Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2009 20:38 - Министър Румяна Желева посрещна похитената Данка Пачова
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 726 Коментари: 0 Гласове:
0



Данка Панчова се завърна в родината с полет от Париж, като беше посрещната на правителствения ВИП на летище София от министъра на външните работи Румяна Желева.

image
 

Министър Желева изказа благодарност на мисиите ни в Париж и в Белгия и на всички български дипломати, които са участвали в акцията по освобождаване на заложниците. Тя благодари на предишното ръководството на МВнР, работило по случая с Панчова.

Министър Желева не пожела да коментира дали за освобождаването на Данка Панчова е платен откуп. Желева гарантира, че страната ни се е включила във воденето на преговорите за освобождаването на заложниците на сомалийските похитители. „Страната ни е помагала, дотолкова, доколкото е било необходимо да се наместваме”, каза тя. Желева заяви, че координацията по случая с освобождаването на българката и нейните петима колеги от хуманитарната организация „Действие срещу глада”, е била добра, тъй като е довела до щастлив край. Приносът на Франция, на Белгия и на българските мисии е голям. „Щом нещата приключат добре, значи и координацията е била добре”, каза министърът. Идеята на предишното ръководство на МВнР за създаване на постоянно действащ център за помощ на българи, изпаднали в беда в чужбина, ще се реализира, потвърди Желева. Министърът на външните работи заяви, че ще бъде подсилена охраната на дипломатическата ни мисия в Афганистан. Това е било решено на днешното правителствено заседание, подчерта тя. Подсилването ни на мисията ни в Кабул ще бъде подсилена заради зачестилите терористични атака покрай изборите в Афганистан.

На 11 август сомалийски екстремисти освободиха шестима чужденци, сред които и българската Данка Панчова, отвлечени през ноември, 2008 г. в централната част на размирната африканска държава. Сред освободените бяха четирима хуманитарни работници от организацията „Действие срещу глада” и двама кенийски пилоти. Все още не е ясно дали за тях е платен откуп.

Панчова и тримата й колеги от френската хуманитарна организация бяха похитени преди повече от 9 месеза от въоръжени бунтовници на летище в Централна Сомалия. Нападението срещу тях стана на летището край град Духсамареб на 350 километра от столицата на Сомалия Могадишу и близо до границата с Етиопия. Те бяха отвлечени от сомалийска въоръжена групировка, която имитирала дейността на “Ал Кайда”.

37-годишна българка е родом от Пазарджишкото село Сарая. Жената е работила като ветеринарен лекар в България, а от години живее и работи във Франция. Повод за пребиваването й в Сомалия е това, че тя е придружавала хуманитарна пратка с лекарства. /Всеки ден



Тагове:   Сомалия,   данка пачова,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13049286
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930