Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2009 17:58 - Двамата основни конкуренти на изборите в Афганистан обявиха победа
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 493 Коментари: 0 Гласове:
0



И двамата основни съперници на състоялите се в четвъртък в Афганистан президентски избори - борещият се за втори мандат Хамид Карзай и бившият външен министър Абдула Абдула - се обявиха за победители, съобщават световните агенции в петък.

Изборната администрация обаче обяви, че броенето на бюлетините продължава, отхвърли прогнозите и на двамата кандидат-президенти и призова щабовете им да се въздържат от спекулации. Очаква се активността да е между 40 и 50% в различните райони на страната.
 

Според първите неофициални резултати от вота, оповестени от афганистанската независима агенция "Паджвок Афган нюз", Карзай и Абдула имат близки резултати и ще се стигне до втори тур.
 

Милиони афганистанци излязоха в четвъртък да гласуват въпреки заплахите на талибаните за атентати в изборния ден. Въпреки че имаше отделни атаки, ООН обяви, че голямата част от изборните секции са функционирали. САЩ, ООН и НАТО оцениха високо проведените избори, предаде ББС.
 

Барак Обама, цитиран от Ройтерс, е определил изборите като успешни, въпреки усилията на талибаните да ги саботират. Изборите се приемат като тест за стратегията на американския президент в осемгодишната война, която има за цел да обърне посоката след години талибански офанзиви.
 

Франс прес предаде обаче, че срещу избирателните секции са извършени над 50 атаки в 15 афганистански провинции, като най-малко 11 членове на избирателни комисии са убити.
 

Това са вторите президентски избори в страната след 2001 година, когато водената от САЩ коалиция свали режима на талибаните. Според предварителните проучвания Карзай имаше преднина пред Абдула, но прогнозите бяха, че ще се стигне до втори тур.
 

Председателят на кампанията в подкрепа на Хамид Карзай заяви, че по данни на 29 000 техни наблюдатели в комисиите президентът е спечелил с убедително мнозинство и няма да има балотаж. Щабът на Абдула обаче изнесе данни, според които той печели 63% от гласовете срещу 31% за Карзай.
 

Говорител на Абдула съобщи, че в северната част на страната той е получил солидна подкрепа, с изключение само на една провинция - тази на бившия шеф на милицията ген. Абдел Рашид Достум, лидер на узбекското малцинство в Афганистан. Карзай предварително си осигури неговата подкрепа, въпреки че Достум е обвиняван за нарушения на човешките права.
 

Западът обаче изрази притеснения от тактиката на Карзай да търси подкрепа от бивши шефове на враждуващите въоръжени милиции, тъй като изборни сделки могат да ги върнат обратно на власт.
 

Карзай има предимство на юг в родната си провинция Кандахар. Там обаче особено активни бяха и талибаните.
 

Официалните резултати се очакват до две седмици.



Тагове:   Афганистан,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13036300
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930