Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2009 15:46 - Ще остави ли Борисов на поста му шефа на националното разузнаване?*
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 641 Коментари: 0 Гласове:
0



След смяната на шефовете на ДАНС и на митниците, след реформите в МВР съпроводени с назначаването на нов главен секретар, Националната разузнавателна служба остана една от малкото специфични служби, която не е била коментирана от новия премиер Бойко Борисов.

Депутатът от Синята коалиция Асен Агов заяви пред “Всеки ден”, че сегашният директор на разузнаването ген. Кирчо Киров е тясно свързан с БСП и с нейното управление. “Кирчо Киров направи много усилия, за да се забули историята с парите на Саддам Хюсеин за БСП, тогава председателствана от президента Георги Първанов. Тези въпроси трябва да се изяснят и тогава да се прецени. Във всички случаи това ще решава правителството и министър-председателят”, каза Агов по повод бъдещето на Киров. “Анализът е необходим, трябва да има ясен доклад и на всички въпроси, останали без отговор през 8-те години. Трябва да се обсъди партньорството на разузнавателната служба със съюзническите разузнавателни служби”, добави той.

“Би било грешка да се подменят шефовете на служби. Ако това се случи само ще потвърди първоначалното ми подозрение, че всичко става заради политически интереси и реваншизъм”, контрира червеният депутат Атанас Мерджанов. Както е известно директорът на ДАНС Петко Сертов си тръгна след като сегашният шеф на парламентарната комисия за контрол на ДАНС Иван Костов поиска неговата смяна и заяви, че му е отказана визита в САЩ и че ръководството на агенцията е загубило доверието на партньорските служби.

Киров е начело на НРС от февруари 2003, като до януари 2004 г. бе изпълняващ длъжността. Той е брат на Володя Киров, който е член на Националния съвет на БСП. Володя Киров беше шеф на автомобилната инспекция и беше махнат от поста в първите дни на управлението на ГЕРБ.

Въпреки политическите си различия народните представители от различните парламентарни групи смятат, че в най-скоро време трябва да бъде приет закон за НРС. За такъв настоява отдавна и самият ген. Киров. Разузнаването, както и НСО останаха двете специални служби, за които няма отделни закони и те се управляват чрез Закона за отбраната и въоръжените сили и са пряко подчинени на президента, който ги назначава. За ГЕРБ обаче закон за НРС в момента не е на дневен ред, според председателя на партията и вътрешен министър Цветан Цветанов. Той добави, че засега по-спешни са промени в Закона за МВР.

“Знаете, че по компетентност аз нямам отношение към НРС, но това, което в момента подготвят юристите към МВР и колегите-професионалисти са краткосрочните законодателни мерки, които са свързани с промените в Закона за МВР и за връщането на функциите на ГДБОП. В рамките на 3-4 месеца ще се създадат работни екипи, които ще работят вече за по-дългосрочните промени, които трябва да бъдат направени в Закона за МВР – за поредна реформа, може би трябва да бъде уточнено, но тя ще бъде реформа, съгласувана с професионалистите, с полицейските синдикати в МВР. Това няма да бъде поредният експеримент, а реформа, която ще създаде по-добра възможност за изпълняване на служебните задължения и гарантиране сигурността на българските полицаи и цялата система на правоохранителните и правораздавателните органи. Така че в тази посока за НРС обсъждаме законодателна инициатива, но към настоящия момент не бих искал да коментирам нито кадрово съдбата на г-н Кирчо Киров, защото това е от компетентността на премиера и на президента”, каза Цветанов на въпрос на “Всеки ден”.

Парламентът почти е във ваканция и нямаме информация какво правят в ГЕРБ, отговори пред “Всеки ден” депутатът от ДПС Четин Казак на въпроса дали има индикации за подготвянето на закон за НРС. Явно е имало групи и кръгове, които не са имали интерес от ясно регламентиране на тази дейност, не само на НРС, но и на НСО, така той коментира 20-годишното протакане на въпроса.

“Не мога да гадая, това е въпрос на преценка и на съгласуване между новото правителство и президента, тъй като и двете служби се оглавяват от хора, които се назначават от президента”, заяви Казак по отношение на работата на Кирчо Киров и на негова евентуална смяна. “По принцип НРС не се е забърквала в сериозни скандали до момента за разлика от ДАНС, така че не мога да кажа, че има някакви сериозни забележки към работата на сегашното ръководство на НРС”, добави ДПС-депутатът.

Трябва да се регламентира със закон, както работата на НРС, така и на НСО, каза пред “Всеки ден” и депутатът от “Атака” Венцислав Лаков. Според него до момента те правят каквото си искат и върху тях трябва да има стриктен парламентарен контрол. “В правилника на парламента е предвидено да има специална подкомисия за контрол на разузнаването в комисията по отбрана и външна политика и в нея да има по един представител от всяка парламентарна група. Надявам се, когато комисията започне активно да работи ще видим какви проекти са предвидени”, добави той. Обяснението на народния представител от “Атака” е, че законът се бави, защото няма интерес да се хвърли светлина върху дейността на службите и те продължават да са в изкуствена секретност, от което никой не печели. Шпиономанията продължава да работи в държавата, коментира той. Не знам дали трябва да има кадрови промени в НРС, но трябва да има светлина и да се освети тази работа чрез закон, добави Лаков.

Депутатът от ДСБ Асен Агов пък настоя разузнавателната служба да бъде под контрола на министър-председателя, тъй като това е оперативна информация за отбраната и сигурността и за нея отговаря премиерът, а не президентът. Настоявахме за това още по време на правителството на ОДС, но тогава имаше напрежение между “Дондуков” 1 и “Дондуков” 2, обясни Агов. Според него доста правителства са искали да използват НРС и да имат контрол върху нея. Има залегнало конституционно напрежение между президентската институция и правителството по въпроса за НРС, коментира депутатът.

Агов също смята, че е необходим закон за НРС. “Всяко правителство идва на власт с обещанието да приеме такъв закон. Силно се надявам, че сегашното правителство ще предприеме стъпки в тази насока”, каза Агов. Народният представител от БСП Атанас Мерджанов пък обясни липсата на закон за НРС с липсата на политическа воля, която да регламентира по нов, съвременен и модерен начин функционирането на службите.
--------------------------------------------------
* Заглавието е променено
http://www.vsekiden.com/?p=56294



Тагове:   МУ,   националното,   остави,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001218
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031