Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2009 18:01 - Либия посрещна Меграхи като герой. Европа и САЩ - гневни
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 620 Коментари: 0 Гласове:
0



Близки на загиналите в самолетния атентат край Локърби през 1988 г., както и западни политици реагираха с гняв на посрещането у дома като герой на либийския атентатор Абдел Басет ал Меграхи, който в четвъртък бе освободен по решение на шотландското правителство.

Независимо от силния натиск от страна на американското правителство, шотландският министър на правосъдието реши да освободи по здравословни причини Меграхи, който страда от рак на простата в терминален стадий. Либийският агент, който бе осъден на доживотен затвор и най-малко 27 години строг тъмничен режим за атентата срещу Боинг 747 на "ПанАм" на 21 декември 1988 г. над Локърби, се завърна снощи в Либия. При взрива загинаха 270 души, повечето от които американци.

Шотландското правителство се мотивира с това, че преди смъртта си 57-годишният Меграхи трябва да получи възможност да е близо до семейството си. След като бе освободен в четвъртък, той се качи на специално изпратен либийски правителствен самолет за Триполи. Освобождаването на човека, осъден за най-крупния терористичен акт във Великобритания, предизвика гняв и протести в САЩ и въодушевление сред либийците, чието правителство лобираше за свобода на Меграхи. В същото време се появи разрив в позицията на близките на загиналите при атентата, като по-голямата част от американските семейства на жертвите заявиха, че атентаторът трябва да остане в затвора до края на живота си, а по-малка група британци смятат, че той е невинен.

Американският държавен секретар Хилари Клинтън обяви в четвъртък, че САЩ са "дълбоко разочаровани" от решението, а президентът Барак Обама каза, че администрацията му е изразила несъгласието си с Великобритания и е поискала от Либия да остави Меграхи под домашен арест.

"Американските семейства тук са потънали в сълзи", коментира Франк Дъгън, който представлява близките на загиналите край Локърби.

В Триполи, където повечето хора вярват, че Меграхи е невинен, улиците бяха пълни с щастливи хора, които смятат, че той е герой.

Триумфът със завръщането на атентатора става в разгара на подготовката за отбелязване на 40-та годишнина от революцията, довела на власт либийския лидер Муамар Кадафи.

Посрещането на Абдел Басет ал Меграхи като герой в Либия е дълбоко оскърбително, заяви британският външен министър Дейвид Милибанд. Посрещането в Триполи на човек, който е извършил масово убийство, е дълбоко обезпокоително и оскърбително, особено за семействата на 270-те убити в атентата през 1988 г., заяви той пред ББС.

В същото време водещите швейцарски всекидневници определят като унижение извиненията, които президентът на Швейцария Ханс-Рудолф Мерц преди ден поднесе в Триполи на Либия за арестуването през 2008 г. в Женева на един от синовете на либийския лидер Муамар Кадафи по обвинения, че малтретирал прислугата си.

"Швейцария се предаде пред Либия", пише в. "Тан". "Швейцария падна на колене пред Кадафи", отбелязва в. "24 ор". Вестник "Трибюн дьо Женев" определя извиненията като проява на лицемерие, предаде БТА.

В. "Матен" отбелязва, че швейцарският президент е отстъпил пред всички искания на Либия, но така и не е успял да върне със себе си в Швейцария швейцарските заложници в джамахирията. Изданието припомня, че Либия въведе наказателни мерки срещу Берн в отговор на ареста на сина на Кадафи. Сред тях беше забраната, наложена на двама швейцарски бизнесмени да напускат либийската територия.



Тагове:   Локърби,   Меграхи,   САЩ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13042593
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930