Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2009 19:13 - Еколози проверяват зърно за генно модифицирани организми
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 520 Коментари: 0 Гласове:
1



Представители на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) предоставиха днес за изследване четири проби зърно за наличие на генно-модифицирани организми в независимата акредитирана лаборатория на "СЖС-България" във Варна. За анализ бяха дадени 9 кг царевица – по три от Търговищко, Шуменско и Добричко и един килограм рапица от Търговищко. Зърното е от миналогодишната реколта и е взето на случаен принцип от рентиери от трите района. Резултатите от анализа ще станат ясни в понеделник – 17 август 2009 г.

Методът, по който ще се изследва зърното, е полимеразна верижна реакция в реално време. Той позволява да се открие едно генно-модифицирано зърно сред 10 хиляди други. Изследването се извършва с най-съвременната техника, която не позволява замърсяване от една проба в друга, увери Веселка Пашова, началник на лабораторията на "СЖС-България" ЕООД във Варна. Лабораторията е акредитирана съгласно БДС EN ISO/IEC 17025:2006 да извършва изпитване на зърнено-житни, зърнено-бобови, маслодайни култури, брашна, нишесте, мляко, води, въздух, почви и др. Лабораторията е и единствената акредитирана в страната за извършване на анализ на диоксини и фурани в храните.

Изследването на четирите проби зърно за наличие на ГМО е част от дейностите по проект "Генно-модифицираните организми – невидимата заплаха", който реализира ОЦОСУР от юни до декември 2009 г. Проектът се финансира от M-Tel ECO Grant. Целта му е да бъдат информирани производителите на селскостопански култури и храни за вредата от употребата на генномодифицирани организми. Кампанията е насочена към Североизточния регион за планиране, в това число областите Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Силистра и Разград.

През октомври във всеки от шестте града предстои бъдат организирани информационни дни, по време на които ще се представи независимо изследване за разпространението на ГМО в търговската мрежа и околната среда, както и за контрола върху процеса. На 20 октомври по време на срещата в Добрич се очаква да присъства и канадския фермер Пърси Шмайзер, успял да осъди най-голямата американска компания за ГМО-посеви "Монсанто" заради политиката й спрямо фермерите. Във всеки от градовете ще бъде инсталиран мобилен образователен център с изложба, който ще информира гражданите за правата им като потребители и нормативната уредба у нас, засягаща ГМО.

Кампанията е насочена към близо 200 фермери и представители на браншови селскостопански организации от целевите области, около 2000 потребители на селскостопански продукти, служители на Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве, представители на местните служби за съвети в земеделието, на Комисиите за защита на потребителите и местни неправителствени организации.

В края на проекта се предвижда да бъдат обучени по двама представители на неправителствени организации от всяка от 6-те области, които да продължат да предоставят компетентна информация на фермерите и потребители и след приключването на дейностите по кампанията.


Тагове:   ГМО,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033111
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930