Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2009 20:04 - Правим ООД с капитал от 2 лв. вместо 5000 лв.
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1331 Коментари: 0 Гласове:
0



Минималният капитал за учредяване на дружество с ограничена отговорност (ООД) да бъде намален от 5000 лв. на 2 лв., предвиждат предлаганите от кабинета предложения за промени в Търговския закон. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. "С промените се създава по-благоприятна законова среда за стартиране на бизнес и у младите хора се стимулира желанието и нагласата да бъдат предприемчиви", се посочва в съобщението.

В момента България има едно от най-високите нива на минимален капитал в света. Докладът на Световната банка "Как се прави бизнес" я определя като държавата с 36-ия най-висок капитал от 181 държави. С по-висок минимален капитал са страни като Монголия, Ливан, Мозамбик, Конго, Бенин, Сирия. Близо 100 държави имат нулев минимален капитал. Сред тях са Австралия, Канада, Ирландия, Израел, Нова Зеландия, Саудитска Арабия, САЩ, Великобритания, Япония, Сингапур, Хонконг, Франция и Малайзия, допълват от пресцентъра на кабинета.

Представители на бизнеса коментираха, че предимствата от решението на Министерския съвет ще са облекчаването на условията за влизане и излизане от пазара и намаляването на неработещите фирми. "Намаляването на минималния капитал ще създаде условия за бърза регистрация и процедура по закриване на фирмата, ако пазарната конюнктура не позволява престой на пазара. В кризата това е изключително важно", заяви изпълнителният директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Евгений Иванов. Той отбеляза, че в много страни, които са добри инвестиционни дестинации, цената за учредяване на фирма е 1 долар или 1 евро, а в някои държави може дори да се започне бизнес чрез регистрация по интернет.

"Намаляването на учредителния капитал за ООД ще подобри бизнес средата, тъй като ще има по-малко финансови трудности при откриването на бизнес", коментира и зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев. Според него досега от 5-те хил. лева е нямало особен смисъл. "Те участваха в капитала на фирмата, след което се изтегляха и реално нямаха финансова тежест в капитала на дружествата", аргументира се Колев.

Той отбеляза, че през 2010 г. изтича срокът за регистрацията на фирми в Търговския регистър, след което всички неработещи дружества ще бъдат служебно заличени. Така ще се закрият около 1 млн. дружества, но след време собствениците им могат да поискат да подновят дейността им и ще бъдат улеснени от намаляването на минималния капитал. Поради това те вече няма да се опитват да запазят изкуствено дейността на една фирма с години. Според Камен Колев това ще намали броя на фирмите фантоми и ще улесни Националната агенция за приходите, тъй като вече няма да й се налага да води статистика за много неработещи фирми.

Изпълнителният директор на КРИБ добави, че е имало опасения, че намаляването на минималния капитал ще предизвика много злоупотреби. Като пример за такива той посочи, че дадено върху дружество може да се натрупат задължения, а след това то се ликвидира и да се открива нова фирма. Според Иванов не повече от 2-3% от фирмите ще прибягнат до подобна практика. Възможността за злоупотреби обаче не трябва да бъде пречка пред бизнеса да оперира. Още повече че в момента опериращите на пазара са малко и компетентните органи могат лесно да открият нарушителите, каза Евгений Иванов.


Тагове:   ООД,   капитал,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13046957
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930