Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2009 20:18 - САПАРД излезе в отпуска
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 467 Коментари: 0 Гласове:
0



Програма САПАРД в момента не работи, тъй като целият отдел, който отговаря за нея е излязъл в отпуск. За това алармира в Смолян министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той посочи, че липсата на хора, работещи по програмата в този момент е проблем, тъй като се е очаквало в началото на септември евентуално положително решение за САПАРД. Министърът на земеделието подчерта, че е много важно програмата да тръгне, за да може страната ни да усвоява средства.

“Действително в момента отделът, отговарящ за програма САПАРД, е в отпуск. Но това ще продължи до вторник, когато ще изберем ново ръководство на ДФ “Земеделие” и то ще прекъсне незабавно отпуските”, заявява пред “Всеки ден”  говорителят на Министерството на земеделието и храните Мирослав Иванов. Според него, когато министърът е влязъл във ведомството за първи път е заварил същото - повечето служители били вече в отпуск.

До колкото знам в агенцията са останали на работа съвсем малко хора, но и те не вършат никаква работа, каза пред “Всеки ден” председателят на Асоциацията на земеделските производители Ивайло Тодоров. Според него по САПАРД има много за наваксване и тези отпуски ще окажат влияние на дейността на агенцията. Тези отпуски са разписани от старото ръководство, а знаем, че то не искаше нещата по програмата да вървят добре, допълни Тодоров.

Всичко това се разиграва броени дни след като измолихме от ЕК да ни бъдат размразени блокираните преди повече от година плащания по предприсъединителната програма, която изтича в края на 2009 г. В края на юли стана ясно, че България трябва да връща пари по САПАРД заради източване и порочни практики при закупуване на техника.

Министър Найденов днес назначи и временен директор на областните поделения на Държавен фонд „Земеделие” и Разплащателната агенция, които са останали без титуляр, тъй като досегашният административен ръководител Асан Чакъров е решил да се възползва от законното си право и е в отпуск по майчинство. Докато той е в отпуска Мариана Маринова ще изпълнява длъжността. Тя е главен експерт в Разплащателната агенция и експерт, с много голямо доверие сред колегите си, посочи министърът.

Родопите и планинското животновъдство и ще има за задача да направи нови програми за развитие на животновъдството. Найденов отбеляза още, че в България едва 10% от животновъдите имат собствени земи и те са лишени от субсидии. „Заради нарицателната и прословута идентификационна система, каквато представляват ушните марки на животните, която не може да тръгне вече две години, се губят стотици милиони лева годишно субсидии”, подчерта Найденов. Той добави, че тя не тръгва, тъй като се е очаквало да има далавера с обществената поръчка за ушни марки или съпротива от Разплащателна агенция, за да не се натовари с работа. „От това губи цялото население, на което вече банките взимат оборите и къщите, колят се животните”, каза земеделският министър. Според него системата не е организирана, за да може да тръгне.

Екипите в отделните министерства по усвояване на средствата от еврофондовете от една страна няма как да спрат работа и всичките им служители да излязат в отпуск, защото процесът по обявяване на нови процедури за набиране на проекти, оценка на проекти, договориране е непрекъснат. Или поне така би трябвало да бъде, за да усвоява България всички суми, предвидени по оперативните програми за тази година и да не повтаря грешките и проблемите, заради които загуби пари по предприсъединителните програми.

Проверката на “Всеки ден” показа, че има кой да вдига телефона в европейските дирекции на МРРБ, МИЕ, МОСВ, МТСП. Не успяхме да се свържем само с евродирекцията на транспортното министерство. Но осъществената връзка с евродирекциите не ни осигури много информация. Бяхме осведомени от пресцентровете, че тези отдели работят по всички процедури и текущи задачи, които могат да се видят и на интернет-страниците на оперативните програми. Случайно в МРРБ ни потвърдиха, че директорът на евроотдела е в отпуск, но без повече подробности.

Според неофициалната информация в евродирекциите на оперативните програми има смут и притеснение в служителите ще останат ли на работа или не. Пред “Всеки ден” вицепрезидентът на КТ ”Подкрепа”  Димитър Манолов коментира това така: “Не бих укорявал никой за това. Защото никой не се чувства сигурен. В евродирекциите трябва да се изпратят ясни сигнали, че който може да върши работа, ще бъде оставен да я върши. А който е бил поставен там по други причини, ще трябва да си търси друго поприще”. Ръководителят на отдела за европрограми и проекти на Българската търговско-промишлена палата Мариана Танчева коментира, че постоянно има срещи с екипа по Оперативна програма “Административен капацитет”. “Те ми казаха, че независимо от всичко, работят, защото не могат да спрат. Знаете, че вече са към Министерството на финансите, след закриването на министерството на администрацията”, добави тя.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033734
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930