Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2009 20:02 - Преизбраха Иван Искров за управител на БНБ
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 515 Коментари: 0 Гласове:
0



Народното събрание преизбра в сряда Иван Искров за управител на Българската народна банка (БНБ) с мандат шест години, който започва да тече на 10 октомври тази година. Решението беше взето със 195 гласа "за", 1 "против" и 14 "въздържал се". 

Така гуверньорът на БНБ постави своеобразен рекорд, като бе преизбиран от два парламента - предишния и сегашния - за един и същи пост с един и същи срок - втори мандат начело на банката.

В мотивите за предложението на ГЕРБ се посочва, че е "необходима приемственост в работа на БНБ, за да се гарантира нормалното функциониране и стабилност на банковата система в страната и предвид международната финансова и икономическа криза".

От ГЕРБ "отчитат професионализма и компентентността на Искров и смятат, че той е показал висок морал, чувство за отговорност и зачитане на върховенството на закона с искането за отмяна на преждевременния му избор, извършен от 40-то Народно събрание".

Миналия четвъртък Искров "изненадващо" подаде оставка, която бе гласувана от мнозинството, с аргумента, че и неговият избор, както и този на подуправителя на БНБ проф. Николай Неновски, извършени в последните дни на предишния парламент, са в нарушение на закона заради неспазени срокове.

През май, когато мандатът на Искров бе подновен, тогавашната парламентарна опозиция в лицето на десницата, както и на сегашните управляващи от ГЕРБ, обявиха, че ще отменят избора му, след като дойдат на власт. Когато Бойко Борисов бе избран за министър-председател, Искров бе един от първите, които се срещнаха с него, а той от своя страна заяви, че ще го остави на поста, тъй като трябвало стабилност на финансовите институции в условията на криза, пък и външните партньори му имали доверие.

Преизбирането на Искров в сряда бе критикувано от Синята коалиция, която се въздържа при гласуването. Депутатът от коалицията Асен Агов определи от трибуната избора като акт, който в средносрочен и дългосрочен план може да дестабилизира една от най-важните институции на страната, защото се намесва с политическо назначение в нейната независимост.

Не съм съгласен, че Искров показа висок морал, като подаде оставка, след като бе преизбран неотдавна от предишния парламент, заяви Агов. Според депутата тя е била част от политическа игра. Той допусна, че следващите важни решения на банката ще са плод на компромис, какъвто се наблюдава и сега. Като илюстрация за съмненията си във високия морал на Искров Асен Агов припомни, че когато бе народен представител в 39-тото народно събрание и председател на бюджетната комисия, Искров е свързан с тъмната сделка по външния дълг, извършена от тогавашния финансов министър и съпартиец на Искров Милен Велчев.

Председателят на РЗС Яне Янев нарече днешното преизбиране на Искров "нетрадиционно" и "извън парламентарната практика", но понеже към ГЕРБ и към Бойко Борисов народът имал силно доверие, парламентът също трябвало да подкрепи решението. Според Янев, въпреки че групата му подкрепяла избора на Искров, кандидатурата му не била непременно най-добрата.

След гласуването на Искров му се наложи пак да благодари от трибуната за високото доверие, нещо, което той вече веднъж направи пред предишния парламент. Той обеща да внесе още днес предложение за подуправител на БНБ. Както вече бе уговорено с ГЕРБ, това няма да е освободеният, преди да е встъпил в длъжност, Николай Неновски.

По-късно през деня от НС съобщиха, че Искров е внесъл предложението си за поуправител на БНБ. Това е досегашният ми съветник и експерт в банката Калин Христов, който ще ръководи управление "Емисионно".  



Тагове:   БНБ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995052
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031