Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2009 19:58 - Талибаните не успяха да провалят вота в Афганистан
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 458 Коментари: 0 Гласове:
0



Не се сбъднаха опасенията на международната общност, че атаките на талибаните ще успеят да провалят  президентските избори в четвъртък избори в Афганистан. Тенденцията за ниска избирателна активност, с която започна денят, се промени в ранния следобед и въпреки непрекъснатите атаки в цялата страна много секции останаха отворени и след края на изборния ден заради големите опашки, които се бяха извили пред тях.

До редакционното приключване на броя не беше известно дали избирателната активност все пак е минала 50-те процента, както се надяваха страните от НАТО и кандидатите за президент на страната. Въпреки информациите, че в някои региони тя е била по-ниска, отколкото на други места, заключението на командването на алианса беше, че изборите са били успешни и са преминали без масово насилие.

Медиите не спазиха забраната на правителството да не съобщават за инциденти. Още от сутринта заваляха информации за атентати в различни краища на страната. Най-много насилие имаше в столицата Кабул и южните провинции, където са базирани талибаните. Според изявление на правителството при 73 нападения в 15 провинции са регистрирани 23 жертви - девет цивилни граждани, девет полицаи и петима войници, но независими източници съобщиха за много повече жертви. Медиите съобщаваха периодично за взривове в Кандахар. В Кундуз, Северен Афганистан, ракета улучи избирателна секция. На сградата бяха нанесени щети, но гласуването продължи. В съседната провинция Баглан беше убит началникът на местната полиция. Четири ракети се взривиха близо до една от избирателните секции в провинция Газни, югозападно от Кабул, а в столицата избухнаха най-малко пет експлозии. Според данни на полицията по време на въоръжените сблъсъци в северната част на страната са убити 22 екстремисти. Сутринта имаше информации за битки между талибаните и силите за сигурност по улиците на столицата.

Екстремистите все пак успяха да провалят на места гласуването. Според представител на избирателната комисия 312 секции в цялата страна от общо около 7000 не успяха да отворят изобщо или бяха затворени скоро след началото на изборния ден, като това се случваше най-вече в южните провинции. АФП съобщи, че талибани са опожарили три секции в западната провинция Херат, като в пожара са изгорели всички подадени бюлетини.

Границата с Пакистан остана затворена цял ден, а в столицата бяха затворени магазините и бяха въведени засилени мерки за сигурност. Очакванията жените да си останат вкъщи не се сбъднаха - до урните отидоха много афганки, като мъжете и жените се редяха на отделни опашки.

През целия ден валяха взаимни обвинения между щабовете на кандидатите в измами и манипулации на вота. Според в. "Гардиън" в страната е имало в циркулация около 3 млн. фалшиви карти за гласуване, а мастилото, в което гласувалите си потопяват пръста, за да се избегне повторен вот, се оказало миещо се с веро. Поддръжници на най-сериозния опонент на сегашния президент Хамид Карзай - Абдула Абдула, твърдяха, че 80 хил. бюлетини в провинция Газни са били попълнени предварително в подкрепа на Карзай.

Бюлетините ще се броят ръчно и първите резултати ще са известни в събота.

За изборите в Афганистан и снимки от Ройтерс:
http://reporter.blog.bg/novini/2009/08/20/bylgarskiiat-kontingent-gotov-da-okaje-pomosht-za-opazvaneto.383027


Тагове:   Афганистан,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031800
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930