Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2009 20:21 - Шотландия освобождава атентатора от Локърби
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 494 Коментари: 0 Гласове:
0



Шотландското правителство обяви в четвъртък, че освобождава осъдения за атентата над Локърби либиец Абдел Басет ал Меграхи от затвора по хуманни съображения, предадоха световните агенции.

След освобождаването си Меграхи, който е неизлечимо болен от рак на простатата, отпътува за Либия с личен самолет на Муамар Кадафи.

"На Меграхи е наложена присъда от по-висша инстанция. Тя е окончателна - крайна и необратима. Предстои му да умре", каза шотландският министър на правосъдието Кени Макаскил.

Говорител на либийското правителство съобщи, че Меграхи е освободен и е на път към Либия, отведен от един от синовете на либийския лидер Муамар Кадафи.

Освобождаването на атентаторът предизвика остра реакция от страна на САЩ. Белият дом изрази "дълбоко съжаление" от решението на шотландските власти да освободят предсрочно Меграхи.

"Както многократно изтъквахме пред правителството на Обединеното кралство и пред шотландските власти, ние продължаваме да смятаме, че Меграхи трябва да продължи да излежава присъдата си в Шотландия", се казва в изявлението на Белия дом.

"Изразяваме отново най-дълбокото си съчувствие на семействата, които загубиха свои близки", се допълва в съобщението.

По-рано държавният секретар Хилари Клинтън телефонира на шотландския министър на правосъдието Кени Макаскил и го призова да не освобождава Меграхи, а седем американски сенатори му изпратиха писмо със същото искане.

Срещу решението на шотландските власти се обявиха семействата на някои от загиналите при атентата над Локърби американци, съобщи ДПА.

"Мисля, че това е ужасно, отвратително и толкова противно, че почти не мога да намеря думи, с които да го опиша. Тук не става въпрос за освобождаване от състрадание. Това е част от политиката "да дадем на Кадафи каквото иска, за да получим петрола", каза Сюзан Коен, чиято 20-годишна дъщеря е сред жертвите на терористичния акт.

"Не разбирам как шотландците могат да проявяват състрадание. Това е ужасно. Аз не проявявам състрадание към някой, който не показва, че се разкайва", заяви

Кара Уейпз, загубила брат си, който при атентата е бил на 20 години.

През 2001 г. 57-годишният днес Меграхи бе признат за виновен и осъден на доживотен затвор за убийството на 259 души на борда на самолет "Боинг" 747 на американската авиокомпания "ПанАм" и на 11 души, загинали на земята след експлозията над шотландското градче Локърби.

Британски медии съобщиха още миналата седмица, позовавайки се на анонимни източници, че Меграхи може да бъде предсрочно освободен и бившият либийски агент ще може да се върне в страната си.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996142
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031