Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2009 18:41 - Гамизов дава енергиен бос на прокуратурата
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1644 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.08.2009 09:55


Лидерът на Гражданска лига на България Стефан Гамизов внася днес следобед в Националното следствие документи, уличаващи собственика на няколко фирми в областта на енергетиката Дечко Колев. Документите са осигурени от служител на енергийния олигарх и са проверени фактура по фактура от гражданската организация, преди да бъдат комплектовани за разследващите органи, обясни Гамизов на пресконференция. Той гарантира, че ако прокуратурата не защити този човек, “ние до довечера ще го изведем от България”. По изчисления на експертите от гражданската лига разследването на дейността на фирмите на Дечко Колев в ТЕЦ “Марица-Изток 2” ще установят злоупотреби за 400 млн. лв. и допълнителни загуби, като общият размер на щетите ще достигне 900 млн. лв.

Само от договор за ремонт на седми блок на ТЕЦ-а фирмата на Колев “Енергоремонт – Гълъбово” АД е получила “благодарение на добрите си отношения с Румен Овчаров” поръчки на стойност 102 млн. лв.
Според Гамизов няма да може да се установи и 20-30 процента от тези ремонти да са извършени.

“Синът ми е депутат /Иван Колев/, аз съм супер тарикат, кой е тоя парцал, който ще ми търси сметка дали си изпълнявам договорите. През ръцете ми минават 170 млн. лв. годишно”, е казал на всеослушание пред старозагорци енергийният олигарх, цитиран за медиите от Стефан Гамизов.

В договора за ремонта на седми блок няма икономически смисъл, защото спечелената обществена поръчка е за 18 млн. лв. (около 9 млн. евро), което е половината от цената на един нов блок (18 млн. евро). Не стига това, ами те не го и правят, коментира пред БЛИЦ главният секретар на организацията нотариус Стефан Стойков.

Срокът за изпълнение на поръчката е октомври, а до момента не са заявени никакви елементи, посочи Стефан Гамизов, като се позова на лични разговори в централите на "Сименс", "Тошиба", "Дженеръл Илектрик" и други от големите производители в бранша.

Държавата води 30 дела да си прибере дължимото ДДС, една от фирмите на старозагорския олигарх - "ЕТ "Дечко Колев -ИДА" вече е с изготвен ревизионен акт за 2 522 787, 20 лв., посочи Гамизов. Фактурите, предоставени на гражданската организация според него доказват наличието на група, създадена с престъпна цел.

Миналата седмица от гражданската лига са били на среща с премиера, там са присъствали вицепремиерът и шеф на МВР Цветан Цветанов, главният прокурор, директорът на Националната следствена служба. "Ние очакваме те да свършат работата, която е заявена от обществото. Не забелязахме да са разтревожени от това, че ще огласим публично данните. Бойко Борисов не даде вид, че за него има значение дали сигналът е за човек от неговата партия", съобщи Гамизов.

Възможно е депутатът от ГЕРБ Иван Колев вече да е напуснал дружеството, но там фигурира неговата съпруга - Елена Колева. Искаме да видим как започва разследване срещу действащ политик в България, заяви лидерът на гражданската организация.

За да не бъдат обвинени в пристрастие, другата седмица от там ще обявят данни и за представител на опозицията - за един от играчите в търговията с електричество. А впоследствие идвал ред  и на службите за сигурност. "Ще си отворя голямата уста точно след две седмици", обеща Гамизов. 

В късния следобед от организацията разпространихя следното отворено писмо:
"Гражданска Лига на България изказва дълбока благодарност и задоволство от уважителното отношение, с което бяхме посрещнати в Национална следствена служба при внасянето на сигнала ни относно противозаконното поведение на организирана група в региона на Стара Загора. Отношението на ръководството и служителите на Националната следствена служба тълкуваме като началото на така дългоочакваното взаимодействие между правоохранителни органи и гражданското общество, за да променим България така, че децата ни да престанат да бъдат емигранти.
Също така, използваме тази възкможност да предупредим Дечо и Иван Колеви , че когато хора като тях квалифицират упражняването на Конституционните права от гражданите като лудост, това само ни показва колко виновни се чувстват те в собствените си очи.
Също така декларираме пред българското общество, че систематично ще преследваме правата, дадени ни по Конституция и също така ще изискваме подобно поведение от всеки политик, магистрат, институция или която и да е било друга страна или личност в България".

Потърсен за коментар, директорът на НСлС заяви пред БЛИЦ, че когато се запознае с материалите, тогава ще може да каже дали те ще поемат към прокуратурата. 

Кои са те

 

Иван Колев е инженер по образование. Той е член на съвета на директорите на "Металик" АД, което включва няколко фирми, които работят предимно в машиностроенето и енергетиката. На изборите на 5 юли Иван Колев е избран за депутат от ГЕРБ, след като спечелва мажоритарната "битка" в Старозагорска област с 42,75 процента. Член е на Комисията по бюджет и финанси. Баща му, инж. Дечко Колев, е председател на съвета на директорите на "Металик" АД, на "Енергоремонт" - Гълъбово АД, на  "Чугунолеене " - Първомай АД и други големи предприятия. Инженерното семейство, успяло в бизнеса си, отдавна обмисля идеята да построи болница, отговаряща на всички евроизисквания.


Уточнение от reporter:
Дечко Колев е собственик на Завода за спирачни съоръжения в Първомай. Предприятието е известно сред местните като Завода за калотки. Преди изборите на 5 юли Дечко Колев принуди чрез заплаха за уволнение всичките си 170 работници да си извадят удостоверение за гласуване на друго място. Работниците си взеха такива удостоверения и гласуваха в Стара Загора за сина му Иван Колев. Правих репортаж за този така наречен "корпоративен вот". Всички, които интервюирах, разказаха това нещо. За съжаление обаче, нито един човек не се престраши да застане пред камерата.


Тагове:   енергиен бос,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13049879
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930