Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2009 18:10 - Цветанов погна икономическата престъпност. Проверяват Водното огледало в Кърджали
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 896 Коментари: 0 Гласове:
0



Вътрешният министър Цветан Цветанов обяви като основен приоритет борбата срещу икономическата престъпност и съобщи, че вече е разпоредил проверка на проект в Кърджали за 77 млн. лева, известен като "Водното огледало".

След националното съвещание на ръководството на МВР в петък Цветанов обяви, че ще бъдат проверени всички големи инфраструктурни проекти. Полицията трябва да е особено бдителна за нарушения в изпълнителната и местната власт.

"Много важен е контролът на местната власт, защото в голямата си част средствата от европейските фондове се усвояват с обществени поръчки с голяма цена, нагласени процедури, които оронват авторитета на държавата", посочи Цветанов и добави, че очаква да бъдат отчетени реални резултати за предотвратяване на ДДС схеми и контрабанда.

Иначе вътрешният министър констатира, че не е доволен от свършеното през последния месец, и посочи, че не може да допусне МВР да бъде регистратор, вместо да противодейства на организираната престъпност.

Вътрешният министър е разпоредил на регионалните директори на МВР засилено присъствие на полицаи по нивите и градините, за да могат хората да си приберат реколтата. Освен това Цветанов е наредил полицаите да слязат от автомобилите, тъй като щели да бъдат много по-полезни, ако обхождат пеш районите си.

Ревизия на водното огледало в Кърджали

Цветанов посочи, че по време на предизборната кампания в Кърджали всички са чули възмущението на местните хора заради похарчените 77 млн. лева за "Водното огледало" на река Арда, но регионалният директор на полицията не е направил нищо по въпроса. Той обяснил на Цветанов, че е опитал да провери проекта, но му казали, че "няма да предоставят информация, защото фирмата е от София и от някакъв друг областен град".

Проектът "Водно огледало" бе открит на 27 юни тази година. Той е за укрепване на бреговете на река Арда и изграждане на хидросъоръжение, обезопасяващо града при аварийно източване на яз. "Кърджали". Така градът се сдоби с трикилометрово езеро. Избраният от възложителя - Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) - изпълнител на строително-монтажните работи е обединение "Арда Кърджали". Договорът е подписан от бившия министър Асен Гагаузов. В обединението влизат фирмите "Станилов" ЕООД - с 52%, а с по 16% - "Ардастрой", "Саварона" и АБ АД. Фирмите "Ардастрой" и "Саварона" са сочени за близки до ДПС. Фирмата "Станилов" ЕООД пък съвместно с "Главболгарстрой" е била избрана за изпълнител на строителството на пречиствателната станция в родния град на Асен Гагаузов Сливен.

В хода на предизборната кампания заслугата за уникалното съоръжение си приписа ДПС.

По време на официалното откриване шефът на една от фирмите изпълнители Георги Станилов заяви, че на зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски трябва да се издигне паметник приживе за изграждането на езерото. Самият Михалевски смята "Водното огледало" за свое лично постижение.

Новият областен управител на Кърджали Иванка Таушанова заяви при встъпването си в длъжност преди дни, че ще разпореди проверка как се стопанисват държавните имоти в региона и ще изиска подробна информация от МРРБ и Сметната палата как са разходвани парите за най-големия инвестиционен проект в областта - корекцията на Арда. Цветанов съобщи, че е поискал от регионалния директор на полицията в Кърджали справка за всички действия, които е предприел по случая и дали е сезирал националното ръководство на МВР за тази "доста загадъчна схема с доста пари, които са отишли в нея".

Цветанов съобщи още, че до 15 дни ще проведе персонални срещи с всички регионални директори, като засега им дава кредит на доверие. По неофициална информация регионалните шефове са подписали рапорти за напускане и ще бъде преценявано за всеки от тях дали ще запази поста си.

След като премиерът Бойко Борисов заяви преди дни, че полицаите сами трябва да изкарат средствата за по-високи заплати, вътрешният министър съобщи, че се обмисля при добре свършена работа, да има допълнително стимулиране за служителите на МВР. Същият метод може да се приложи и за съвместните екипи между МВР, ДАНС и прокуратурата, които ще започнат да работят през септември.

Телефонните разпечатки ще се правят в МВР

Вътрешният министър съобщи, че предстои законова промяна, чрез която да се разреши на служба ДОТИ да вади телефонни разпечатки на проследявани лица. В момента, след като се получи разрешение от съда за подслушване, МВР иска разпечатките от съответните мобилни оператори, които обаче ги бавят. От друга страна ДОТИ разполагала с терминал, през който минава целият трафик на мобилните и интернет оператори, така че ще върши тази работа много по-бързо.

Цветанов съобщи, че от 417 заявени искания през юли, 411 са останали без отговор. Има и фрапиращи случаи на закъснения от 48 дни.

Той съобщи още, че е разпоредил да бъде създадена междуведомствена работна група, която да започне работа през септември. Нейна цел ще бъде за 3 - 4 месеца да изработи национална стратегия за сигурност и обществен ред.

Подготвя се и законова промяна за възстановяването на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГД БОП) в първоначалната й компетентност, чиито правомощия и задачи бяха значително орязани при предходния кабинет. До три-четири месеца междуведомствена група трябва да изготви и национална стратегия за сигурност и обществен ред.



Тагове:   водно огледало,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033575
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930