Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2009 20:14 - Прокуратурата разследва розови БМВ-та в МО
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1764 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 28.08.2009 20:15


image

Военно-окръжната прокуратура в София обяви в петък, че възобновява три досъдебни производства срещу бившия военен министър Николай Цонев. Часове по-рано премиерът Бойко Борисов и новият министър на отбраната Николай Младенов съобщиха за редица други нарушения, извършени от предходното ръководство на МО (от квотата на НДСВ), които вече са на път към прокуратурата.

Сред тях няма такива, свързани с големи сделки за доставки и модернизация на армията. Предадени са материали за "скритата приватизация на спортните имоти на Министерството на отбраната (МО)", започнала през 2004 г. по времето на министър Николай Свинаров, договор за забавни програми в хотелите и почивните домове на ведомството на стойност 500 000 лева и покупката на машина за производство на хангари за 10 млн. лева.

Новината за разкритите злоупотреби стана в столовата на МО, ремонтирана за над 3 млн. лева. Министър Николай Младенов, който разнасяше през цялото време трите папки за прокуратурата, разведе премиера край струващите по над 1000 лева маси.

Съпровождан от журналисти и камери, Борисов се възмути, че трагичното управление на МО е довело дотам да се спира токът на командни пунктове. Той не уточни на кои и защо.

По думите му обаче случващото се в МО е "пладнешки обир". По изчисления на военния министър държавата е ощетена със 100 млн. долара, а положението с бюджета на ведомството е трагично.

Към момента бюджетът на МО е с над 50 милиона лева пасив, до края на годината ще стигне 250 милиона, заяви премиерът.

"Това е пладнешки грабеж. Армията, това са устоите на държавата. Военните, нашите войници, офицери, генерали са били превърнати в палячовци на няколко министри", констатира Бойко Борисов.

Той съобщи още, че фрегатите на военно-морските сили, които бяха закупени на старо от Белгия, работят с денонощно включени двигатели, докато са на пристан, защото не били набавени генератори за ток, които да ги държат в работен режим, когато са на кей.

Възобновените разследвания срещу Цонев

Разследванията срещу Цонев са възобновени след служебни проверки на Военно-апелативната прокуратура и са за периода 1999–2000 г., когато Цонев е бил управител на държавното дружество "Снабдяване и търговия” ЕООД и след това директор на дирекция "Управление на доставките” в МО.

Цонев е сключил неизгодни договори с български и чужди фирми за доставки и съхранение на хранителни продукти, на техническо имущество и резервни части за нуждите на армията, в резултат на което са настъпили значителни щети за МО за около 1 млн. лв. и 143 хил. долара, твърди обвинението.

Ден по-рано от Министерството на финансите пък съобщиха, че като министър Николай Цонев в качеството си на принципал и Съветът на директорите на държавното дружество "Терем“ ЕАД са ощетили бюджета с над 19 млн. лв. от невнесен дивидент на държавата за 2008 г.

Пладнешки“ обир, скрита приватизация и безсмислени сделки

Единият случай, който министър Николай Младенов предава на прокуратурата, е за скритата приватизация на спортните имоти на МО. Това е станало чрез отдаването им за стопансиване на неправителствена организация, като разходите за поддръжката им останали за сметка на министерството.

Националната спортна асоциация на МО бе създадена през 2003 г. и една от функциите й е да управлява и поддържа предоставената й спортна база за пълноценното й използване за спортни цели. В управата й към днешна дата участват Весела Лечева, ген. Галимир Пехливанов, вицеадмирал Петър Петров, Пламен Дочевски.

Николай Свинаров заяви обаче, че казусът вече е бил проверяван от компетентните органи и не са засечени нередности.

Договорът на ИА "Социалната дейност на МО" за забавните програми на хотелите и почивните домове на ведомството пък е обявен като рамков с нулева стойност, след което е подписан за 500 000 лева. Договорът е парафиран с фирма “Фасилити", в управлението на която участват хора от екипа на бившия образователен министър Даниел Вълчев.

Поточната линия за производството на хангари пък е закупена с пари, отклонени от бюджета на военно-въздушните сили. Машината още не е приета, тъй като трябва да се платят 2 млн. лева ДДС.

"Само с МО прокуратурата има много работа", заяви премиерът, който по-рано същия ден изрази увереност, че все някой от бившите министри ще бъде осъден за злоупотреби.

На Борисов бяха показани и две коли БМВ - в цвят пепел от рози. Те са закупени още по времето на министър Николай Свинаров в други цветове, но впоследствие са били пребоядисани, неясно по какви причини, тъй като липсват фактурите за "рефреша".

Борисов, който през цялото време се възмущаваше от далаверите в МО, за кратко се развесели и попита дали това не е свързано със "сексуалната ориентация". Според непотвърдени слухове в МО причината е друга – розовите БМВ-та трябвало да се ползват за абитуриентския бал на дъщерята на Свинаров. Бившият министър обаче категорично отрече това.



Тагове:   БМВ,   МО,


Гласувай:
3



1. анонимен - komentar
09.09.2009 23:43
stava kolata no nikoga nqma da q karam
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035883
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930