Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2009 20:39 - Дипломатически бъркотии във Външно
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 647 Коментари: 0 Гласове:
0



Дипломатическите назначения, направени от кабинета "Станишев" малко преди да изтече мандатът му, се оказаха двойно повече. Това се разбра, след като във вторник решенията на правителствата след 1990 г. станаха публични. Досега се знаеше за 7-8 назначения, при това по информация на бивши и настоящи министри. Сега става ясно, че на 30 юни и 10 юли са определени 9 посланици и 8 консули. Решенията за петима бяха отменени от правителството на Бойко Борисов. За един от случаите - консулското място в Солун, вече се знае, че ще бъде поето от бившия шеф на Държавната агенция "Национална сигурност" Петко Сертов, който заменя Пантелей Спасов. Отменени са и още четири назначения - на Милен Люцканов за консул в Милано, защото стана заместник външен министър, на депутатката от НДСВ Мария Ангелиева, на бившия евродепутат от БСП Атанас Папаризов, и на бившия депутат от ДПС Иван Палчев (виж карето). Няма решение на Министерския съвет за Теодора Дренска (НДСВ), защото постът, който щеше да заеме, не изисква това, но назначението й според говорителя на външното министерство Драговест Горанов е отменено.

Няма официално решение на кабинета и за външнополитическия съветник на премиера Станишев Боян Чуков, който се готвеше да замине посланик в Скопие. Външният министър Румяна Желева каза, че процедурата е спряна. По думите й в момента се подхожда много внимателно към избора на представител в Македония. Както е известно, водят се преговори за освобождаването на Спаска Митрова от македонския затвор.

На заседанието в сряда на правителството не са взимани решения за отмяна на вече назначени дипломати, каза министър Желева. Причината е, че другите, определени от предния кабинет, са от кариерата. Желева уточни, че двама в списъка от 30 юни вече са заминали като посланици. Това са Георги Панайотов, който е отишъл в Молдова, и Мирослав Комаров в Нигерия.

Останалите шефове на мисии, за които не се знаеше досега, са Николай Иванов в Катар, Захари Радуков в Беларус и Никола Калудов в Малта. По думите на Румяна Желева Калудов не е определен за посланик в Малта. Тя препрати за повече информация към говорителя на външното министерство Драговест Горанов, но "Дневник" не успя да се свърже с него по телефона.

За консул в Торонто, Канада, е назначен Волтер Димитров. Консул в Чикаго пък ще бъде Валентин Дончев. Той ще е шеф на Лила Георгиева, която преди време предизвика скандал с еротични снимки в интернет. Георгиева вече работи в Чикаго. В турския град Одрин пък консул ще бъде дипломатът от кариерата Вълчо Марков. Той беше консул в хърватската столица Загреб. Посланическите назначения на Радион Попов в Саудитска Арабия, Красимир Тулечки - в Косово, и Любомир Тодоров - в Япония, бяха станали известни.

Първоначално новото правителство даде сигнали, че ще закрие мисии в страни, с които няма интензивни отношения. Засега обаче е сигурно е, че се закрива само представителството в либийския град Бенгази, откъдето тръгна случаят с осъдените български медици, казаха дипломати. Посолството в Камбоджа най-вероятно ще се поеме от посланика ни във Виетнам, твърдят още източници на "Дневник". За африканските страни пък ще се приложи европейската практика - там, където няма българи, да ни представляват страни - членки на ЕС. Това обаче внимателно се обмисляло. Преценява се и възможността за закриване на посолства в някои държави - бивши съветски републики, както и служби на територията на Русия, като възможно било закриване на консулството в Новосибирск. В същото време се обмисля да се разкрият нови мисии в други руски градове, където има туристически интерес към страната ни. Възможно е да бъдат открити консулски служби в Бразилия, "която се оформя като икономическия лъв на Южна Америка", както се изрази дипломат.

Министър Румяна Желева: Няма да се спести от закриването на мисии

Никакви разходи не могат да се съкратят със закриване на български мисии зад граница, каза външният министър Румяна Желева. По думите й според разчетите могат да се спестят едва 500 хил. лв. при план от 14 млн. лв. икономии за дипломатическото ведомство, а загубите за страната биха могли да бъдат по-големи от спестеното. Желева каза, че в момента се прави анализ кои представителства да останат, кои да се закрият и къде е необходимо да се открият. Тя уточни, че не си е дала срок за този преглед, защото "това не е решение от днес за утре". Въпросът е бил разискван и с предшествениците й по време на работната им закуска във вторник. На нея са присъствали Любен Гоцев, Бойко Димитров, Виктор Вълков, Стоян Сталев, Георги Пирински и Станислав Даскалов. Останалите министри от последните 20 години не са се отзовали на поканата, защото отсъстват от страната, беше посочено в официалното съобщение.

Петте дипломатически назначения, направени в последния момент от предишното правителство, бяха спрени, защото не са на дипломати от кариерата, каза Желева. "Означава ли, че някой, на когото примерно единствената му връзка с външното министерство е това, че е карал езиков курс там, или пък примерно, че допреди няколко месеца е бил на депутатската банка, трябва да бъде изпратен, за да представлява България в много отговорни мисии зад граница", попита риторично Желева по bTV. "Амбицията ми е да насърчаваме професионализма при назначенията на ръководителите на нашите задгранични мисии, имам предвид от най-висок ранг посланици и генерални консули", каза Желева. По закона за дипломатическата служба 20% могат да бъдат политически назначения, но няма легална дефиниция какво е политическо назначение, каза Желева и обеща да предложи определение на законодателя.

Пише се и етичен кодекс на дипломата заради случая с Лила Георгиева, която замина на работа в консулството в Чикаго, каза външният министър пред "Дневник". Позицията, изказана пред bTV, е, че "не може някой да се наказва през цялото време за нещо, което е извършил и което няма пряко отношение към службата. Друг е въпросът как от гледна точка на етика и естетика трябва да се третира. И сега това би било лов на вещици, ако например въпросната служителка бъде, така, без всякаква причина отзована обратно само заради това, че се оказва такъв натиск".
Дневник


Тагове:   МВнР,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032317
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930