Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2009 20:34 - “Монтерей” отговори на шефа на митниците
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 753 Коментари: 0 Гласове:
0



Кръгът “Монтерей” за пореден път възкръсна в публичното пространство и стана повод за коментари. “Монтерей” беше отново “осветлен”, но този път от новия шеф на митниците ген. Ваньо Танов. Два дни подред той твърди, че въпросният кръг си е поделил митниците с още три групировки. Според него всяка от тях е прибирала печалбите, без да влиза в конфликт една с друга. Генералът обаче не посочи конкретните личности, които стоят по върховете им. Интересите на различните групировки са прокарвани чрез конкретни фигури в агенцията, които не отричат, че се събирали пари за тях, обясни той.

Кръг “Монтерей” няма, затова и твърденията, че той е контролирал част от митниците и е прибирал парите не са верни, заяви пред “Всеки ден” бившият външен министър и експосланик Виктор Вълков, чието име се свързва с митичния кръг. “Когато излезе от бълнуванията си г-н Танов, може би трябва да го питате него. Това са абсолютни измислици, които не почиват на нищо. Аз се уморих да повтарям, че няма такъв кръг. Човек не бива да дискутира с простаци, защото се изпотява, както е казал мъдрецът”, коментира бившият дипломат.

Името на въпросния кръг идва от едноименния ресторант “Монтерей” в столичния квартал “Изток”. Редовни посетители на заведението са Виктор Вълков и един от ръководителите на Първо главно управление на ДС и бивш министър ген. Любен Гоцев. Там идват и бившият главен секретар на МВР ген. Георги Ламбов, Георги Вутев, бивш зам.-търговски министър, бившият вътрешен министър Виктор Михайлов. Доста бивши генерали също бяха обвързани с “Монтерей”.

Всяка партия – с касиер на митниците

Дълго време не са правени проверки в определени митници, за да се осигури комфорт на определени контрабандни канали, продължи темата днес новият директор на Агенция “Митници” ген. Ваньо Танов пред бТВ. Според него каналите са били свързани с хора по високите етажи на властта, но той не пожела да посочи нито едно име. Всяка партия си е имала касиер, а както беше тройна коалиция, то си е цяла схема, коментира той. Не е имало никакви мобилни групи за проверка и когато попиташ защо, ти отговарят, че им е било наредено, добави генералът.

През 90-те години се работеше много грубо и видимо по схемите в митниците, припомни Танов. “Например, с каргото, ще се насочиш към митницата, където знаеш, че няма да те проверяват. Правя изводи от това, което съм анализирал- ясни са накъде са тръгвали средствата от митницата в Кремиковци, в друга посока са тръгвали от митница Горубляне, например. Схемите са доста, не само три-четири или пет - има достатъчно митници в страната и от всяка могат да тръгнат към различни посоки”, обясни ген. Танов.

Бившият шеф на ГДБОП обясни днес, че не е задължително един човек да работи само по една схема - в различните митници имало различни схеми, съвпадащи с интересите на хората, които ги управляват, т. е. с парите. Имам кредит на доверие от премиера, имам и мотивация и се надявам, че сега ще се получи разбиване на всичко това, заяви Ваньо Танов. Ако има провал, той ще е само мой, категоричен беше той. Аз не съм човек авантюрист да започна да развалям една къщичка преди да съм изградил нова, каза шефът на митниците.

В една област, включително и особено в митниците, са малко знаещите и честните. Моят опит от работата с митниците показва, че много от корумпираните се стараят да компрометират свестните, заяви генералът в отговор на въпрос дали ще отстрани заместника си Красимир Николов, който също имал прякор. Останалите двама заместници Христо Арабаджиев и Румен Божинов бяха уволнени преди седмица. Вчера Танов потвърди, че именно те носят прякорите Марадона и Цайса.

В момента има и проверка и след нея ще кажа дали Николов ще върви надолу или нагоре, обяви директорът на агенция “Митници”. Колкото до доходите, Танов каза, че друг прави проверките и не само митничарите са хората със съмнителни доходи. Той не се ангажира с отговори какви приходи могат да осигурят митниците, като посочи, че има и обективни причини да не се очакват големи приходи, като намаляването цената на петрола и в цялост икономическата криза.

По повод на ДАНС той каза, че навремето е бил против принципа на агенцията, където е трябвало разузнавачи и контраразузнавачи да се занимават с чисто полицейска работа. Аз смятам, че няма да направя нищо нередно, каза ген. Ваньо Танов в отговор на въпрос как би коментирал изказването на бившата депутатка от Коалиция за България Татяна Дончева, че той, вътрешният министър Цветан Цветанов и шефът на ДАНС Цветлин Йовчев ще провалят кабинета на Бойко Борисов.



Тагове:   контрол,   Кръг,   Монтерей,   митници,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13040077
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930