Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2009 22:56 - Темата на Дневник: Ловци, бизнесмени, ловни полета, ловни стопанства, дивечовъдни станции
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 5163 Коментари: 0 Гласове:
1



1. Новите стари ловджии

Бивши и настоящи депутати, търговци на зърно, цигари, спиртни напитки, известни хотелиери, ресторантьори, собственици на казина, строители, сред които и на луксозни къщи на Лазурния бряг, бивш агент на Държавна сигурност. Това са част от спечелилите конкурсите за ловните полета и стопанства за следващите 15 години. Голяма част от избраните са ги стопанисвали и досега.

От 118 обявени процедури от бившия шеф на Държавната агенция по горите (ДАГ) Стефан Юруков, в които се включват 15% от ловната територия на страната, има избрани победители за 43 ловни полета и седем ловни стопанства. Това съобщи Юлиян Русев, директор на дирекция "Ловно стопанство" в ДАГ. От сделките за ловните полета има сключени договори с 12 победители, за други 12 са подписани протоколите кой е избраният победител, а 19 са с протоколи и издадена заповед от Стефан Юруков за избрания победител. 10 процедури са прекратени заради липса на кандидати или пропуски в документацията.

В страницата на ведомството в интернет са качени заповедите за 26 ловни полета и три ловни стопанства. Договорите с победителите са сключени в последния месец на предходното управление. Последният е подписан от Юруков на 24 юли, ден след като сегашният премиер Бойко Борисов връчи на президента Георги Първанов успешно изпълнения си мандат за съставяне на правителство. В момента бившият шеф на ДАГ е разследван заради замените на гори.

Преглед на публикуваните документи показва още, че със заповед от 30 юли новият директор на агенцията Георги Костов първоначално удължава до 2 септември сроковете за подаване на оферти за три ловни участъка - Бяла река (Катунци), Пещерата (Катунци) и Калето (Карнобат). Те са изтичали в края на юли. На следващия ден Костов издава две нови заповеди. С едната отменя методиката за оценяване на предложенията на кандидатите за сключване на договор за съвместна дейност в държавните ловни стопанства, както и методиката за определяне на началния размер на годишната вноска в дивечовъдните участъци. С другата заповед прекратява останалите 58 процедури, които са отворени от предшественика му. Отмяната им може да се обжалва пред съда. Никой от участниците не е направил това, каза инж. Юлиян Русев.

Няма да сменяме методиката за вноската, а ще променим критериите, допълни той. Русев обясни, че не може да се завишава или занижава встъпителната вноска, защото кандидатите по отменените процедури няма да са в равностойно положение спрямо тези, за които вече има избрани. Новите критерии за оценка ще са ясни до края на август, целта е процедурите да бъдат подновени през септември, каза инж. Русев.

В интервю за "Дневник" в началото на август Георги Костов заяви, че проблемът при отдаването на концесия на ловните участъци е доколко процедурите са били прозрачни и по правилата, което поражда въпроса как са избрани кандидатите. Реших временно за един месец да спра всички конкурси, като целта е да няма съмнения при избора на новите кандидати, каза още Костов. Той заяви, че "концесия не е мръсна дума, публично-частното партньорство е широко разпространена форма и за анатемосване и дума не може да става". Очакванията на агенцията са 4 млн. лв. годишно да постъпят в държавния бюджет от отдадените на концесия за 15 години ловни полета, каза Русев.

2. Ловни стопанства

Ловното стопанство Преслав ще се управлява съвместно с "Жълта локва хънтинг" през следващите 15 години. То е собственост на Валери Иванов, Иван Воденичаров, Огнян Ганев и Георги Георгиев, показва справка в системата ДАКСИ. Очакваните приходи от ловностопанската дейност, която ще развиват на територията на стопанството, започват от 50 хил. лв. годишно за 2010 г. и достигат до 160 хил. лв. през 2024 г. Или общо за 15-годишния срок приходите ще са в размер на 1.6 млн. лв., става ясно от публикуваните документи на сайта на ДАГ в интернет.

"БГ егер" ще стопанисва ловното стопанство Осогово край Кюстендил. Негови собственици са Павел Велев и Георги Бояджиев. Дружеството е с предмет на дейност стопанисване и опазване на дивеча. Очакваните приходи от лов в Осогово възлизат на 8 хил. лв. годишно за 2010 г. и достигат до 50 хил. лв. през 2024 г. Или общо за 15-годишния срок приходите ще са в размер на 384 хил. лв.

За ловното стопанство "Арамиец", което се намира в Средна гора, на 30 км от летище София, няма качена официална информация на страницата на ДАГ, но според източници на "Дневник" там вече има сключен договор с победителя.

Вместо това е качено класирането за Ропотамо. На първо и второ място са класирани фирмите "Форхед" и "Аидатур", и двете собственост на турския бизнесмен Фуат Гювен според публикации в пресата. "Форхед" са заявили и най-високи приходи от лов - от 284 хил. лв. за 2010 г. до близо 1.5 млн. лв. в края на концесията. Или общо за 15 години приходите от лов ще възлязат на над 17.85 млн. лв. "Дневник" не успя да се свърже с управителя на "Форхед" Емил Манов за коментар. Според източниците на изданието Стефан Юруков не е успял да сключи договора.

Компания на туристическия бос и собственик на столичния ЦУМ Георги Гергов печели ловното стопанство в Балчик, казаха още източниците на "Дневник". С него също все още няма сключен договор, но предстои да бъде подписан от новия шеф, уточниха от ДАГ. Георги Гергов не вдигаше мобилния си телефон.
Задължения на компаниите:

- ремонт и поддръжка на биотехническите съоръжения

- разработване и поддържане на фуражната база

- купуване на фураж за подхранване на дивеча

- предоставяне на високо проходими пикапи и други превозни средства за ползване от държавното ловно стопанство

- ремонт на ловната база

3. Кой спечели дивечовъдните участъци

От 43 дивечовъдни участъка, за които има избрани победители, а процедурата по подписването на договор с тях е на различно ниво, в сайта на ДАГ има информация кой ще стопанисва 26 от тях през следващите 15 години. "Дневник" представя по-известните имена сред новите концесионери.

"Тера тур сервиз" ще продължи да се грижи за дивеча в ловния участък "Правец - Брусен". Договорът с компанията, чийто управител Васил Златев е баща на шефа на "Лукойл България" Валентин Златев, е един от първите, с които бившият шеф на ДАГ сключи договор. Компанията е част от групата "Агрохолд". Половината от акциите в холдинга са собственост на Васил Златев, а останалите - на кипърска офшорка, според ДАКСИ. "Тера тур сервиз" изгражда голф комплекса край Правец, който се очаква да бъде открит официално в края на годината. Освен това е акционер заедно с общината и държи още спортния и търговския комплекс, както и младежкия и културния дом в града. Васил Златев е бил кмет на Правец от 1968 до 1989 г. "Фабрика Медикет" взима ловния участък в Етрополе, който стопанисваше и досега. Това е полето с най-висока годишна вноска, не по-малко от 75 139 лв. Сред собствениците на дружеството е депутатът от ГЕРБ Емил Димитров. Той е собственик, а доскоро беше и управител на една от най-големите дистрибуторски компании в цигарения бизнес - "Симеон 2". На последните парламентарни избори Димитров водеше листата на ГЕРБ в Софийска област.

"Гимел" на Гео Дундаров ще продължи да се грижи и през следващите 15 години за ловното поле "Буковец" в Еленския Балкан. Дундаров нашумя през 2006 г. заради незаконно заградените 120 декара частни имоти и построени сгради до язовир "Йовковци". Тогава местни жители се надигнаха на бунт, защото не можеха да стигат до имотите си. Прокуратурата повдигна обвинения на Дундаров, но впоследствие той беше оправдан от съда. Дирекцията за национален и строителен контрол издаде 11 заповеди за премахването на незаконните постройки. Няма публична информация дали това е направено. В разгара на скандала стана ясно, че съпругата на тогавашния земеделски министър Нихат Кабил - Юрмюз Кабилова, работеше в "Гимел". Случаят с Дундаров беше един от аргументите, с които природозащитници се обявиха против концесионирането. Опасенията им са частните стопани да не ограничат свободния достъп до природните зони.

"Технострой-инженеринг 99", в която дялове има доскорошният депутат от БСП Стоян Проданов, взима ловното поле "Садово" от втори опит. На първата дата на конкурса не е имало нито един кандидат. Проданов нашумя в началото на годината заради съмнения за конфликт на интереси по пътни търгове на земеделското и регионалното министерство. Случаят се разследваше и от прокуратурата, но няма публична информация докъде е стигнала проверката. Проданов беше и човекът, който потвърди ловуването на президента Георги Първанов по време на националния траур заради загиналите в жп катастрофата в Червен бряг.

"Авентура тийм" печели ловното поле "Осман баир" в горско стопанство "Средец". Собственик на компанията е строителният предприемач Георги Манев, който е общински съветник в Бургас. На последните парламентарни избори Манев беше мажоритарен кандидат на "Ред, законност и справедливост" за региона, но не успя да влезе в Народното събрание.

"Кондор" взима ловния участък "Дъбрава" край Айтос. Собственик на фирмата е Илия Илиев, който има дял и в кабелната телевизия "Орбител Кондор" в Несебър и Слънчев бряг. Според комисията за разсекретяване на досиетата Илиев е бил секретен сътрудник на бившата Държавна сигурност. Работил е под псевдонима Цанев.

"Билдинг-строй експрес" на шуменския строителен предприемач Валентин Иванов взима ловното поле "Тушовица" на територията на горско стопанство "Върбица". Шуменската фирма е една от големите, специализирана в строителството на болници. Работила е и на военното летище Граф Игнатиево край Пловдив. Освен това строи фамилни къщи на Лазурния бряг - в Сен Тропе, Форт Гримо, Сент Максим и Ница, показва справка на сайта на компанията в интернет. В интервюта за местни вестници Иванов казва, че предпочита да работи в страни от Евросъюза, защото там няма корупция и лоши сделки. "Строителството е проста работа, но за умни хора", обяснява основния си бизнес Иванов. "Дневник" не успя да се свърже с него чрез посочените телефони на страницата му в интернет.

"Топаз мел", която е собственост на Димитър Балджиев и Миню и Рени Стайкови според ДАКСИ, печели ловния участък "Кабата" в горското стопанство "Средец". Миню и Рени Стайкови са сред собствениците на един от най-големите производители на алкохол "Сис индъстрийз". Компанията държи марките "Савой", "Карнобатска гроздова" и "Узаки Зорбас". Заради анасоновата напитка неотдавна "Сис индъстрийз" получи рекордна глоба от близо 900 хил. лв. от Комисията за защита на конкуренцията. Наказанието на антимонополния орган беше наложено, след като компанията не изпълни първото решение да спре рекламата на "Узаки Зорбас", докато се изясни дали чрез нея не се заблуждават потребителите.

"Пещострой" взима ловното поле "Паметника - Бетера" край Стара Загора и Мъглиж. Фирмата е собственост на Господин Господинов, който и преди това е имал договор с държавното лесничейство в Мъглиж. Господинов е основател на спортния клуб по борба в Стара Загора, а през 2004 г. беше и в управителния съвет на федерацията по борба.

"Белите брези" взима ловния участък "Царево келеме" в горско стопанство Средец. Единият от собствениците на фирмата - Йордан Георгиев, преди няколко години заедно с футболната легенда Христо Стоичков кандидатстваха за замяната на терен в центъра на София на бул. "Тодор Александров". Първоначално атрактивният имот беше оценен по-ниско от пазарните цени, но след като се вдигна медиен шум, Столичният общински съвет вдигна цената. Георгиев е сред приватизаторите на столичната общинска фирма "Хигия".

"Понс комерс", която е част от "Понс холдинг", печели ловния участък "Раков дол" край Бургас. Компанията е собственост на няколко души. Притежава верига от заведения и ресторанти по Южното Черноморие. Холдингът се занимава със строителство на ваканционни селища, продажба на имоти и дърводобив.

"Агрокорн" взима ловното поле "Дурбалийца" в горско стопанство Средец. Компанията е фамилна собственост на големия производител на зърно и хляб в региона Ангел Ангелов.

"Рента груп еко хотел Здравец" печели ловния участък "Добралък" край Пловдив. Собственик на фирмата е Тодор Бурджаев, който държи на концесия пешеходния подлез при площад "Съединение" в Пловдив. Компанията му отдава под наем магазините в подлеза.

4. В последния месец на старата власт: Още сделки за ловните полета

Старото ръководство на Държавната агенция по горите (ДАГ) е избрало концесионери за близо половината от 111-те ловни участъка и всичките седем ловни стопанства, за които обяви процедура в последните месеци от управлението на тройната коалиция. Сред спечелилите да стопанисват участъците за 15 години са фирми на бизнесмена и член на Висшия съвет на БСП Георги Гергов, на бившия депутат от БСП Стоян Проданов, на съсобственика в една от най-големите алкохолни фирми Миню Стайков. Сред новите-стари стопани е и Гео Дундаров, който стана известен със скандалите около незаконното заграждане на частни имоти и сгради до язовир в Еленския Балкан. Новите имена се прибавят към вече известните - на депутата от ГЕРБ Емил Димитров, на бащата на шефа на "Лукойл България" Валентин Златев и на турския бизнесмен и банкер Фуат Гювен.

Това става ясно от заповедите на бившия председател на ДАГ Стефан Юруков, публикувани на интернет страницата на агенцията. Юруков, който в момента се разследва от прокуратурата за замяната на гори, е сключвал договорите с победителите до 24 юли - последния работен ден на старото правителство.

От обявените на концесия полета, в които са включени 15% от ловната територия на страната, има избрани победители за 43 ловни полета и за седем ловни стопанства, сключването на договори с които е на различен етап, каза Юлиян Русев, директор на дирекция "Ловно стопанство" в ДАГ. Той уточни, че всички тези процедури ще бъдат довършени и с избраните победители ще се сключат договори. Заради липса на кандидати и пропуски в документацията са били прекратени 10 конкурса. Със заповед на новия шеф на ДАГ Георги Костов са спрени процедурите за останалите 58 ловни участъка. Те ще бъдат подновени през септември, след промяна на критериите за избор на победител, които в момента се разработват, каза Русев. Първоначалната вноска, както и годишната, определени по времето на Юруков, няма да бъдат променяни. В интервю за "Дневник" в началото на август Георги Костов заяви, че проблемът при отдаването на концесия на ловните участъци е доколко процедурите са били прозрачни и по правилата им, което предизвиква и въпроса как са избрани кандидатите.

Очакванията на ДАГ са от концесиите на 111-те ловни полета в държавния бюджет да постъпват годишно 4 млн. лв., каза Русев. Той припомни, че досега държавата е дотирала тяхното поддържане.


Оригиналите търсете на:
http://www.dnevnik.bg/dnevnikplus/2009/08/11/769011_novite_stari_lovdjii/
http://www.dnevnik.bg/dnevnikplus/2009/08/11/769014_lovni_stopanstva/
http://www.dnevnik.bg/dnevnikplus/2009/08/11/769017_koi_specheli_divechovudnite_uchastuci/
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/08/11/769030_v_posledniia_mesec_na_starata_vlast_oshte_sdelki_za/


Тагове:   дневник,   стопанства,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13028541
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930