Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2009 10:35 - Производството на грозде може да ни изстреля на световните пазари
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 888 Коментари: 1 Гласове:
4



България може да бъде конкурентна на световния и европейски пазар, ако развие производството на десертно грозде и вино от местни сортове, заяви в интервю за БТА ст.н.с. втора степен, д-р Виолета Димитрова, директор на единствения у нас Институт по лозарство и винарство в Плевен.

Нашият най-сериозен аргумент трябва да бъде подобряване качеството на продукцията на грозде и вино, за да бъдем конкурентноспособни на световния пазар, каквито традиции сме имали, посочи тя.

Според нея, 2009 г. се очертава като една добра лозарска година, в която добивът при винените сортове ще бъде между 500 и 900 килограма грозде от декар, а от десертните - над 1000 до 1500 кг.

Димитрова изтъкна, че въпреки съвременните тенденции за здравословно хранене с повече плодове, българинът консумира едва 3 кг грозде годишно, при 34 кг в годините, когато България е била страна с международна слава в производството на десертно грозде в Европа и в света.

Институтът по лозарство и винарствв о Плевен е разработил конкретна програма, касаеща десертното и винено гроздопроизводство до 2013 г., посочва директорът.

Проектът може да послужи на новото правителство за планиране работата и успешно развитие на този сектор, защото лозарството и винарството са стратегически важни за България подотрасли на българското земеделие, заявява в интервюто си за БТА Виолета Димитрова.



Тагове:   лозе,   вино,


Гласувай:
4



1. анонимен - Десертните лозя не се субсидират от ...
11.08.2009 11:11
Десертните лозя не се субсидират от държавата, за сега;
по - изгодно е да гледаш шипки, не че е лошо, ама...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030730
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930