Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2009 14:02 - Започна юбилейната "Аполония"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1992 Коментари: 5 Гласове:
4



Снощи започна 25-то издание на "Аполония". Фестивалът бе открит с изпълнение на Софийската филхармония с диригент Григор Паликаров. До 6 септември в Созопол ще се представят хитовите заглавия от арт сезона.

Юбилейният фестивал ще посрещне новото начало с три награди "Аполон Токсофорос". Фотографът Иво Хаджимишев и дългогодишните съмишленици на мисията Аполония - БНТ и БНР, са тазгодишните носители на престижното отличие. Всички носители на статуетката през годините се събират на морския бряг. 

image

Четвъртвековен юбилей честват тази година Празниците на изкуствата "Аполония" (apollonia.bg) в Созопол. Електронното издание Вести.бг съобщава, че в програмата са подбрани над 70 събития на традиционните пет сцени: Амфитеатъра в центъра на града, Читалище "Отец Паисий", Археологическия музей, Художествената галерия и Клуб ОББ.

Най-големия български фестивал на изкуствата

възниква в далечната 1984 г. като приятелска частна инициатива на традиционно летуващи в Созопол музиканти, художници, театрали, кинематографисти, писатели и журналисти.

Амбицирани и организирани от цигуларя Димо Димов - лидер на световноизвестния струнен квартет, носещ неговото име, те сформират малък екип, който преодолява предвидими и неподозирани трудности.

На първите пристигащи участници веднага прави впечатление нещо неочаквано. Във времето, когато бюрокрацията и номенклатурата властват навсякъде в българското общество, на "Аполония" за артистите се грижат техни колеги, също артисти, които са се нагърбили с всичко - от формирането на програмите до най-дребните битови неуредици.

Тогава, още от първото откриване, "Аполония" налага и своя стил - летен курортен фестивал в който има място за всички изкуства в изобилие от жанрове и форми - както популярни, така и по-трудни, по-високи, дори елитарни.
На 1 септември 1984 г. на сцената на специално построения, пак по инициатива на ентусиастите, Амфитеатър, излиза световният бас Никола Гюзелев и в съпровод на пианиста Теодор Мусев изпълнява песни от камерното творчество на Модест Мусоргски - твърде странна програма за лятна вечер край морето, но посрещната с небивал възторг.

image

Юбилейните празници тази година започват по-рано - на 29 август в 21 ч., когато за първи път на "Аполония" идва Софийската филхармония. Под диригентството на Григор Паликаров ще звучи оперна програма. Солисти са сопраното Габриела Георгиева и баритонът Венцeслав Анастасов.

Фотографът Иво Хаджимишев ( hadjimishev.com) ще получи тази вечер наградата Аполон Токсофорос. Той показва в Созопол своята изключителна изложба "Светлописи от Ирландия. Арански острови", показана тази година връзка с официалното посещение на президента на Ирландия г-жа Мери Макалийс в София и видяна от съвсем малко хора тогава.

Още две статуетки ще бъдат връчени днес на верните партньори на "Аполония" - Българското национално радио (БНР) и Българската национална телевизия (БНТ).

Почти всички досегашни носители на почетната награда

на фондация "Аполония" ще имат изяви в юбилейните празници.

Първият лауреат от 1999 г. Людмил Ангелов и Теодоси Спасов (от 2001-ва) ще имат самостоятелни концерти. Кавалджия №1 на планетата обещава изненада - този път ще свири и... на тромпет.

Ицхак Финци (2000) е написал спомени и за първи път ще ги представи пред публика - книгата "Спомних си!".

Театърът на маса ще има премиера на новата пиеса на Георги Господинов (лауреат от 2005 г.) - "Апокалипсисът идва в 6 вечерта" с режисьор Лилия Абаджиева.Носителят на наградата от 2003 г.

Мариус Куркински ще доведе в Созопол своя спектакъл "Златната мина" от Ст. Л. Костов в Хасковския театър "Ив. Димов".Продуцентската група "Агитпроп" (наградата за 2008 г.) ще покаже своя филм "15".

За четвърт век в Созопол на "Аполония" са идвали почти всички

най-големи имена в българската култура и изкуство,

много от тях по няколко пъти.

Наред  с тях свои първи стъпки в градчето са правили млади изпълнители, тепърва тръгващи по световните сцени. И тази година е така.

Концерти ще имат световни звезди - пианистът Людмил Ангелов, арфистката Сузана Клинчарова и цигуларят Минчо Минчев (традиционно с учениците от своя майсторски клас на Аркутино) и младите - пианистката Виктория Василенко, цигуларките Валя Дервенска и Деница Казакова, сопраното Габриела Георгиева, фаготистът Иван Герасимов.

Афишът за вечерите в амфитеатъра ще задоволи най-широк спектър предпочитания: Стефан Вълдобрев и The National Team, Gravity Co, "Акага" (с ретро проект), "Щурците", Васил Петров, Мартин Любенов и Jazzta Prasta Orkestar.

В последната вечер, на 6 септември, ще бъде чествана 60-годишнината на композитора Стефан Димитров - с "Тоника" и други приятели.

В Клуб ОББ ще има любопитни проекти: Трио китари (Иван Лечев, Цветан Недялков, Веселин Койчев), концерт посветен на Weather Report (Росен Захариев, Георги Дончев, Румен Тосков, Митко Семов), Орлин Павлов - за първи път на "Аполония" - с Живко Петров, американски джаз квартет, Теодоси Спасов, група "Булгара", неочакваната формация Vladigeroff Brothers & Band.

И един поглед към миналото, наречен "Назад към корените" - с Кирил Калев, Петър Янков, Михаил Шишков и Михаил Белчев.

В центъра на

театралната програма

са двата авторски спектакъла, с които режисьорката Десислава Шпатова заслужи наградата "Аскеер" тази година - "Изкуството да смиташ боклука под килима" по И. Бергман на Пазарджишкия театър и "Тихи, невидими хора" от Яна Борисова на Младежкия театър.

Премиера на спектакъл по наградената с "Аскеер" пиеса "Неделя вечер" от Захари Карабашлиев, който живее в Сан Диего (с режисьор Здравко Митков на Театър "София"), премиера и на постановката на Атанас Атанасов в Театър 199 "Облогът на Паскал" (с близнаците Деян и Дарин Ангелови) са други гвоздеи, за които билетите ще се свършат най-бързо.

В читалище "Отец Паисий" ще се играят също "Казанова" на Диана Добрева, "Красотата спи" на Стефан Москов, "Златната мина" на Мариус Куркински, "Как се научих да кормувам" на Николай Поляков и "Ноември" на Слав Бакалов.

Традиционно богата е литературната програма -

ще бъдат представени 20 автори и произведения, осем са премиери.

За първи път в България ще представи своя книга ("Мавзолеят") жънещата успехи в Париж Ружа Лазарова.

Румяна Емануилиду ще донесе новата си книга "Юлияда" - за Юлия Огнянова. Ще се говори за третия том на "Строителите на съвременна България" от Симеон Радев, ще има специална вечер посветена на 1989 г.

Мирела Иванова ще чете проза и поезия от последната си книга "Бавно", а Федя Филкова - от книгите, посветени на покойния й съпруг Николай Кънчев.

Театърът на маса в Художествената галерия в Стария град ще представи освен новото произведение на Георги Господинов и "Лудвиг В." от Томас Бернхард  (реж. Бина Харалампиева).

Фондация "Аполония" покани тази година галерия "Ракурси" да организира

проекта "Усещане за времето",

в който участват 12 автори: Велико Маринчевски, Димитър Труканов-Трукан, Илиян Лалев, Ирма Водева, Капка Кънева, Марианжела Анастасова, Ненко Балкански, Онник Каранфилян, Ран Манолов, Стефан Божков, Христо Кържилов и Явора Петрова.

Традиционо ще бъде подредена годишната фотоизложба на Canon България.

В чест на юбилея си "Аполония" покани и трима автори, които са само на 25 години. Трима живописци, които напускат ателиетата на Националната художествена академия преди броени месеци - Галя Георгиева, Георги Пасев и Елеонора Друмева.



Гласувай:
4



1. mamas - Гледах снощи.
30.08.2009 14:16
Поздравления за постинга!
цитирай
2. reporter - :)
30.08.2009 14:20
Аполония е уникална културна проява, запазила духа си във времето. Благодаря. Поздрави:)
цитирай
3. viki02 - Тъкмо се върнах от там.
30.08.2009 14:23
Тъкмо се върнах от там.
цитирай
4. reporter - :) Красиво е, нали?
30.08.2009 14:25
:) Красиво е, нали?
цитирай
5. an200 - viki02, и аз преди два дена се върнах от
31.08.2009 09:35
Созопол...))Обаждай се!))
Да, жалко, че не сме и сега там...Прекрасно е!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13025239
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930