Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2009 20:20 - България ще предложи регионален фонд за обмяна на органи
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 373 Коментари: 0 Гласове:
0



България ще стане инициатор за създаването на регионален трансплантационен център, който да подпомага обмяната на органи от трупни донори на Балканите. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев след правителственото заседание в сряда. Идеята е първо във фонда да се включат Гърция и Румъния, тъй като също са членки на ЕС, а постепенно чрез двустранни споразумения да се присъединят и останалите страни в региона.

Върху създаването на регионалния фонд вече се работи. Здравният министър е възложил да започне писмена кореспонденция с колегите му в Гърция и Румъния. Разговори са водени и с еврокомисар Меглена Кунева за инициирането на такава балканска структура. За разлика от пациентите, чакащи с години да им се присади сърце или бъбрек, лекарите, които правят трансплантациите у нас, бяха по-скептични в коментарите си. Според тях е добре да се прави обмен на органи в региона, но само ако това е крачка към приемането на страната в "Евротрансплант" - организацията, обединяваща в тази област страните от Европейския съюз.

Правителството реши в сряда да се създаде център "Фонд за трансплантация" към здравното министерство, който да отпуска средства за трансплантации на органи, тъкани и стволови клетки на българи в чужбина, когато това не може да бъде направено в България. Сега при липса на възможности у нас болните си правят незаконни операции в Пакистан и Индия, което често се оказва доста рисково. Приходите на фонда ще се формират от държавния бюджет, дарения, помощи и други източници, като първоначално бюджетът ще бъде 5 млн. лв. За да се извършат трансплантации на всички нуждаещи се обаче, са необходими около 96 млн. лв., обясни Нанев. Една от целите на новосъздадения център ще бъде популяризирането на ползата от донорството, защото случаите на даряване на органи от починали у нас са само 6-7 годишно при 60 средно за страна от ЕС. Това е стъпка, която нито едно правителство не е правило досега, коментира секретарят на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания Иван Димитров. Той припомни, че има хора, които умират в диализните центрове, без да дочакат нов бъбрек. Някои от тях са с тежки съпътстващи заболявания и дори да се намерят органи тук, е по-сигурно да бъдат трансплантирани в чужбина, поясни Димитров.

Според националния консултант по трансплантации проф. Митко Цветков е добре, че правителството още в първите седмици от мандата е започнало да прави нещо за присаждането на органи. Според него обаче нещата трябва да се обмислят добре, като се направят консултации със специалистите в тази област, защото те най-добре знаят проблемите. Според проф. Милан Миланов, бивш национален консултант по донорство до 2003 г., България трябва да следва европейския си път и затова е по-добре да влезе в "Евротрансплант", вместо да се правят регионални фондове. "До 2000 г. бяхме подготвили всичко необходимо, но след това нещата умряха заедно с трансплантациите", каза той. Миланов припомни, че тогава са се правели по 84 трансплантации на година от трупни донори. Според него, за да влезем в "Евротрансплант", е необходимо да се създадат постоянни екипи за експлантация и трансплантация на органи, които да са познати в Европа, и да спрат разправиите между докторите у нас кой ще присажда органите. Законодателството ни вече е напълно синхронизирано, така че друг проблем няма, необходими са само малко повече пари за тези дейности, смята Миланов.

Министър Нанев посочи още, че трябва да се работи за подобряване и на финансирането на донорството. Сега за поддържането на човек в мозъчна смърт, за да могат да се вземат органите му, се плаща 1500 лв. на болницата, което според него е недостатъчно. Здравният министър ще предложи да се увеличат сумите, които се покриват от държавата, и за присаждане на сърце да се плаща от 40 хил. до 80 хил. лв., за черен дроб - от 50 хил. до 70 хил. лв. За бъбреци в момента се отпускат по 15 хил. лв. и сумата трябва да се завиши поне двойно, каза министърът. Премиерът Бойко Борисов от своя страна заяви, че ще бъдат предприети съвместни действия на Министерството на отбраната, на вътрешните работи и на здравеопазването, които да засилят координацията и да доведат до по-бързо транспортиране на органи за донорство, като за целта ще се използват военни хеликоптери и самолети. Преди седмица Борисов обяви в интервю за в. "24 часа", че правителството ще изтегли кредит от банка и ще изпрати всички, които чакат за органи, на операции в чужбина.

Чакащи за трансплантация

бъбрек 868 души

сърце 40 души

черен дроб 54 души


Тагове:   органи,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997649
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031