Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2009 23:02 - Всекиден: АЕЦ “Белене”- политическа игра или икономическа нужда
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1689 Коментари: 0 Гласове:
0



Плановете на енергийния концерн RWE за строеж на атомна електроцентрала в България са застрашени. С всеки изминал ден възможността спорният милиарден проект да се провали става все по-голяма. От немската компания обясниха, че заедно с българската НЕК продължават да проучват възможностите за “АЕЦ Белене”, но че остават някои нерешени въпроси, сред които е финансирането, съобщи Дойче веле.

Новото българско правителство постави проекта под въпрос заради високите разходи. “Всяко решение на българското правителство ще бъде уважено от RWE “, обясниха от компанията.

По неофициална информация обаче думите на компанията не са преведени добре и се тълкуват погрешно. Всички трябва да разбират, че бъдещето на АЕЦ “Белене” не зависи от никой друг, освен от RWE, категорични са източници на “Всеки ден”. Според тях най-голямата енергийна компания в Европа е тази, която има последната дума. Въпросът опира до това има ли RWE пари да строи централата или няма. Това, което трябва да направи новото правителство преди да говори за проекта е да седне и да прочете данните, това са хиляди страници, но трябва да са запознати с цифрите, преди да дават становища, смятат експерти.

Източниците на “Всеки ден” припомниха думите на премиера Бойко Борисов от преди броени дни, че при “получени всички европейски разрешения за строителството, ние трябва да сме глупави да се откажем от този проект”. Въпреки това на другия ден двама от министрите му казаха точно обратното. Няма никакво значение дали проектът ще е държавен или частен. Не това е важното, важното е крайната цел, категорични са експерти.

В същото време председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски заяви пред “Всеки ден”, че проектът за централата е недолюбван от хора в RWE, защото не е ясна структурата на управление. Той бе категоричен, че трябва да се поиска оценка на Световната банка за това дали проектът е рентабилен или не.

“Файненшъл Таймс Германия” съобщи, че българското правителство скоро щяло да сложи край на проекта. Все още се отрича, че окончателното решение вече е взето. “България не е съобщавала, че се отказва от проекта за “АЕЦ Белене”, каза министърът на икономиката Трайчо Трайков миналата седмица. Правителството щяло да анализира споразуменията за “Белене”, както и бъдещите възможности.

“В момента не може да се каже нищо за бъдещето на проекта. Водят се преговори с правителството и все още няма нищо сигурно”, заявиха пред “Всеки ден” от Българският енергиен холдинг, който миналата година взе под крилото си проекта.

Германският енергиен концерн RWE се включи в проекта миналата година. Предишното българско правителство оцени разходите по строежа на двата реактора с мощност от общо 2000 мегавата на 4 милиарда евро. Според анализатори обаче сумата може да надскочи 6 милиарда евро.

Компанията потърси партньор за своята част, за да може да държи разходите си в разумни граници, но без резултат. При провал на проекта RWE ще трябва да отпише завинаги похарчените до момента пари. По всяка вероятност става въпрос за няколко десетки милиона евро, пише “Ди Велт”.

Шефът на концерна Юрген Гросман е за ускорен строеж на атмони централи в чужбина, например във Великобритания. Неговите планове по отношение на България бяха критикувани от надзорния съвет на компанията, включително и поради това, че реакторът би трябвало да се изгради от руската компания Атомстройекспорт.

Според шефът на борда на БЕХ Борис Пеков, към момента са изразходвани общо 400 млн. евро за строежа на централата. “Нямам данни с тези пари да са извършени злоупотреби”, каза той.

От холдинга не изключат възможността “Белене” да стане частен проект. Според ръководството на БЕХ намалението на държавния дял може да стане чрез привличане на частни инвеститори или чрез пускане на акции на борсата. Освен това по въпроса са водени разговори със заинтересовани компании, но техните имена се пазят в тайна.

С писмо в защита на АЕЦ “Белене” излезе днес Българският атомен форум. Строителството на централата следва да се продължи без каквото и да е забавяне, се казва в писмото. Основните предпоставки за това са: мощността от 2000 МВт на бъдещата централа е абсолютно необходима за обезпечаване на енергийния баланс на страната ни след 2015 год.; с пускането в експлоатация на тази централа, от една страна България донякъде ще си върне стратегическата роля за енергиен център на Балканите, а от друга - ще даде своя принос в изпълнение на европейския план за гарантиране на енергийните доставки за региона; при всички положения, при едно добро управление на проекта, бъдещата централа ще е рентабилна.

В нашата страна, преди повече от 15 години, на правителствено ниво се започна формирането на решение за спиране на блокове 1-4 в АЕЦ „Козлодуй”, припомниха от атомния форума. В решението взеха участие няколко последователни кабинета. В крайна сметка тези блокове бяха спрени последователно през 2002 г. (блокове 1 и 2 ) и през 2006 г. (блокове 3 и 4). Стана ясно на всички български граждани, че независимо от липсата на всякакви технически недостатъци и въпреки, че блокове 3 и 4 на АЕЦ „Козлодуй” работеха изцяло на печалба, същите най-вероятно никога няма да заработят отново. Надяваме се, че ще се поучим от уроците от миналото и няма да допуснем същите грешки с проекта АЕЦ „Белене”, заявиха от Български атомен форум.



Тагове:   АЕЦ Белене,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031453
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930