Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2009 10:03 - Подготвя се управленска програма за сектор "Земеделие"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 492 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.08.2009 10:05


Активно се работи по управленската програма на правителството в сектор „Земеделие", е съобщил земеделският министър Мирослав Найденов по време на среща в аграрното ведомство със зърнопроизводители от Добрич. Тя ще включва по-активно представителство на производителите в Брюксел, за да може да се възползват пълноценно от възможностите на общата селскостопанска политика.

Земеделците от Добруджа искат да има по-стриктен контрол на процедурите при предоставяне за обработка на земеделски земи от Държавния поземлен фонд (ДПФ). Според тях отдаването на държавни земи трябва да става в точно определено време, което е съобразено с периода на сеитбата. Така няма да има опасност земята, която е обработена и засята от един стопанин, да бъде ожъната от друг. Необходимо е също така по-стриктно регламентиране на условията за участие в тръжните процедури, които да се обвържат с надеждни гаранции за реалното обработване на земята. Така ще се избегне опасността да останат необработени през годината плодородни държавни земи, ако се откажат некоректни участници, спечелили тръжните процедури.

За субсидиите за обработваеми площи браншовиците препоръчаха да се изплащат едновременно, или ако няма достатъчно средства, да се изплащат реципрочно и поетапно.

Аграрните производители от страната смятат, че има проблеми и при прилагането на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. Те настояват да се дадат повече правомощия на службите на областно ниво, така че да бъдат скъсени процедурите по окомплектоването, придвижването и разглеждането на документацията при кандидатстване по програмата.

Двама шефове на агенции бяха освободени вчера от министър Найденов. С нов директор е Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Това е проф. Йордан Стайков, който идва от Аграрния факултет на Тракийския университет в Стара Загора. Бил е член на Националната асоциация по рибарство и аквакултури в България и два мандата член на борда на Европейската асоциация по аквакултури. Васил Николов от Аграрния университет в Пловдив ще заема поста на изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството.

От 1 септември  тръгва конкурсът  за зърнени складове
На 1 септември 2009 г. започва конкурс за одобряване на складове за съхранение на интервенционни продукти - обикновена пшеница, ечемик, царевица и сорго. Заявления за участие могат да подават фирми, които притежават валиден лиценз за публичен склад, издаден от министъра на земеделието и храните, или удостоверение за регистрация на зърнохранилище, издадено от НСЗФ за минимален складов капацитет от 6000 тона. Заявления по образец могат да се подават в периода от 1 до 30 септември в централното управление на Разплащателната агенция. 



Тагове:   ниви,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033521
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930