Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2009 20:17 - Шотландското правителство на косъм от падане заради Меграхи
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 569 Коментари: 0 Гласове:
0



Освобождаването на атентатора от Локърби може да събори шотландското правителство. Негодуванието от решението на кабинета в Шотландия се засилва и го изправя пред битка за оцеляване. Това пише британският в. "Таймс", цитиран от БТА.

Опозиционните партии в Шотландия подготвят вот на недоверие във връзка с решението на правосъдния министър Кени Макаскил да освободи Абдел Басет ал Меграхи. Шотландският премиер Алекс Салмънд потвърди, че ще подаде оставка, ако депутатите гласуват против него, посочва изданието.

Вестникът припомня ожесточените критики, отправени през почивните дни от САЩ към решението по хуманни причини Меграхи да бъде върнат на Либия, където бе посрещнат като герой.

Британският премиер Гордън Браун вече бе критикуван от опозицията за отказа да направи изявление по случая, изтъква "Таймс". Министърът на бизнеса, иновациите и занаятите Питър Манделсън също ще бъде питан според авторите на статията какъв интерес има от освобождаването на Меграхи, след като станало ясно, че през последните четири месеца е имал две срещи със сина на Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам.

В редакционна статия "Таймс" отбелязва "наивността" на Шотландия, непресметнала последиците от освобождаването на човек, осъден като замесен във взривяването на самолет с 270 пътници през 1988 г. Решението на шотландския кабинет ще подкопае престижа на Шотландия и позициите й в света, прогнозира изданието, цитирано от Би Би Си.

Според "Таймс" в САЩ се чуват призиви да бъдат бойкотирани шотландските и британските стоки. Един от местните сайтове апелира по-специално да не се купува скоч, а годишният износ на тази напитка за САЩ надхвърля 500 милиона долара, пише вестникът.

След срещата на бившия британски премиер Тони Блеър с Муамар Кадафи през 2004 г. бързо се разширяват британско-либийските икономически връзки, напомня британският "Гардиън". Миналата година вносът на петролни продукти от Либия достигна почти 1 милиард лири, пише вестникът.

"Гардиън" цитира Сейф ал Ислам, който заявил пред Меграхи: "На всички преговори, засягащи британските интереси в Либия, винаги съм поставял въпроса за вашето освобождаване".

Меграхи се готви да напише книга, в която ще се обяви за невинен, ще разкаже за живота си в затвора и ще съобщи нови данни за експлозията на боинга над Локърби. Това съобщи за "Таймс" представителят на Либия в Шотландия Абдулрахман Суеси.

Лондонският "Индипендънт" не вижда признаци "фурорът да се уталожва". Расте натискът върху британския премиер Гордън Браун да наруши своето учудващо мълчание около освобождаването на атентатора от Локърби, след като се разбра, че преди шест месеца е обсъждал тази развръзка с полковник Кадафи, пише "Дейли телеграф".


Меграхи пише автобиография
Абдел Басет ал Меграхи планира да напише автобиография, която ще прокламира невинността му, пише "Таймс". В нея той планира да разкрие нова информация във връзка с терористичния акт.

Атентаторът от Локърби вече работи над книгата си, която описва живота му в затвора и където ще разкаже всичко за зловещия атентат, отнел живота на 270 души.

Меграхи беше обвинен и осъден за бомбения атентат срещу самолет на "Пан Ам" над Локърби. Повечето от жертвите бяха американски граждани.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13042855
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930