Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2009 12:06 - DW: Как се става терорист?
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 728 Коментари: 0 Гласове:
0



    image "Зауерландската група" е действала по религиозни подбуди

В процеса в Дюселдорф обвиняемите от така наречената "Зауерландска група" направиха пълни признания, но все пак остава неясен пътят на младежите до "джихада". Също така неизяснена остава и ролята на религията.

Религиозните убежедния на групата на "Зауерландските терористи" беше предмет на процеса в Дюследорф вчера. Пръв по темата се изказа Фриц Геловиц, който по собствените му думи оглавявал групата като "емир". Това беше основен момент в процеса, обяснява федералният прокурор Фолкер Бринкман: "Тъкмо приемането на исляма е било главната предпоставка, довела в последна сметка Фриц Геловиц до Съюза за ислямски джихад. Без това религиозно преображение той никога нямаше да стигне до тероризма и съответно до съда."
 

 

Мотивите на терориста

image
Фриц Геловиц е предвождал
терористичната клетка

29-годишният Геловиц заяви пред съдите, че е мюсюлманин от 1995 година. Той  израснал в толерантно атеистично семейство. След преминаването към исляма той започнал редовно да посещава джамията и мултикултурния Информационен център в южногерманския град Улм.

Първоначално ислямисткият тероризъм изобщо не бил тема за Геловиц, твърди адвокатът му Дирк Уден: "Моят клиент заяви ясно, че решението му в полза на исляма е било съвсем лично решение и първоначално не е имало нищо общо с по-нататъшното му развитие."

Решаващата промяна настъпила след 11 септември 2001 година и войната на САЩ срещу Афганистан и Ирак. "Тогава именно Америка показа истинския си облик", заяви обвиняемият. Решението сам да се присъедини към така наречената "въоръжена свещена война" последвало три години по-късно, след като американците отвлекли един негов приятел - германец от ливански произход. Той бил също дълбоко възмутен от кадрите от Абу Гариб, Гуантанамо и разказите на своя приятел.

image
Групата е подготвяла бомбени атентати срещу американски войници в Германия

Плановете на групата

Фриц Геловиц описа подробно пред съда планираните терористични акции срещу американски военни обекти в Германия като целта била да бъдат избити колкото се може повече американски войници. Той каза, че съобвиняемите по делото Атила Селек и Даниел Шнайдер не са принадлежали към ядрото на групата. Геловиц се запознал с Шнайдер в един лагер за подготовка на терористи в Северен Пакистан.

Селек пък искал да се откаже и само от приятелски чувства доставил от Турция шест от общо 26-те детонатори за проектираните бомби. И последният обвиняем Адем Илмаз даде показания като подчерта, че е рушил да участва в "джихада" през 2003 година.
 

 

 Автор: М. Хьоке/С. Гяуров Редактор: Б. Емануилов
Deutsche Welle


Тагове:   Германия,   джихад,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035101
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930