Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2009 16:24 - Скандал в Турция: Не дават на християни да запалят свещ в манастир
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 845 Коментари: 1 Гласове:
2



Напрежение между туристи от Гърция и Русия, дошли за посещение в манастира Сюмела до град Трабзон, и служители на дирекцията на музеите е възникнала днес на празника на манастира, пише турският вестник "Хюриет".

Над 1000 туристи поклонници от Гърция и Русия души са пристигнали тази сутрин със самолети, кораби или със сухопътен транспорт в Трабзон за празника Успение на пресвета Богородица. Със специално чащкащи автобуси на летището турситите са били отведени до манастира Сюмеле в околия Мачка.

Денят на света Богородица е храмов празник на манастира. Гръцките и руските поклонници са искали да извършат религиозна церемония при влизането в манастира. Те са запалили свещи и са искали да ги сложат до основите на сградата, но служителите по охраната на манастира не са позволили и са загасили свещите. В знак на протест туристите са отказали да оставят свещите и са ги държали в ръцете си. Сред посетителите са били и областният управител на Солун Панайотис Псомиядис и руският депутат Иван Саввиди. Те, вземайки пред себе си предмет, на който имало медно изображение на Света Богородица и Исус, заедно с духовно лице в специална одежда са започнали да четат молитви и да пеят църковни песнопения.

В това време дошла директорката на дирекцията на музеите в Трабзон Нилгюн Йълмазер и е предупредила посетителите, че манастирът функционира като музей, а не като храм и това, което вършат не е законно. Тя е загасила голямата запалена свещ, сложена върху стената на манастира пред предмета с изображението и е казала, че тук не се изпълняват религиозни церемонии според конституцията на Република Турция.

Йълмазел е изтъкнала, че тук важат законите на Турция, както в техните страни техните държавни закони и е помолила да не я поставят в неприятното положение да се прибягва до сила. "Тук не може да се изпълнява церемония. Моля ви не ме поставяйте в неприятната ситуация да искам намесата на охраната. Как ще реагирате вие, ако ние не изпълняваме законите във вашите страни. Защо правите това? В тази страна има отворени църкви за изпълнение на обредите, в Трабзон има такива църкви”, е заявила тя и е добавила, че в местността, където е манастирът, има опасност от падащи камъни и той не може да издържи толкова много хора и не е открит за религиозни церемонии.

Тя е помолила руските и гръцките туристи да уважават и зачитат законите на страната. Въпреки това те са продължили и се е стигнало до намеса на охраната. След краткотраен сблъсък ситуацията е била овладяна, пише вестникът. /Actualno


Тагове:   християни,


Гласувай:
2



1. emil60 - Не коментирам, защото съм праволинеен в този случай!
16.08.2009 16:39
Когато бях в Гърция спазвах техните закони... дано не съм ги нарушил... Същото правя в която и да е страна... Не бих искал да нараня Човек, Държава, Институция...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13054229
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930