Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2009 19:09 - Румяна Желева представи приоритетите на МВнР
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 689 Коментари: 0 Гласове:
0



 Министърът на външните работи д-р Румяна Желева изложи днес пред медиите основните приоритети в бъдещата си дейност и официално представи членовете на Политическия си кабинет. Представянето протече пред широко отворените врати на парадния вход на МВнР, което по думите на министър Желева, е символ на един нов и отворен подход не само към медиите, но и към всички български граждани.

В словото си д-р Румяна Желева направи кратък обзор на основните външнополитически приоритети, които България ще следва през настоящия правителствен мандат. Сред тях са поставянето на страната ни в центъра на европейската политика и, по-конкретно, възстановяването на пълния достъп до средствата по линия на ЕС. Друг приоритет е ускоряването на подготовката за присъединяването на България към Шенгенското пространство.

Министър Желева открои още важността на развитието на Евроатлантическото партньорство за сигурността на страната.

Тя постави специален акцент върху добросъседските отношения – не само в рамките на Балканите, но и на Черноморския регион и Дунавското партньорство. В този контекст тя коментира и енергийните и транспортни трансгранични проекти в региона – както като спомагащи за развитието на добросъседските ни отношения, така и за разкриването на евроатлантическа и европейска перспектива пред нашите съседи.

Като друг основен приоритет, министърът изтъкна ангажирането в по-голяма степен на задграничните ни мисии в привличането на чуждестранни инвестиции у нас и в разкриване на повече възможности за достъп до чужди пазари.

Министър Желева подчерта още необходимостта от подпомагане на развитието и интеграцията на българските общности зад граница, като основният стремеж в тази област ще е услугите и комуникацията на задграничните ни представителства да станат много по-ефективни и навременни. Тя допълни, че в МВнР вече се работи по изграждането на Център по управление на кризисни ситуации в т.ч. и хуманитарни случаи.

В административен план е необходимо оптимизиране на мрежата на българските мисии зад граница, което по думите на министъра, трябва да се направи след сериозен анализ. Етичен кодекс на дипломата и определение на понятието „политическо назначение” са начинания на д-р Желева, с които тя също ще се стреми да внесе повече правила в дипломатическата служба.

След представянето на приоритетните области, министър Желева обяви и състава на Политическия си кабинет, подчертавайки че и тримата й заместници са дипломати от кариерата. Тя представи обобщено ресорите им: заместник-министър Марин Райков ще отговаря за двустранната дипломация и политическите въпроси; заместник-министър Милен Люцканов – за многостранната дипломация и консулските отношения, а заместник-министър Красимир Костов - за европейските въпроси. Началник на Политическия кабинет на министър Желева е юристът Димитър Кюмюрджиев, а говорител на МВнР – като и досега Драговест Горанов.


Тагове:   МВнР,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13046247
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930