Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2009 18:23 - Авария в най-голямата руска ВЕЦ. 10 убити, 68 в неизвестност
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1159 Коментари: 0 Гласове:
2



Най-голямата водноелектрическа централа в Русия – Саяно-Шушенската на река Енисей в автономната република Хакасия, Източен Сибир, пострада от крупна авария в понеделник, при която загинаха най-малко десет души, а шейсет и осем засега се водят в неизвестност, предаде ИТАР-ТАСС. Всичките са служители в централата.

Засега са противоречиви данните за причината за аварията. Според едни източници взривил се е маслен силов трансформатор по време на планов ремонт, което е предизвикало пробойна в тавана и стените и вода е нахлула в централата, унищожавайки няколко от турбините. Други източници съобщават само за нахлула вода, като говорят за хидравличен удар, без да посочват причините.

Аварията доведе до изключването на централата, при което без захранване са останали три крупни завода за алуминий. Въпреки уверенията на властите, че няма опасност от скъсване на язовирната стена над централата, жителите на близкото селище Черьомушки са започнали да напускат домовете си от страх да не бъдат залети от водите на язовира. Според официалното съобщение са разрушени две водоподаващи съоръжения, вследствие на което е залята цялата машинна зала на централата.

В момента на аварията в централата е имало над шейсет души, които се издирват в залетите и разрушени помещения. В ранния следобед по московско време открити са телата на десет души, като броят на загиналите може да се увеличи.

Очевидци твърдят, че машинната зала на централата е изцяло разрушена, по Енисей плуват парчета от прозорци, отломки от агрегати и механизми. Язовирът се изпуска през седем от 11-те шлюза на стената. По реката се е образувало и петкилометрово маслено петно от разрушения трансформатор. Заради отворените шлюзове равнището на реката се е повишило по едни информации с пет сантиметра, а по други – с половин метър, което е довело до заливане на ниски крайбрежни райони.

Представители на Министерството на извънредните ситуации уверяват, че няма опасност за съседния град Саяногорск, в който живеят 60 хиляди души. На жителите на Черьомушки е препоръчано да се евакуират, въпреки че нямало опасност от заливане на домовете им. Въпреки твърденията, че всичко е под контрол, кореспонденти на руски медии съобщават за царящо напрежение в Саяногорск, трескави приготовления за напускане на града и блъсканица на автогарата. Буквално се разграбват магазини, където хората изкупуват всичко за храна. Неспокойно е и в столицата на Хакасия град Абакан, който е на 90 километра от централата.

Версии за причините

Хидроцентралата може да е разрушена заради грешка по време на ремонтните работи на едно от водоподаващите съоръжения. Друга версия сочи взрив на маслен трансформатор пак заради човешкия фактор. Никой от официалните власти в Хакасия до момента не е дал обяснения. Въздържат се от версии и спасителните екипи

Едно от най-повтаряните обяснения е хидравличен удар, тоест рязко повишаване на водното налягане. Но от какво се е получило то, никой не казва.



Тагове:   вец,   авария,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032478
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930