2. Евгений Тодоров
3. Иван Бедров
4. Иво Инджев
5. Калин Манолов
6. Мартин Заимов
7. Николай Караиванов
8. Николай Младенов
9. Пламен Асенов
10. BLITZ
11. BPOST
12. FROGNEWS
13. R.E.D.
14. СВЕЖО
15. Ян Бибиян
16. ОРИНАВИ
17. Стефан Бонев
18. Петя Ставрева
19. Александър Секулов
20. Оринави
21. Веско Петров
22. Сантов
23. Силви Стефанов
24. Христо Гагов
25. Пламен Славов
26. Bulgaria_news
27. Елена Емануилова
28. Mese4inkata
29. Първа блогерска среща - 24.07.2009
30. Георги Цанков
"Сирене от прясно мляко вече почти не се произвежда, вече 90% е от растителни суровини. Дори има собственици на мандри, които обявиха, че ще работят изцяло с вносни продукти", алармира Пенко Налбантов, шеф на асоциацията "Тракия милк". Нито грам прясно мляко нямало вече в сирената, само сухи млека и палмово масло и така то излиза на производителите 2-2.15 лв. за кг. Търговците бяха задължени да означават продуктите от растителен произход, но това не ги отделя достатъчно ясно от истинските.
Лабораториите пък не можели да установят колко точно е количеството на вложените растителни суровини.
Според Налбантов не е вярно и това, че истинското сирене трябва да е много скъпо. Кравето мляко от първа категория се изкупува по 0.45 лв. за кг, а другото - по 0.30 лв. Това означава, че килограм сирене, който се получава от 6.6 литра мляко, не трябва да струва повече от 4-4.50 лв. Но от растителните продукти печалбата е много по-висока, затова производителите се хвърлят да правят такова сирене. Хората обаче се жалват, че купуват млечен продукт с много ниско качество, че сиренето се рони, топи се във вода, поресто е и е много солено.
Създава се Агенция за контрол на качеството на храните, която ще бъде подчинена не на здравното, нито на земеделското министерство, а направо на Министерския съвет, съобщи още Налбантов. Това станало ясно след срещата на млeкопроизводителите с новия земеделски министър д-р Мирослав Найденов. Експертите от агенцията ще контролират и млечните храни. "Много се надяваме, че този контрол ще сложи край на злоупотребите с качеството на млечните продукти", обясни още Налбантов. /Труд