Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2009 18:36 - Aлтернативният туризъм отбелязва над 10% спад
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 531 Коментари: 0 Гласове:
0



Около 10-15% е спадът на туристите, които посещават места и забележителности във вътрешността на страната, съобщи председателят на българската асоциация за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов. Пролетта и лятото са най-силните месеци за селския, пешеходния и културния туризъм. Намалението през тази година обаче е както при българските, така и при чуждестранните гости.

По данни на асоциацията най-голям спад има при английските и американските туристи. При френските и испанските гости, които са запалени основно по културния туризъм, посещенията запазват миналогодишните си нива. "Намалението е при организираните туристи, но и през тази година отбелязваме ръст при индивидуалните", съобщи Попйорданов. Според него обаче България не предлага достатъчно добри условия за тези, които искат да посетят страната сами и със собствен транспорт. Сред големите проблеми е липсата на къмпинги и информационни центрове. "Инвеститорите не разбират добре какво може да се спечели от къмпингите и затова в България например пътуващите от Германия с каравани няма къде да дойдат", обясни Попйорданов. Според него пък информационните центрове не представят достатъчно пълна информация на туристите, а в много от тях говоренето на чужди езици продължава да бъде проблем. "Тези места в момента работят повече като бизнес центрове, отколкото като информационни", казва Попйорданов. Според него и българските, и чуждите туристи все още не са убедени, че качеството и цената на туристическия продукт в страната си заслужават.

През тази година културните турове и посещенията в планините отново са най-търсени. Увеличение има на туристите, които посещават Рилските езера заради пуснатия в експлоатация лифт. Търсят се още различни приключенски и екстремни преживявания като рафтинг, обиколки с велосипеди и др.

По данни на бившата агенция по туризъм културно-историческият туризъм е на трето място по предлагане след морския и планинския. Относителният му дял е 11.1%. Екотуризмът пък представлява 4.2% от общото предлагане в страната. По данни на асоциацията за алтернативен туризъм годишно в страната идват организирано около 10 хил. чужденци. Българските туристи не могат да бъдат измерени, тъй като не се правят проучвания за пътуванията. По наблюдения на хотелиери преобладаваща част от българите пътуват във вътрешността на страната за уикендите.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13051018
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930