Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2009 19:59 - Стратегия за национална сигурност - до края на 2009
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 847 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 19.08.2009 20:32


Многократно обявяваното намерение на всички правителства след 2001 г. да подготвят стратегия за национална сигурност беше повторено и от министъра на отбраната Николай Младенов след първото заседание на парламентарната комисия по външна политика и отбрана в сряда.

До края на годината ще бъдат направени промени в Закона за въоръжените сили, който беше остро критикуван от партия ГЕРБ преди изборите. Ще се пише за пръв път и закон за резерва и военновременните запаси, съобщиха от военното министерство.Законодателните промени обаче ще бъдат предшествани от стратегията за национална сигурност, която ще се подготвя не само от военното ведомство, а съвместно с министерствата на външните и на вътрешните работи. Така документът ще обхване всички аспекти на националната сигурност, обясни министър Младенов. А и основната критика на ГЕРБ към сегашния военен закон беше, че е приет преди стратегията.Ротацията на контингента в Афганистан ще се извърши не по-рано от края на октомври, съобщи още Младенов. Степента на риска за българските военни се смята за повишена заради усложнената обстановка в страната в навечерието на изборите. Министърът увери, че са взети всички мерки за сигурността на български войници.

Допълнително задължение на българския контингент освен охраната на летището ще бъде и охраната на нашето посолство. Международното летище е основната входно-изходна точка в страната за силите на НАТО и мисиите на другите международни организации. Български военнослужещи изпълняват задачи и по охраната на вътрешната част на летището в Кандахар, а български медици работят в полевите болници в Северозападен Афганистан.

Министър Младенов представи пред комисията ръководството на военното министерство. Депутатите от комисията посветиха първото си заседание на взаимното опознаване, започнаха и работата по временния си правилник.


Някои от лицата в комисията по външна политика и отбрана

Трима от най-младите депутати в новия парламент са от ГЕРБ и са членове на комисията по външна политика. Общото между тях е, че владеят чужди езици и имат желание за промени, което ги е довело в политиката. И тримата са сред учредителите на гражданското сдружение и на партията ГЕРБ.

ЖИВКО ТОДОРОВ е на 27 години, неженен, от Стара Загора и до началото на депутатската си кариера е работил в областната администрация с ресори международно сътрудничество и европроекти. Завършил е европеистика в Софийския университет.

МОНИКА ПАНАЙОТОВА е 26-годишна, от София и в сряда получи десетина огромни букета по случай рождения си ден, който съвпадна с първото заседание на комисията. Завършила е международни отношения и магистратура по управленски проекти в УНСС. Имала е желание да влезе в политиката, но до появата на ГЕРБ не виждала политическа сила, която да отговаря на визията й за промяна, разказа тя пред "Дневник". Работила е в неправителствена организация за проблемните икономики в Югоизточна Европа. Председател е на младежката организация на ГЕРБ.

ДИМИТЪР АВРАМОВ е на 32 години, от Монтана, с икономическо образование и с реален бизнес - производство на храни. Организационен секретар на ГЕРБ в областта, председател на организацията на предприемачите към ГЕРБ, член на ръководството на организацията на малкия и средния бизнес към Европейската народна партия.



Преструктуриране
Поредното преструктуриране на администрацията на Министерството на отбраната бе одобрено от правителството в сряда. С промени в устройствения правилник на МО се създава дирекция "Финанси" в общата администрация, а в специализираната дирекция "Планиране, програмиране и бюджет".

Новата структура ще обхваща цялостно процеса на формиране на политиката в областта на отбранителното планиране (дългосрочно, с 10-годишен хоризонт), програмиране на ресурсите (средносрочно, с 6-годишен хоризонт) и планирането на бюджета (годишно).

Двете нови дирекции са резултат от преструктурирането на съществуващите дирекции "Финанси и бюджет", "Политика за сигурност и отбрана", "Политика по въоръженията" и главната дирекция "Инфраструктура на отбраната". Така броят на общата и специализираната администрация в Министерството на отбраната се променя от 1444 на 1432 щатни бройки.

"Правителството преструктурира администрацията на Министерството на отбраната с цел да се създаде по-добър ред и организация в системата на планиране на отбраната в условията на финансова и икономическа криза", съобщиха от правителствената служба.

За последно администрацията бе преструктурирана от ексвоенния министър Николай Цонев преди около година.




Гласувай:
0



1. анонимен - Направление
17.09.2009 08:28
Към управляващите:-Кога ще си хващате превоза за МАРС?Порцията наглост ни идва множко.Ако не ви се пътува поне се разпределете по гробищата.Как успявате да понасяте собстветата си мръсотия?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997410
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031