Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2009 18:42 - Сменят шефовете на НЕК и АЕЦ Козлодуй
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 931 Коментари: 0 Гласове:
0



Главният изпълнителен директор на НЕК Любомир Велков и изпълнителният директор Мардик Папазян ще бъдат освободени до края на седмицата от съвета на директорите на БЕХ, защото не са взели мерки за намаляване на загубата от 42.2 млн. за първото шестмесечие. Това съобщи председателят му Борис Пеков на пресконференция за междинните резултати от проверката на холдинга в НЕК.  Той потвърди, че изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов е подал оставка по факса, която ще бъде приета.

Мениджмънтът на дружеството изтъква като основна причина за загубата цените, по които е продавана електроенергията на регулирания пазар. В началото на годината регулаторната комисия увеличи с 40% цената на тока, произвеждан от топлофикациите, за да им осигури достатъчно приходи, без да промени цените, по които електрическата компания продава на електроразпределителните дружества.

Токът, произведен от комбинираното производство на топлофикациите, е по-скъп. Ръководството на НЕК продължи да изтъква, че причина за финансовото състояние са загубите от продажби, и не предприе действия за намаляването им. Бездействието му задълбочи проблема, каза зам.-председателят на борда Тенчо Попов.

Той обясни, че от началото на годината продажбите на електроенергия на вътрешния пазар са спаднали с 8%, а разходите на дружеството са съкратени с 2%. Преди седмица председателят на регулаторната комисия Константин Шушулов заяви, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране(ДКЕВР) не носи отговорност за неправомерни разходи, направени от НЕК. Попов твърди, че компанията не е съкратила онези разходи, които влизат в цената, без да даде повече подробности.

Прогнозите на НЕК са, че загубата до края на годината ще достигне 76 млн. лв. Не можем да позволим тя се увеличава, а оперативното ръководство да не взема адекватни  антикризисни мерки, изтъкна Попов. По думите му лошия финансов резултат се отразява и на отношенията на компанията с банките кредиторки.

Отчетената загуба е направила изискуем заема от 250 млн. евро, отпуснат на електрическата компания от БНП "Париба" за изграждането на АЕЦ "Белене", съобщи още Попов. НЕК не може да плати сумата и тя преговоря за промяна на условията по заема, но при осем пъти по-високи лихви. "Компанията ще плаща едни много високи лихви, отговорността за това е на оперативното ръководство на дружеството, но трябва да бъде разгледана и вината на съвета на директорите му, обясни Попов.

В интервю пред в."24 часа" министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков заявява, че "тези имаше риск кредитът да стане незабавно изискуем, а колегите от НЕК са подготвяли споразумение с банките за повишаване на надбавката на лихвения процент 10 пъти".



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031330
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930