Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2009 20:03 - Костов проверява дали ДАНС се е занимавала с политическо инженерство
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 547 Коментари: 0 Гласове:
0



image
Една от първите задачи на парламентарната комисия за контрол на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) ще е да се провери дали тя се е занимавала с "партийно инженерство" и така се е намесвала директно в политическата система на страната. Това стана ясно в сряда от думите на първия ротационен председател на комисията Иван Костов (лидер на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция).

"Мен лично много ме интересува това дали ДАНС при предишното си ръководство се е занимавала с партийно инженерство, опитвайки се да манипулира резултатите от изборите и бъдещия формат на управлението на страната", коментира в сряда пред БНР лидерът на ДСБ. Според него вече "имало многобройни сигнали" за такава намеса, включително и от страна на представители на левицата. Той имаше предвид изказване на шефа на БСП-София Румен Овчаров пред градската организация, че РЗС на Яне Янев е била "рожба на БСП", както и партия "Лидер" на бизнесмена Христо Ковачки.

"Ако ДАНС си е позволила такова нещо, то тя е действала като най-сериозния фактор и заплаха за конституционния ред в страната и на демокрацията", заяви Костов.

Като други задачи пред комисията, която бе сформирана през юли и която ще се председателства на ротационен принцип по две сесии от представители на всички парламентарни групи извън управляващата ГЕРБ, Костов посочи изискването на информация за това как са били вземани решения в ДАНС, данни за по-важни приключили оперативни дела, преписки и пр. По думите му комисията ще се интересува и докъде са стигнали нещата със скандалните дела "Галерия" и "Лиана". Първото бе свързано с подслушване на политици и журналисти, а второто за финансирането на ДПС.

"Ще настояваме всички тези стратегически документи, на базата на които се оценява дейността на специалните служби, включително и на целия сектор за сигурност, да бъдат актуализирани", посочи още бившият министър-председател. По думите му става въпрос за обновяване на концепцията за национална сигурност, на военната доктрина, както и на стратегията за противодействието на престъпността и корупцията.

"Тези ключови документи трябва да бъдат актуализирани, трябва да бъдат преработени и на базата на тях впоследствие да преценяваме дейността на специалните служби от гледна точка на тяхната целесъобразност. Това е едната форма на контрол", обясни той.

Кабинетът да излезе с доклад за състоянието на сигурността

Според Костов най-належащото в момента е новото правителство да излезе с един доклад за състоянието на националната сигурност на страната за 2008 г. "Да каже какви са проблемите, да каже реалните рискове и заплахи и да каже какво ще предприеме да ги неутрализира или отслаби", каза той.

Запитан как ще проверяват ДАНС, Костов заяви пред БНР че ще изискат информация от агенцията, за да се запознаят с нейни документи за вземани решения, приключени оперативни дела, преписки.

Алкохол или краставици и домати

Относно предприетите мерки на правителството на Бойко Борисов за повишаване на събираемостта и борба със сивата икономика, бившият премиер коментира, че тези действия са в правилна посока. "Това, че се ангажира НАП, митническата администрация, със събиране на приходите, е много правилна крачка", смята той.

В същото време Костов не споделя "прекомерен оптимизъм", че правителството ще събере желаните суми, тъй като това е невъзможно поради лошата икономическа конюнктура и сериозния спад на вноса.

"Един много силен удар върху контрабандата, който очаквам ген. Танов да нанесе, ще влезе в противоречие със събирането на приходи в бюджета, тъй като всички, които частично обмитяваха, в момента ще се въздържат", каза Иван Костов. Според него онези, които се занимават с контрабанда, в момента ще се въздържат, очаквайки да минат суровите санкции.

В отговор на въпрос лидерът на ДСБ каза, че той лично не би тръгнал с проверки на търговците на "краставици и домати", както стори новата власт, а би започнал с алкохола.

"Аз бих тръгнал през алкохола, през големите скандали, в които са замесиха част от големите производители на алкохола, в това число и на концентриран", каза Костов. Той поясни, че краставиците и доматите носят по-малки митни сборове, тъй като стоката е на по-ниски цени.

Очаква се управленската програма на ГЕРБ

Иван Костов каза още, че правителството на ГЕРБ трябва да излезе с управленска програма, в която да се очертаят ясно и "много антикрисизни мерки, които са свързани с решителни реформи".

"Засега не ги виждам тези мерки", заяви Костов.

Според него шансът на кабинета на Борисов е в условия на криза да се осъществят дълго отлаганите реформи.



Тагове:   ДАНС,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13024909
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930