Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2009 19:12 - Станишев ще сезира Брюксел за чистките на новата власт
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 496 Коментари: 0 Гласове:
2



Лидерът на БСП и бивш премиер Сергей Станишев обеща партията му да подготви аргументирани отговори на всяка отправена критика от новата власт. Той предупреди за политическата, според него, чистка в държавната администрация и обеща да се обърне към европейските партньори на България, ако правителството на Бойко Борисов я продължи.

Станишев даде пресконференция след края на заседанието на Изпълнителното бюро на БСП, на което е била обсъдена, по думите му, актуалната обществено-политическа обстановка в страната.

Заседанието на партийното ръководство става ден след като членът му и бивш вътрешен министър Румен Петков остро осъди "мълчанието на партията, когато срещу нейните министри има очевидна агресия" и като противовес на пасивността на актива обяви създаването на "комисия за защита на кадрите в рамките на партията и на нейните коалиционни партньори". Петков настоя и за радикална промяна на ръководството на БСП, виновно за катастрофалната загуба на парламентарните избори.

Доста бързо членове на новия кабинет се отказаха от предизборните си обещания, заяви Станишев и за пример посочи, че вече не се говорело за актуализация на бюджета и за намаляване на осигурителната тежест с 5%. Вече се биел отбой и за споразумение с МВФ, каза бившият премиер. Това, според него, означавало, че или програмата на ГЕРБ не е била добре съобразена, или е говорено, без да се мисли да се изпълнява.

Станишев се зарече БСП да отстоява резултатите от предишното управление. "Ще отговаряме много ясно на всяка лъжа, която се казва, и на всяко твърдение, което не е подкрепено с факти", заяви той.

Лидерът на БСП упрекна новата власт в липса на позиция по големите енергийни проекти, което ги подлагало на риск. Като пример той посочи изявленията на Русия, че "Южен поток" може да мине през Турция и да заобиколи България.

По повод на кадровите смени в пътната агенция Станишев обяви за грешно решението на Борисов да върне на директорския пост Димитър Иванов и подчерта, че новият премиер е бил подведен тежко. За скандалната сделка за ремонта на сградата на регионалното министерство лидерът на БСП обясни, че той е бил необходим, "тъй като действително е имало ужасяващи картини, като липсата на място, където да се съхранява цялата документация".

По отношение на правителствените самолети бившият премиер каза: "Въпрос на управленска преценка е дали са необходими те на държавата. Имаше инцидент със самолета на държавния глава, който по щастлива случайност не завърши по-сериозно. Затова беше взето решение за купуване на самолет втора ръка, който да реши проблема на държавата за следващите 20 години".

По думите му всяка проверка на новото правителство за решенията на предишното ще потвърди, че са взети целесъобразни решения.

За обвиненията към министрите от негово правителство от страна на приемниците им Станишев заяви, че "тези неща са казани ей така във въздуха”.

Ако настъпи политическа чистка, ще бъдат информирани европейските партньори на България, защото ние сме европейска държава, а времето на Бай Ганьо отдавна е отминало, предупреди още Станишев, като допълни, че вече имало факти за намеренията за такава чистка под формата на структурни промени.

След края на заседанието на ИБ стана ясно още, че лидерът на пловдивската организация на БСП Захари Георгиев с писмо до Станишев е обявил, че се оттегля от партийния пост, тъй като е избран за депутат. Според новия устав на партията не могат да се съвместяват партиен и изборен държавен пост, какъвто е постът на народен представител.

Захари Георгиев настоява на следващото заседание на Националния съвет на БСП да се предложи проект за решение за провеждане на изборна кампания в градската организация на БСП – Пловдив и свикване на градска конференция за избор на председател на Градския съвет на БСП.



Тагове:   Брюксел,   Станишев,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997908
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031