Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2009 10:04 - DW: Ще има бум на осиновяванията в България
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 684 Коментари: 0 Гласове:
1



Близо 8 000 деца в България живеят в социални домове. Спрямо броят на жителите това е доста високо ниво. За да даде шанс на изоставените деца да намерят родители, кабинетът прие закон, който да улеснява осиновяванията.

Социалният дом "Света Параскева" в София. По дългия коридор се носи детски смях. Във всяка стая има множество креватчета. Стаята за игри в дъното на коридора е боядисана в лимонено жълто, из нея са разхвърляни цветни детски играчки. Пет деца на възраст от две до три години си играят, малкият Данчо търкаля по пода топка. Директорката Валентина Лихарска взема тригодишното момченце на ръце и казва:

image
Близо 50% от изоставените деца на България имат добри шансове да намерят родители

В търсене на родители

"Всички деца тук имат семейства, само едно единствено няма. По една или друга причина родителите не могат да полагат грижи за своите деца. Много често родителите са прекалено млади. Те самите не получават никаква помощ и затова се възползват от тази възможност за временно отглеждане на децата."

Ситуацията в "Света Параскева" не е изключение: 98% от децата, които са подслонени в домове, имат поне един родител. Според Лихарска ситуацията е такава, че много хора от различните части на страната идват в София, защото по родните си места нямат шансове за работа. Щом обаче не успеят да намерят добри условия за живот, децата им рано или късно се озовават в социалните домове. Повечето от тези родители - продължава по-нататък директорката на дома Валентина Лихарска - поддържат контакт с децата си, а когато преодолеят личните си трудности, децата се връщат обратно в семействата. Има обаче и родители, които престават да се интересуват за децата си.

За да се подобри ситуацията на тези деца, правителството в България прие нов закон, съгласно който на родителите се дава срок от шест месеца да размислят. Ако в рамките на този срок те не се обадят и не проявят сериозен интерес към децата си, децата автоматично се дават за осиновяване. Държавната агенция за защита на децата изразява оптимизъм. Близо 8 000 деца живеят в момента в държавни институции, за 3 000 до 4 000 вероятно има добри шансове да намерят осиновители. Ренета Венева - председателка на неправителствената организация НАВА в Пловдив, която работи с деца в риск, вижда обаче и редица проблеми:

image
Мнозина осиновители подценяват препятствията по пътя към семейното щастие

Знаят ли осиновителите какво ги очаква?

"Ще има бум на осиновяванията", предрича Венева. "Въпросът е обаче: как да се работи с тези хора. Знаят ли те какво ги очаква? Много деца от институциите имат поведенчески особености, проблеми със здравето и социалните контакти. Семействата би трябвало да са много добре подготвени за подобни предизвикателства, а това пък предполага наличието на добре функциониращи социални системи. За съжаление, тъкмо в тази сфера имаме много дефицити, особено из провинцията", казва Венева.

В дома "Света Параскева" в София директорката Лихарска смята, че малко ще са децата, които ще извлекат ползи от новия закон. Близо 25% от тях са с различни увреждания. За тях новият закон няма да промени нищо, защото дори семействата от чужбина предпочитат здрави деца.
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4582923,00.html?maca=bul-TB_waz_bul-2896-xml-mrss



Тагове:   DW,   осиновяване,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000041
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031