Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2009 18:34 - Гръцки вестник "видя" бг военни части по границата с Македония
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 535 Коментари: 0 Гласове:
3



България е разположила свои войски по границата с Македония, пише днес гръцкият вестник „Елевтери ора”, предаде електронното издание "Всеки ден". В статия, озаглавена “Български шамар за Груевски”, изданието коментира, че страната ни е отговорила твърдо на македонските провокации, подобни на тези към Гърция. Според вестника закодираното послание във въпросния ход на София е „Груевски, стой мирно, иначе …”.

“Отговорът е категорично не”, отговори на въпроса на “Всеки ден” дали България е разположила войски по македонската граница началникът на кабинета на военния министър полк. Валери Рачев. Той дори лично провери дали някъде в близост до границата не се провеждат учения в момента, което би могло да е провокирало твърденията на „Елевтери ора”. “По сводката за това какво прави българската армия в момента в това направление няма изпращани хора”, заяви той. Според него със своята статия гръцкото издание цели да пробва реакцията и на Скопие, и на София.

Информацията на в. „Елевтери ора” идва в момент, когато отношенията между България и Македония са доста обтегнати заради случая с македонската гражданка с български паспорт Спаска Митрова от Гевгелия, която беше осъдена на три месеца затвор за това, че не е осигурила на бившия си съпруг легло за времето, в което той посещавал детето си.

На 4 август българското Външно министерство покани на разговор и.д. посланика на Македония в София Дивна Тричковска и й отправи вербална нота заради случая с Митрова. България поиска от македонските власти да освободят 23-годишната жена от Гевгелия от затвора, тъй като била осъдена само защото е българка. „Констатирахме и други факти, които будят съмнение, че българските граждани, както и македонските граждани с българско самосъзнание, са изложени на административен, полицейски и други видове натиск само заради своята национална принадлежност”, се казва в официалното съобщение на българското МВнР, обявено след срещата с Тричковска.

“България ще следи отношението на македонската страна в такива случаи, като един от критериите, по които ще оценяваме готовността на страната да направи промените, необходими за европейската интеграция на Република Македония. Очакваме въпросът да бъде решен успешно”, продължава изявлението.

Протестната нота на българската страна по повод задържането на Митрова предизвика незабавни реакции в македонската преса. Част от медиите изтълкуваха изявлението на българското министерство на външните работи като намек, че България може да използва случая като мотив да блокира започването на преговори на Македония за присъединяване към ЕС. Само преди няколко дни във връзка със случая Красимир Каракачанов поиска от правителството на Бойко Борисов да наложи вето на евроинтеграцията на Македония, докато „югозападната ни съседка не престане с антибългарската си политика”.

На 10 август македонското Министерство на правосъдието предостави цялата информация по случая “Спаска Митрова” на българското външно министерство. Документацията се разглежда внимателно и ще бъде предоставена на министерството на правосъдието, съобщи говорителят на Външно Драговест Горанов.

В случая се намеси и посланикът на Европейския съюз в Македония Ерван Фуере. Той пък смята, че не трябва да се преувеличават проблемите между Македония и България. Пред македонските медии той коментира, че с двустранни разговори между правителствата този въпрос може да бъде решен. “Вярвам, че с размяна на информация и разговори между правителствата в София и Скопие този въпрос ще се реши и ще бъдат преодолени проблемите между двете държави”, бе мнението на Фуере. Посланикът на ЕС изрази съмнение, че случаят има пропагандна цел, тъй като България, както Гърция и другите държави от региона не направиха никакви забележки за визовата либерализация.

За Гърция настоящата размяна на реплики между България и Македония е повече от добре дошла в подкрепа на тезата й, че бившата югославска република няма място в евроатлантическите структури, докато не започне политика на добросъседство. Конфликтът между Атина и Скопие относно името на Македония продължава вече 18 години и все още няма решение. Това беше причината през април 2008 г. на срещата на върха на НАТО в Букурещ Гърция да наложи вето на присъединяването на БЮРМ към Алианса.

Не е изключено същият сценарий да се повтори и в Брюксел и гръцката страна да пореже македонските амбиции за членство в ЕС. Властите в Скопие се надяват в очаквания през октомври доклад на ЕК за напредъка на процеса на реформи в страната най-накрая на получат препоръка за дата за започване на преговори. Македония е със статут на кандидат за членство още от 2005 г.

Макар Гърция да се радва на доста по-стабилни позиции от съседката си на европейската политическа сцена и да не се притеснява да ги използва, за да постига националните си цели, все пак не би се отказала от подкрепата на България в кампанията, която цели да докаже, че Македония не спазва европейските ценности и се държи агресивно към съседните държави.




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001460
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031