Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2009 21:25 - Алексей vs Бойко
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1046 Коментари: 0 Гласове:
0



Съветникът на бившия председател на ДАНС Петко Сертов Алексей Петров обяви, че повече няма да мълчи, когато не е съгласен с решения на премиера и на правителството. Днес Петров напуска официално агенцията. Пред БГНЕС той определи последния си работен ден в ДАНС така: “Ще се запомни с последния ми ден на мълчаливо несъгласие с основни тези и решения на премиера и неговия кабинет. От утре ще се чувствам освободен от взаимното неудобство с премиера да сме в отношения на работник и работодател”.

image

Алексей Петров предвиди напускането си още преди министър-председателят да назначи новия директор на агенцията Цветлин Йовчев. Едно от първите неща, които направи Йовчев след встъпването си в длъжност, бе да освободи съветниците на Сертов. Така от агенцията си отидоха говорителят на ДАНС Зоя Димитрова, шефът на кабинета на Сертов Ценка Василева, както и отговарящата за икономическите въпроси на агенцията Димитрина Захаринова.

След като ГЕРБ спечели изборите, пред “Всеки ден” Алексей Петров обясни, че се надява промените в ДАНС да са за добро. На въпрос дали очаква смени по върховете на агенцията той отговори: “Аз съм казвал, че няма върхове и низини, има роли”. По-късно той заяви, че се чувства силно мотивиран за изпълнение на ангажиментите си към българските институции. “Заради повишения интерес лично към мен и от уважение към вас медиите, както и, разбира се, към цялата българска общественост си позволявам да заявя, че се чувствам силно мотивиран за изпълнение на ангажиментите си към българските институции”, обясни той пред БГНEС. Въпреки мотивацията си обаче Петров напуска ДАНС точно 20 дни след назначаването на нов председател на агенцията.

След едночасов разговор на 18 август тази година с ръководителя на ДАНС Петров изрази желание да премине на друга работа. Тогава Алексей Петров поиска новината за напускането на досегашния пост да не бъде разпространявана до 31 август.

Румен Петков: Защо Сертов подаде оставка?

“Не мога да коментирам думите на г-н Алексей Петров. Аз не виждам като какъв мога да давам мнението си”, каза пред “Всеки ден” бившият вътрешен министър Румен Петков. Не мога да знам дали има реваншизъм, но не мога да си обясня какво наложи оставката на Петко Сертов, той беше с мандат и поне в обществото не стана ясно какво се случи, добави той. От пресцентъра на ДАНС казаха едно, след това друго, затова ми е трудно да говоря – аз не съм разговарял нито с бившия, нито с настоящия председател на ДАНС от този случай насам.

Капон: Вече можем да задаваме въпроси на Алексей Петров

“Притеснително е, когато офицери и агенти от службите за сигурност твърде често и доброволно пожелават публичност. Това се случи през последните дни няколко пъти. Това означава, че има много сериозни мотиви, които им пречат да изпълняват ангажиментите си към националната сигурност на страната”, заяви пред “Всеки ден” бившият депутат и лидер на ЕНП Мария Капон. Според мен най-малкото подобен акт е деклариран отказ да го правят в условия на секретност, както повелява дейността на тази служба, допълни тя. “Очаквам от гледна точка на морала да успеят да убедят обществото, че са готови да работят за сигурността публично и с достатъчно аргументи. Така не само ще ни убедят в правилността на своите действия, но и ще дадат пример със своята експертиза, която имат и което не можем да отречем”, добави тя. Според нея обществената работа в този сектор не е по-малко ангажираща. Надявам се, че процесът, който очевидно протича в ДАНС, няма да предизвика безпокойство в партньорските служби, които разчитат на едно добро сътрудничество.

На въпрос дали възприема думите на Петров като заплаха Капон каза: “Приемам ги такива каквито са. Когато един човек е работил толкова дълго за националната сигурност на страната, знаете, че той беше осветен, не си позволява да говори публично, това означава, че днес можем да задаваме вече въпросите на Алексей Петров, от които има нужда обществото.” Сигурна съм, че той има възможността да убеди обществото в действията си, в това, че е готов да работи за сигурността публично и с достатъчно аргументи, каза още бившият депутат. “Това, което го казва го приемам буквално – че не иска да има взаимоотношения между работник и работодател с премиера и че е бил лоялен до последния ден. Аз го приемам като лоялност до последния ден, до който е назначен на държавна работа. Вече може да говори, досега е имал мълчаливо несъгласие, а това означава, че е време да чуем неговите публични аргументи”, така Капон разтълкува думите на бившия съветник на Петко Сертов.

“В националната сигурност бивши агенти няма до момента, в който са осветени. В момента, в който той работи за държавата той има своя работодател и това е самата държава и разбира се премиерът в качеството му на премиер. В момента, в който е освободен от работа той вече е свободен човек”, обясни Мария Капон.

Пътят на Алексей Петров

Преди 7 години на басейна “Спартак” бе направен опит за покушение срещу Алексей Петров. На 15 август 2002 година на излизане от офиса си в плувен комплекс “Спартак” Петров бе прострелян в гърдите и крака. По това време действащ главен секретар на МВР бе настоящият министър-председател Бойко Борисов, който не криеше отношението си към Петров. Според различни публикации от онова време, Петров е бил гласен за шеф на тогава силната и действаща служба за Борба с организираната престъпност (БОП). Стрелбата срещу него обаче е осуетила тези планове.

След тези случаи Алексей Петров за дълго изчезна от публичното пространство, едва до 2008 година, когато се развихри скандала в МВР, довел до отстраняването на тогавашния вътрешен министър Румен Петков. Любопитна подробност е, че гласеният за завръщане в системата на МВР бивш шеф на БОП Ваньо Танов, тогава извади името на Алексей Петров и така подхлъзна Румен Петков. Часове след като по време на парламентарната вътрешна комисия се появи името на Алексей Петров, Румен Петков го осветли като “агент под прикритие” на спецслужбите. Срещу Петков тръгна дело заради осветляването на тайния агент, но съдът все пак го оправда с мотива, че не е оповестил името му.

След изказванията на Ваньо Танов не само Румен Петков реагира, но бе остра и реакцията на самия Алексей Петров, който се обърна директно към Бойко Борисов. „Бойко да си прибере хората! Виждам Ваньо Танов като едно малко дете, бих казал дете в неравностойно положение, което седи върху купа сено с кибрит в ръката. Наложително е, който е поел ангажимент към него, да си го прибере възможно най-бързо, защото покрай него и други започват да си играят с огъня, и става опасно. Ако ангажиментите на някои към Танов са отпаднали, други би трябвало го приберат. Това е в интерес на държавата”, каза Петров. След скандала с разработката “Галерия” пък бившият зам.-председател на ДАНС Иван Драшков се обърна към журналистите и помоли да попитат Петко Сертов “Има ли място Алексей Петров в службата”. /Всеки ден



Тагове:   данс,   Алексей Петров,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997566
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031