Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2009 17:57 - Трагедията Саяно-Шушенската ВЕЦ в Сибир - авария или диверсия?
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 895 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.08.2009 18:06


Чеченски сепаратисти поеха отговорността за аварията в понеделник в Саяно-Шушенската ВЕЦ в Сибир и за кървавия терористичен акт срещу милиционерския участък в Назран, Ингушетия същия ден. От Кремъл нарекоха версията за терористична диверсия в електроцентралата "идиотска" и отказаха да я коментират.

В електронно писмо, публикувано от бунтовническия сайт www.kavkazcenter.com, изпратено от името на група, наричаща себе си батальон "Риядус Салихийн" ("Градини на праведниците", се твърди, че в началото на годината ръководството на бунтовниците начело с Доку Умаров решило да "активизира инокомическата война срещу Русия на нейна територия". За изпълнения на поставената задача били създадени диверсионни групи, които били изпратени в редица райони на Русия с цел извършване на промишлени диверсии.

Като приоритетни цели на диверсиите били обозначени газопроводи и нефтопроводи, електростанции и заводи.

Благодарение на щателно премислен план, по който се работело отдавна, на 17 август била извършена диверсията в Хакасия срещу Саяно-Шушенската ВЕЦ. В писмото се твърди, че извършителите успяли да поставят в машинната зала противотанкова граната с часовников механизъм, чийто взрив предизвикал огромни щети – по-големи, отколкото амторите на диверсията могли да предположат.

Успехът на операцията кара авторите на писмото да твърдят, че "работите в това направление ще продължават".

Достоверността на тези твърдения не може да бъде потвърдена от независими източници. Още повече, че преди публикуването на писмото на същия сайт се е появило друго съобщение предлагащо друга версия за същото събитие. В него се твърдяло, че при проведената диверсия бунтовниците не са използвали граната, а цялото необходимо оборудване било внесено на територията на електростанцията под формата на строително-ремонтни принадлежности.

Диверсията осъществил някой си Ибрахим, който бил внедрен в персонала на станцията и в резултат на действията си е загинал.

Пред Ройтерс по-късно неназован източник от Кремъл нарекъл версията на бунтовническия сайт "идиотска" и отказал да я коментира повече.

Същевременно няколко дни след аварията официалните власти в Русия отказват да говорят за причините за аварията в най-голямата руска ВЕЦ преди да е завършило разследването. Все пак от прокуратурата на Русия заявили пред Ройтерс, на мястото на авариятка не са намерени следи от експлозиви.

В петък броят на загиналите в Саяно-Шушенската ВЕЦ достигна 26 души.Съдбата на 49 души остава неизвестна. На мястото на трагедията пристигна руският премиер Владимир Путин, който веднага се разпореди да се изравни сумата на обезщетението за загиналите и безследно изчезналите. Компанията "РусГидро" е решила да изплати по 1 милион рубли (около 31 хиляди долара) на семействата на загиналите. Путин иска същата сума да получат и семействата на 49-те души, чиято съдба засега е неизвестна. Допълнително същата сума ще бъде изплатена и от федералния бюджет.

Създаденият от Шамил Басаев през 2001 година диверсионен батальон "Риядус Салихийн" редовно си приписва авторството на поредица гръмки терористични актове. Включително и извършеното през юни тази година покушение срещу президента на Ингушетия Юнус-Бек Евкуров.

В публикуваното в петък от бунтовническия сайт писмо се твърди, че тя е организирала и провела нападението с кола-бомба в понеделник срещу милиционерския участък в град Назран, в кавказката руска република Ингушетия, при което загинаха 24 души, а 9 се водят за изчезнали.

Още през юни обаче, коментирайки покушението срещу Евкуров, министърът на вътрешните работи на Русия Рашид Нургалиев заяви, че "Риядус Салихийн" е отдавна ликвидирана групировка и зад нейните изявления не стои нищо реално.

На версиите на бунтовниците не вярва и членът на научния съвет на московския "Карнеги център" Алексей Малашенко. "Какво им пречеше да поемат отговорността веднага? Писмото изглежда много наивно. Пък и едва ли противотанкова граната може да сътвори това, което се случи в Саяно-Шушенската ВЕЦ", казва той за Газета.ру.

По думите му бунтовниците са си приписали дори и пожарът в телевизионната кула Останкино в Москва. "Те искат да изглеждат по-важни в собствените си очи. Освен това тяхното изявление дава оправдание за ожесточаване на позицията на федералните власти в Северен Кавказ. Така че то може да бъде тълкувано двуяко", смята експертът.


Токът в Русия поскъпва заради аварията в сибирската ВЕЦ

Цените на електроенергията ще се увеличат заради аварията в Саяно-Шушенската ВЕЦ в Сибир, заяви руският заместник-министър на икономическото развитие Андрей Клепач, цитиран от ИТАР-ТАСС в петък.

Според Клепач "известна корекция е неизбежна". Той изтъкна, че не е възможно да се покрият щетите със заеми и за сметка на ресурсите на собственика на ВЕЦ-а, държавната компания РусГидро.

По-рано в петък на съвещание в Саяно-Шушенската ВЕЦ в руската република Хакасия премиерът Владимир Путин изтъкна, че правителството не трябва да допуска резки скокове на електроенергията в Сибир и дори предложи да бъде дадена възможност на правителството да въвежда държавно регулиране на цените на пазара на едро на електроенергия.

Ръководителят на Федералната антимонополна служба (ФАС) Игор Артьомов предупреди енергийните компании, че ФАС внимателно следи цените на електроенергията заради аварията в сибирската ВЕЦ и че в случай на монополно необосновано повишение ще заведе наказателни дела срещу тях.

Цените на отоплението в Русия през 2010 година ще се увеличат с около 10 процента, съобщи Андрей Клепач, като изтъкна, че Федералната служба по тарифите предлага увеличение от 14-16 на сто.

Освен това заместник-министърът обяви, че министерството на икономическото развитие ще внесе в правителството коригирана прогноза за макроикономическото развитие през 2010 година заради увеличението на цените на петрола и природния газ. Според него приходите в бюджета за 2010 година могат да нараснат с 30-40 милиарда долара заради увеличението на износа.



Тагове:   Сибир,   авария,   диверсия,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12998049
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031