Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2009 20:19 - Искаме от ЕК още гратис за стандартите в млечните ферми
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 531 Коментари: 0 Гласове:
0



България води преговори с Европейската комисия за удължаване с още 18 месеца на гратисния период за въвеждане на европейските изисквания в млечните ферми. Това съобщи в петък пред фермери в Смолян министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Даденият сега срок изтича в края на годината и от 2010 г. трябва да се затворят над 80 хил. български млечни ферми, ако се спази регламентът, каза още агроминистърът. По думите му внесеното в Брюксел искане за допълнителен гратисен период е обвързано с план, в който са разписани конкретни мерки, които трябва да предприемат фермерите, за да покрият критериите на ЕС и да останат на пазара.

Найденов коментира още, че “може да се окаже, че заменките на гори бледнеят като мащаби пред това, което се е случило при заменените земеделски земи“. Според него е изключително тревожна досега получената информация по проверката за злоупотреби със земите от фонда на селскостопанските техникуми, на поделения на Селскостопанска академия.

По оценки на неправителствени организации горските заменки, извършени в последните осем години, костват на българския бюджет 8 милиарда лв. Сега се оказва, че тази сума ще е нищожна в сравнение със загубите от опитните полета на учебните заведения в структурата на министерството на земеделието и горите.

Ще се наложи да се спрат процедурите по смяна на предназначението на тези земеделски земи, каза още Найденов.същата мярка бе предприета от Държавната агенция по горите за заменените терени от държавния горски фонд.

Министерството на земеделието се е превърнало в последните години едва ли не в брокерска къща, те не се занимаваха с проблемите на земеделските производители, коментира Найденов.

Ден по-рано той се срещна и с представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите, които изказаха остри забележки по внесения в парламента Закон за ползване на земеделски земи. Според тях в сегашния си вид проектодокументът урежда отношения, които толерират определени корпоративни интереси.

В отговор Найденов заяви, че доколкото този закон е бил внесен за разглеждане от предишния парламент, сега ще бъдат направени корекции по текстовете, където е наложително.

Фермерите поискаха и да им се гарантират националните доплащания за 2010 г., а което зам.–агроминистърът Цветан Димитров информира, че вече се готвят необходимите документи за по-голям пакет от помощи, които в най-кратък срок да бъдат представени пред комисията.



Тагове:   млечни квоти,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035503
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930