Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2009 10:32 - Кадафи празнува 40 г. власт
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 773 Коментари: 0 Гласове:
0



На 1 септември преди 40 години Либия престава да бъде конституционна монархия в резултат на преврат, веднага наречен Септемврийска революция.

Обявена е новата Либийска арабска република, която от 1977 г. се нарича Социалистическа народна либийска арабска джамахирия.

Ръководител на преврата е

27-годишният Муамар Кадафи, по това време капитан,

лидер на група от нелегалната "Организация на свободните офицери", който оглавява новосъздадения Революционен команден съвет.

image

Според исторически източници Муамар бен Мохамед Абу Меняр Абдел Салям бен Хамид ал Кадафи е завършил с блестящ успех Кралската военна академия на Либия.

Впоследствие доказва, че тази оценка е напълно заслужена, когато организира и извършва преврата срещу крал Идрис.

В момента на съдбоносното събитие монархът се намира на посещение в Турция и Кадафи без особени проблеми взема властта.

Проблеми са могли да възникнат от друга посока - разположените във военни бази в страната американски и британски войски са били в състояние набързо да се справят с бунтовните офицери.

Кадафи обаче ги убеждава, че не е заплаха за техните интереси

Само година по-късно, когато новият лидер е укрепил властта си и получава международно признание, чуждестранните бази са ликвидирани. Успоредно с това са национализирани всички чуждестранни банки и застрахователни дружества.

Кадафи преобразува политическото устройство на страната според своята "трета световна теория" (първите две според него са капитализмът и комунизмът), която той излага в своята "Зелена книга".

Тя отхвърля всички политически институции като неспособни да защитават в пълна степен интересите на народа и издига принципа на "пряката власт на народа".

В съответствие с постулатите на "Зелената книга" през 1977 г. в Либия е въведен режимът на прякото народовластие или джамахирията.

Разпуснати са правителството, политическите партии и парламентът.

През 1971 г. е обявена национализация на всички природни богатства на страната. До 1974 г. под либийски държавен контрол минават напълно или частично (но при най-малко 51% държавно участие) западните петролни компании, извършващи добива, вътрешната търговия и износа на петрол и производните продукти.

Държавна собственост стават също петролопроводите и петролните терминали по пристанищата. Управлението на частните предприятия е поето от работнически комитети. През 1979 г. е одържавен и вносът.

До края на 1981 г. е ликвидирана напълно частната търговия на дребно.

От 1979 г. Кадафи официално не заема никакви държавни постове

и се обявява само за лидер на либийската революция, който обаче държи в ръцете си всички лостове на властта.

Освен от социалистическите идеи Кадафи е обсебен и от мисълта за арабско единство - под негово ръководство.

Междувременно поради дефицита на местни кадри в страната масово прииждат отвсякъде специалисти във всички области на живота, включително български.

Опитът на България е горчив - през последните години двустранните ни отношения бяха маркирани от скандала с медиците, обвинени в заразяване на над 400 деца с вируса на СПИН.

Петте български медицински сестри и палестинският лекар, придобил междувременно българско гражданство, прекарват над осем години в затвора по изфабрикуваното обвинение. През последните две години от престоя си зад решетките те са със смъртни присъди.

Същевременно режимът в Триполи е замесен в редица международни скандали -

обвинения за доставяне на оръжие за ИРА, атентатът в берлинска дискотека и най-вече за кървавия атентат срещу самолет на Пан Ам над шотландското градче Локърби, при който загинаха 270 души.

Заради тези факти бившият президент на САЩ Роналд Рейгън нарече Кадафи "бясно куче" и изпрати самолети да нанесат ракетен удар срещу резиденцията на полковника.

За атентата над Локърби агентът на либийските специални служби Абдел Басет ал Маграхи получи доживотна присъда, но неотдавна по решение на шотландското правосъдие той бе освободен по здравословни причини.

При завръщането си в Либия бе посрещнат като герой, което предизвика вълна от възмущение сред световната общественост.

В Триполи днес ще се състои грандиозен военен парад по случай 40-ата годишнина от антимонархическата революция.

В събитието ще вземат участие подразделения на въоръжените сили на множество африкански държави. Военнослужещи от италианските въоръжени сили също ще участват в тържествения марш в либийската столица.

По време на парада над Триполи ще прелетят около 80 самолета и хеликоптери от въоръжените сили на различни държави, сред които два изтребителя "Рафал" на френските военновъздушни сили и италиански военни самолети.

На тържествените мероприятия по случай годишнината от революцията са поканени държавните и правителствените ръководители на 50 африкански и други държави. /Вести.бг



Тагове:   власт,   Кадафи,   преврат,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030028
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930