Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2009 11:01 - Бивш спецагент: ГДБОП ще се превърне в заплаха за националната сигурност
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 2404 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 26.08.2009 09:19


Идеята ГДБОП да изземе по-голямата част от функциите на ДАНС и да поеме ролята на ударна сила на властта е на път да предизвика публична конфронтация между бивши и сегашни служители на двете служби. Така ще се създаде монопол, който е много вероятно да генерира корупция, а тя ще се превърне в заплаха за националната сигурност, каза пред bTV спецагентът Велин Хаджолов, който напусна агенцията, след като бе "осветен" в телевизионно интервю на Огнян Стефанов. “В героизираната ГДБОП се съсредоточават прекалено много функции, но Държавната агенция за национална сигурност е с министерски статут - абсурд е тя да се окаже подчинена на ГДБОП”, смята бившият шеф на отдела за специални акции (ОСА). Той допълни, че ДАНС трябва да притежава полицейски правомощия, като същевременно е желателно бъде контролирана от корективни органи.

Хаджолов коментира и т.нар. пиене на кафета, както беше обозначено гостуването на известни фигури от престъпния свят с представители на агенцията. “Основната сила на службата за сигурност е в превенцията. ДАНС работи преди да се извърши едно престъпление, докато основната сила на полицията е да разкрива случилото се. Въпросните кафета са предотвратили наистина сериозни проблеми, които са могли да се случат - особено през изминалото лято. Всеки може да ги коментира, както желае. Аз обаче застъпвам позицията, че .нар. кафета на ДАНС свършиха работа”, категоричен бе първият българин, участвал на световния фестивал на бойните изкуства "Париж-Берси". 

Велин Хаджолов защити Държавната агенция за национална сигурност и от обвиненията в излишна демонстрация на сила. “Много важно е да отбележим, че показните акции са извършени с прокурорско постановление, т.е. – Прокуратурата сезира ДАНС. Освен това те са много малка част от дейността на нашия екип. Ние преди всичко се грижим за националната сигурност.

image

image


Велин Хаджолов: пети дан Българско Кемпо, основоположник на българския стил; втори дан шотокан карате-до; втори дан фул-контакт

Кой е той?

Велин Хаджолов (доскоро шеф на ОСА в ДАНС) е роден през 1970 г. в град Златоград. Завършва българска филология в ЮЗУ „Неофит Рилски" - Благоевград.

След завършване на висшето си образование, постъпва на работа в Националната служба за сигурност (По онова време, НСС е в състава на МВР), като междувременно завършва и специализиран курс по „Национална сигурност" във ВИПОНД - МВР.

Работи като оперативен работник - агентурист в най-натовареното и изявено контраразузнавателно направление на НСС.

След 2000 г., завършва първоначално International Law Enforcement Academy (ILEA) в Будапеща, а след това и пълният курс на обучение за средни и висши ръководни кадри на ILEA в град Розуел - щата Ню Мексико.

ILEA е международната академия на ФБР. Дейността на академията в Розуел (ILEA - Roswell или ILEA - R) се наблюдава и осигурява пряко от Държавния департамент на САЩ, по-специално от известното Бюро INL (US Department of State, Bureau for International Narcotics and Law Enforcement Affairs - http://www.state.gov/p/inl/).

Бюро INL (Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs) в момента се ръководи от Дейвид Т. Джонсън (Assistant Secretary). Неговата функция най-общо е да съветва Президента на Съединените щати, Държавния секретар, останалите бюра в Държавния департамент, както и други агенции на американското правителство по въпросите на развитието на политиките и програмите за борба с наркотрафика и международната престъпност.

Програмите на INL подкрепят две от официално обявените стратегически цели на Държавния департамент:

  • да ограничат нелегалния внос на наркотични вещества в САЩ;
  • да намалят въздействието на международната престъпност върху САЩ и гражданите на страната.

Програмите срещу наркотрафика и международната престъпност също така допълват борбата с тероризма. Те подпомагат пряко и индиректно модернизацията на чуждестранните системи за борба с престъпността и правозащитните агенции с антитерористични задачи.

Бюрото отговаря за публикуването на важен документ - Международният стратегически доклад за контрол върху наркотиците на Държавния департамент (Department of State"s International Narcotics Control Strategy Report - INCSR).

INCSR (http://www.state.gov/p/inl/rls/nrcrpt/index.htm) представлява ежегоден, двутомен доклад на американското правителство, който страна по страна описва положените усилия за атакуване на всички прояви на международната търговия с нароктици, контролът върху химическите вещества, прането на пари и финансовите престъпления.

В ILEA - Будапеща, междувпрочем, Велин Хаджолов е съвипусник със сегашния министър на вътрешните работи - Цветан Цветанов, а ILEA - R (Розуел) е завършил година след него.

Според запознати, преди да поеме поста началник на отдел „Специални акции" (ОСА) в ДАНС, Велин Хаджолов е работил около 13 години за противодействието на дейността на чужди специални служби на територията на България.

Сочен е като служител с отлични постижения в разкриването, предотвратяването и пресичането на престъпна дейност, осъществявана от организирани, трансгранични криминални структури и от чужди граждани, пребиваващи незаконно, временно или постоянно на територията на страната.

Проучване на НЮЗ.БГ установи, че в периода 2003 - 2005 г., когато главен секретар на МВР е днешният министър председател - Бойко Борисов, Велин Хаджолов, казано на специализиран език, е „реализирал два оперативни случая с висока степен на обществена опасност".

Действията му довеждат до разкриване и пресичане на развитието на тежка престъпна дейност с участието на български и чуждестранни граждани. Неутрализирана е възможността за провеждане на терористичен акт и тежко престъпление, представляващо доказана обществена заплаха.

За всичко постигнато през годините на службата си в специализираните органи, Велин Хаджолов е награждаван с „Почетен знак на МВР" и е повишен предсрочно в поредно офицерско звание - „майор".

След създаването на ДАНС, Велин Хаджолов е назначен на длъжност началник на отдел „Специални акции" (ОСА).
Важно е да се отбележи, че ОСА изобщо не представлява „суперсилово звено", което се занимава с действия, при които се прилага физическо насилие и се изискват познания по различните видове и стилове бойни изкуства.

През последните дни беше създадено подобно погрешно впечатление от публикации, поставящи ударение върху познанията и уменията на бившия шеф на ОСА в тази област.

Подобна представа за предназначението и дейността на ОСА е погрешна и подвеждаща, въпреки, че квалификацията на Хаджолов в сферата на бойните изкуства също е повече от впечатляваща.

Отдел „Специални операции" се е занимавал с цялата гама оперативно издирвателни и контраразузнавателни дейности, изисквани от правилата за борба с финансовата и икономическа престъпност, позната ни като „дейност на престъпниците с бели якички".

Силовите действия по задържане на определени лица са крайна фаза на тази дейност или казано на полицейски език - „реализация" на осъществен дълъг оперативен процес.

Що се отнася до постиженията на досегашния ръководител на ОСА в бойните изкуства, те звучат така:

  • носител на седми дан по кемпо, на пети дан по хапкидо, на втори дан по карате - шотокан и фул контакт карате;
  • създател на стила Българско кемпо (Булкемпо), вицепрезидент на Световния съюз по бойни изкуства (WoMAU) със световен център в град Чунг - джу в Южна Корея;
  • носител на приза "The Best Master" на Корейската хапкидо асоциация през 2005 и 2008 година;
  • носител на световни титли през последните четири години: 11 златни и 2 сребърни медала в различните кемпо дисциплини от проведените световни първенства в Женева, Швейцария (2005 г. - версия IKF); Лунд, Швеция (2005 г. - версия KI); Будапеща, Унгария ( 2007 г. - версия IKF); Лондон, Великобритания (2007 г. - версия KI); Фаро, Португалия (2008 г. - версия IKF).

Велин Хаджолов е единственият българин, номиниран да участва три пъти със своя екип в Световния фестивал по бойни изкуства „Париж - Берси" - 2005, 2007 и 2008 г.

Освен активен състезател, той е и утвърден международен инструктор по бойни изкуства. Провежда учебни семинари по Булкемпо във Франция, Южна Корея, Румъния, Швеция и Русия.

Както се вижда, българските специални служби са загубили по нелеп начин служител, чиято цялостна кариера в сферата на сигурността е осъществена след 10 ноември 1989 г.

Цялостното специализирано образование и специална професионална подготовка на Хаджолов са протекли в България и най-вече в престижни институции на съюзнически натовски държави.

Бившият вече шеф на ОСА притежава солидно хуманитарно гражданско образование, фундаментална специална подготовка и е международно признат експерт по бойни изкуства.

Цялата му досегашна кариера е посветена единствено на сигурността на България, като е награждаван и предсрочно произвеждан в офицерско звание.

Агенти в ДАНС били "ухо" на чужди служби
Някои от агентите на ДАНС са финансово зависими от чужди специални служби и от икономически групировки. За това алармира бившият шеф на главна дирекция „Контраразузнаване” Рашко Зайков след среща с председателя на антикорупционната комисия в парламента Яне Янев, на която присъства и бившият шеф на отдел „Специални акции” Велин Хаджолов. Двамата агенти подадоха оставките си в ДАНС скоро след встъпването в длъжност на новия директор Цветлин Йовчев поради несъгласие с водената от него политика. Зайков даде за пример бивш негов подчинен от отдел „Контраразузнаване”, уличен във финансови злоупотреби и работил за чуждо разузнаване, който бил отстранен от агенцията, но е възстановен след идването на Йовчев.




Гласувай:
0



1. анонимен - Читател
25.08.2009 11:29
М-дааа... ей така, като му чета биографията на този човек ми идват много идеи.
Като например, какви идеи са имали в главата хората които са го "осветил" ? С какво са ги заставили да го "осветят" такъв човек? С една дума работата много, ама много намирисва, чак смърди, та не се трае от воня.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13043215
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930