Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2009 19:26 - Авиосалонът край Москва е открит въпреки трагедията с двата самолета
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 687 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 18.08.2009 19:33


Авиационното изложение "МАКС-2009" бе открито в градчето Жуковски край Москва, въпреки трагичните събития със сблъскалите се във въздуха изстребители Су 27, довел до гибелта на един от пилотите, и предизвиканите от падането на самолетите разрушения.

Същевременно вестник "Комерсант" съобщава, че местните власти в Раменския район на Московска област са поискали от собствениците на разрушените имоти да съберат отломките от самолетите за своя сметка.

Собствениците на пострадалите вили и градини отказват да предадат на прокуратурата отломките, опасявайки се след това може да им бъде отказана компенсация заради липсата на веществени доказателства. Един от пострадалите казал за вестника, че при него са идвали представители на Военно-въздушните сили и питали за размера на евентуалната компенсация, но мъжът е сигурен, че го правят, защото са в паника, но в края на краищата няма да платят нищо.

От пожара и падналите останки на самолетите са пострадали осем вили. Засега не е ясно кой трябва да изплати обезщетение на собствениците – Министерството на отбраната или властите на Московска област.

Организаторите са се застраховали за отговорност пред трети лица в компанията "Авиокос", но от там заявяват, че в договора не е предвидено застрахователно събитие, като станалия в неделя сблъсък и падането на самолетите.

Засега като най-вероятно причина за катастрофата се смята грешка на един от пилотите при изпълнение на фигура от висшия пилотаж.

Първоначално бе съобщено, че парашутът на загиналия пилот е изгорял във въздуха, което е станало причина за смъртта му. Но пред "Комерсант" местен жител, открил пръв тялото на пилота, на мястото не е имало никакви следи нито от парашут, нито от катапулта на самолета.



Кремъл не иска самолет на "Сухой" - не бил достатъчно руски
image
Sukhoi Superjet 100 в демонстрационен полет във вторник край Москва
Снимка: image

Пътническият самолет SSJ (съкращение от Sukhoi Superjet) на конструкторското бюро "Сухой" не е подходящ за високопоставени официални представители на Москва, защото не е достатъчно... руски.

Това съобщи в. "Ведомости" в навечерието на откритото днес край Москва международно авиоизложение, където бе демонстриран в полет самолетът Sukhoi Superjet 100, информира електронното издание Дневник.

За специалния летателен отряд "Россия" в близките години ще трябва да бъдат построени нови самолети: по два Ил-96-300 и Ан-148 и четири Ту-204/214. Това се казва в писмо от Кремъл с дата 22 юли 2009 г., под което президентът Дмитрий Медведев е постави резолюция "Съгласен".

Проблемът с новия модел на "Сухой" е, че той се сглобява от международно смесено дружество, при което ключови детайли и програми са на чуждестранни производители. Техническа помощ в разработката оказват американците от Boeing, а в проекта с различни компоненти участват френските Thales и PowerJet, както и германската Liebherr.

Според Олга Каюкова, представител на компанията "Граждански самолети на "Сухой", вариантът това да се замени с руско производство излизал прекалено скъп.

След първия полет на SSJ през пролетта на 2008 г. шансовете за държавна поръчка рязко се увеличиха и дори се заговори за 6 самолета. Те трябваше да обслужват регионални дестинации, тъй като за далечни полети няма конкуренция на машините "Ил" и "Ту".

Обсъждан бил и Ту-334, но той също излизал скъпо, защото още няма серийно производство и само за създаването на 6 "президентски" самолета трябва да се строи цяла линия, като крайната цена достигала общо 8 млрд. рубли.

Така изборът се спрял на Ан-148, който на 70% е от руски компоненти и се планира този дял да достигне 90%. Той е разработен в Украйна от конструкторското бюро "Антонов" и по лиценз се сглобява във Воронеж. Каталожната му цена е 750 млн. рубли, а първите три машини ще бъдат предадени на държавната авиокомпания "Россия" авиоотряд до края на тази година. Два други самолета ще са готови за правителствения отряд догодина и ще се използват за съпровождащия персонал и журналистите.

Като компенсация за "Сухой" обаче идва съобщението от вторник на Министерството на отбраната на Русия, че в присъствието на премиера Владимир Путин е сключило договори за доставка на 64 изтребителя. Става дума за 48 броя Су-35С, 12 самолета Су-27СМ и 4 от модела Су-30М-2.

Общата сума по договорите е над 80 млрд. рубли. Доставките трябва да приключат до 2015г.

В подкрепа на гражданския модел Sukhoi SuperJet-100 пък е сключено споразумение за стратегическо сътрудничество с държавната Внешекономбанк. С него ще се финансира работата по SSJ и ще се разработи съвместен механизъм за финансиране на продажбите му в страната и чужбина, включително чрез лизинг.
 


Тагове:   авиошоу,   москва,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13043363
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930