Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2009 18:25 - Тероризмът в Северен Кавказ ескалира
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1671 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Поредният кърват атентат разтърси в понеделник една от севернокавказките републики, влизащи в състава на Руската федерация. Атентатор самоубиец се вряза с пътнически микробус в портала и влезе в двора на милицията в град Назран в Ингушетия, след което се взриви. При експлозията по неокончателни данни данни са загинали 19 милиционери, сред които и една жена, а ранените са 138, сред които и 10 деца – основно цивилни граждани от околните сгради. Предполага се, че още около 20 души се намират под развалините на сградата.

Атентатът бил извършен, когато в двора на милиционерския участъка бил строен целият личен състав.

Мощността на взрива е с 200 килограма тротилов еквивалент. Сградата на милицията е наполовина разрушена до основи, а останалата част е унищожена от възникналия пожар. Пострадали са и няколко съседни сгради, между които и 5-етажен жилищен блок.

Властите в Ингушетия обявиха триднеден траур заради атентата.

Президентът на републиката Юнус-Бек Евкуров заяви, че извършителите на атентата искат "да повишат своя авторитет и значимост, като се стремят да всеят паника сред населението и да дестабилизират ситуацията".

Няколко часа по-късно президентът на Русия Дмитрий Медведев уволни министъра на вътрешните работи на Ингушетия Руслан Мейриев.

Републиката е много важна за Медведев, тъй като той фактически пое лично отговорността за ставащото там, като свали от длъжност предишния президент Мурат Зязиков.

"Ескалацията на насилието в Ингушетия вреди на политиката на Медведев в Северен Кавказ и на опитите за справяне със ситуацията там не само със силови методи, коментира "Газета.ру".

Руските медии коментират атентата както като поредно доказателство за активизирането на терористите в Ингушетия и в целия район на Северен Кавказ, така и като свидетелство за лошото състояние на правоохранителните органи там.

Самият заместник-министър на вътрешните работи на Ингушетия Зяудин Доурбеков съобщи, че милицията в Назран още в събота е знаела, че се готви терористичен акт с използване на откраднат микробус. Известна била и марката на автомобила - "Газела". От събота органите на реда издирвали автомобила, което не попречи в понеделник сутрин той да влезе в двора на милицията, управляван от атентатор самоубиец.

Заместник-министърът разказва пред РИА Новости, че строените в двора милиционери открили огън по микробуса, но не успяли да го спрат.

Това е поредното от серия терористични нападения, извършени в Ингушетия. На 12 август въоръжени мъже убиха министъра на строителството Руслан Амерханов. Те го застреляха в кабинета му в столицата Магас.

На 22 юни самоубийствен атентат беше извършен срещу кортеж на президента на Ингушетия Юнус-Бек Евкуров. Той беше тежко ранен, а трима от охранителите му бяха убити. Миналата седмица Евкуров бе изписан от болницата и президентските му правомощия бяха възстановени, като се очакваше тези дни да се върне на работа.

На 13 юни въоръжени мъже застреляха в Назран Башир Аушев, бивш заместник-министър председател на Ингушетия, който следи работата на службите на силите на реда в републиката.

На 10 юни снайперисти убиха Аза Газгиреева, заместник-председател на регионалния Върховен съд. Нападението беше извършено в Назран, когато съдийката отвеждала децата си в детската градина.

На 4 март мъж хвърли няколко гранати по дома на бившия президент Мурат Зязиков в Назран. Зязиков не пострада, а нападателят загина.

На 30 септември миналата година атентатор-камикадзе нападна автомобилна колона, с която пътуваше началникът на ингушетската милиция Руслан Мейриев. Той не пострада, но беше убит един пешеходец, както и нападателят.

Практически всекидневно представители на органите на реда в републиката са подложени на обстрел.

Напоследък съобщенията от републиките в Северен Кавказ все повече приличат на фронтови сводки. Особено след като през май президентът Евкуров заедно с президента на съседната на Ингушетия от Изток република Чечения Рамзан кадиров обявиха началото на специална операция срещу терористите, чиято активност вместо да намалее нарастна. През лятото в горите по границата между двете републики бяха разстреляни све милиционерски колони, а в Чеченската столица Грозни също бяха извършени три атентата.

В Чечения в кървата сводка са убийствата на 10 август на правозащитничката Зарема Садулаева и нейния съпруг Алик Джабраилов и на 15 юли на друга известна правозащитничка - Наталия Естемирова.

Още по на изток, в съседната на Чечения република Дагестан за шест месеца са убити поне 30 и ранени 40 сътрудници на правоохранителните органи и военослужещи.

После на 11 август бе убит журналиста Малик Ахмедилов. След това за две денонощия неизвестни лица застреляха шестима милиционери и раниха още няколко. При едно от нападенията бяха застреляни и 7 жени, работещи в намираща се на близо сауна.

На 5 юни в столицата на Дагестан Махачкала снайперист простреля в сърцето министъра на вътрешните работи на републиката на излизане от банкетна зала. Още трима високопоставени представители на органите на реда бяха ранени, като един от тях по-късно почина в болница.



Тагове:   война,   Чечения,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13025239
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930