
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930