Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2009 21:12 - Програмата за селските райони ще се променя заради църковните проекти
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 853 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.08.2009 21:16


Програмата за развитие на селските райони ще се промени по начин, който да позволи Българската православна църква да участва с проекти за субсидиране по мярката за подпомагане на местните поделения на вероизповеданията. Това е съобщил при днешната си среща с представители на църквата министърът на земеделието Мирослав Найденов.

В срещата са участвали варненският и великопреславски митрополит Кирил, Архимандрит Антим, протосингел на Видинската света митрополия, архимандрит Евгений, игумен на Църногорския манастир, и йеромонах Никанор, секретар на Църногорския манастир.

Министърът е обяснил, че работна група ще подготви измененията, които да бъдат внесени след изтичането на тригодишния срок от действието й, когато е възможно да се предоговорят с Европейския съюз. За целта духовниците трябва да представят своите предложения.

Църквата е собственик на значителни недвижими имоти, част от които все още не са възстановени, уточни архимандрит Антим. Йеромонах Никанор обърна внимание и на проблема с онези църковни и манастирски сгради, чиито прилежащи терени не са включени в поземлените регистри.

Нов шеф и в агенцията по лозата и виното
Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов е освободил от поста досегашния директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Росица Горанова, съобщиха от подопечното му ведомство в понеделник. На нейно място е назначен Красимир Коев с мотив необходимостта от по-ефективна дейност на агенцията и подобряване на комуникацията й с бизнеса.

Досега 38-годишният Коев е бил ръководител на отдел в Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки. Роденият в Ямбол нов шеф в земеделието е завършил Технически университет в София, специалност „Стопанско управление на малки и средни предприятия”, както и специалност „Екология и опазване на природната среда» в Лесотехническия университет в София. Специализирал е в Държавен департамент на САЩ и в Лондон, Великобритания.

Смяната в лозарската агенция бе очаквана, след като при встъпването си в длъжност Найденов назначи проверка във всички структури към министерството и заяви, че при необходимост ще има смяна на шефовете.

Дават свободните млечни квоти на покрилите евростандартите ферми
България ще настоява Брюксел да й разреши свободните млечни квоти в страната ни да бъдат разпределени на фермерите, изпълнили европейските изисквания за производство на краве мляко. Това каза на пресконференция зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров в понеделник.

Това становище ще защитава България на предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство на 7 септември по отношение разпределението на млечните квоти.

В момента всеки млекопроизводител има определена индивидуална квота, над която не може да продава суровина, но не бива и да пада под 70 на сто от изпълнението й. Много от стопаните, основно онези с малко на брой крави, се отказват от правото си на такава квота, заради ниските субсидии, плащани за сурово мляко.

Предвиждаше се да има и пазар за продажба на правата за млечни субсидии, но идеята така и не се реализира. Национален млечен резерв пък трябваше да управлява 5 на сто от количествата мляко за преработка и 3 процента от продукцията за пряка консумация. Известна квота от резерва трябваше да отива за предоставяне на количества за начинаещи фермери и за разширяване на стопанствата, но секторът е в колапс от години..
България се присъединява към анализа на другите европейски държави, че положението в млечния сектор е много тежко и критично, посочи още Димитров. От друга страна обаче страната ни пледира за увеличаване на обхвата на експортните субсидии, както като стойност, така и като позиции, включвайки номенклатурата на сирената.

Страната ни е на позиция, че в млечните сектор трябва да се търсят допълнителни държавни помощи, включително помощи за изкупуване на млечни квоти за краве мляко. Така българската държава би могла да изкупи около 250-280 хил. тона млечни квоти, каза той. Квотата за литър качествено мляко ще струва от 10 ст. до пазарните стойности от 37-38 ст. на литър краве мляко.

Има подобна практика и е въпрос на договореност с ЕК дали ще ни бъде разрешено, каза Цветан Димитров.

На предстоящото заседание на агросъвета на ЕС София ще изрази и позиция, че помощите по de minimis би следвало от 7500 евро на стопанство да бъдат увеличени на 15 000 евро, допълни зам.-министърът.



Тагове:   млечни квоти,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996164
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031