Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2009 18:27 - Орешарски призна, че бюджетът е на червено
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 937 Коментари: 1 Гласове:
0



Бившият финансов министър Пламен Орешарски призна, че ситуацията във финансовата сфера се развива динамично и че юли месец се различава с лош приход и дефицит. Това стана по време на срещата му с неговия наследник Симеон Дянков и премиера Бойко Борисов, пише електронното издание "Всеки ден".

Бюджетът показва голямо влошаване за юли и само за този месец има дефицит над 550 млн. лева. Бюджетният дефицит е нараснал на над 200 млн. лева, заяви министърът на финансите Симеон Дянков по време на срещата с предшественика си Пламен Орешарски.

Дянков беше категоричен, че предишното правителство е завършило на излишък. Ако искате отговор – вярно ли е, че правителството е завършило на излишък – не е вярно, влязохме на 27 юли и заварихме бюджетен дефицит, каза министърът.

Към 17-то число бюджетното салдо по консолидирания бюджет е отрицателно и е в размер на 202.1 млн. лева, а към 31 юли дефицитът достига 372.4. млн. лева, което се дължи на влошените тенденции в приходите и темп на разходите, несъответстващи на значителното изоставане в приходите, обясни Яна Пальова, държавен съкровищник.
Фискалният резерв към 31 юли по предварителни оценки е в размер на 7.7 млрд. лева, като през юли е намалял с около 0.5 млрд. лева. Приходите и помощите по консолидирания бюджет към юли са 14 819,2 млн. лв. Общите приходи изостават както спрямо разчетите за периода (с около 16,6 на сто), така и спрямо същия период на миналата година (с около 10 на сто). Разходите по консолидирания бюджет към юли са 15 191,6 млн. лева. В номинално изражение те са нараснали спрямо същия период на миналата година с 24,3 процента. Като относителен дял от БВП извършените разходи за седемте месеца на 2009 г. представляват 23,8 процента, при 18,3 на сто за 2008 година и 19,1% за 2007 г.

Бившият финансов министър Пламен Орешарски заяви, че 34 % от планираните разходи са били похарчени към полугодието, другото остава.

Юли винаги е слаб месец, но това не е оправдание, тъй като е бил слаб и миналата и по-миналата година, каза той. Според него бюджетът е така направен, че правителството, независимо старо или ново, може да въвежда рестрикции, актуализацията е въпрос на политика и е въпрос на новото правителство дали ще предпочете да въвежда икономии чрез МС или чрез парламента. “Когато гласувахме бюджета за тази година, предвидихме 10% буфер. Явно ситуацията се развива динамично и този буфер не е достатъчен. Действително юли има лош приход, който се равнява на този от март. Щом експертите на Министерството на финансите са извадили тези цифри, значи те са верни”, призна Орешарски.

Когато пристигна на срещата премиерът Бойко Борисов поздрави на няколко пъти Пламен Орешарски за доблестта да се отзове на тази покана от страна на Дянков. Моля, когато следващият път г-н Станишев обяснява да знае, че към края на месец юли бюджетът не е на излишък, а на дефицит, каза Борисов. Не Пламен Орешарски трябваше да отговаря на тези цифри, а Станишев, защото премиерът казва, а министърът изпълнява, допълни Борисов.

Бюджетът за следващата година ще бъде много по-труден от бюджетите в последните 7-8 години, заяви Пламен Орешарски, в предаването „Тази сутрин” на бТВ.

По негово мнение първите стъпки за преодоляване на кризата на новото правителство по отношение на необходими рестрикции са правилни, и би следвало да се положат усилия да се съкратят разходи, така че да не влезем в дефицит и да може да се подготви добре и бюджетът за следващата година.

По-рано през деня Борисов обобщи философски ситуацията с бюджета на страната: “Една дупка в зависимост от това дали ще паднеш в нея ти се вижда голяма или ако си от страни ти се вижда малка.”

Съжалявам, че в годините, когато говориха за огромни излишъци, а тези излишъци ги няма, не са направили пътища, коментира министър-председателят. Той откри ремонтирана отсечка от бул. “Симеоновско шосе” в София. Според него раздадените земи и злоупотребите с големи пера от бюджета са безспорни и затова помолил главния прокурор Борис Велчев да съкрати сроковете по разследванията на решенията взети от кабинета Станишев.



Тагове:   бюджет,   Орешарски,


Гласувай:
0



1. анонимен - Орешарски го каза,
14.08.2009 11:51
но не съм сигурен дали самият той наистина знаеше и осмисляше какво точно казва ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13038790
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930