Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2009 21:34 - Винопроизводители: Гроздето ще остане непреработено
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1257 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 02.09.2009 07:57


В началото на гроздобера винопроизводителите признаха, че очакват критична кампания заради свитите пазари и огромните количества нереализирано вино през тази година. "Реколтата тази година е изключително качествена, очакваме да бъдат прибрани 305 хил. тона, но малка част от тях ще бъдат изкупени поради огромните количества залежала продукция от вино на преработвателите. Това ще повлияе и върху изкупните цени, които ще паднат с поне 30%", каза председателят на на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) Пламен Моллов.

Неофициалните данни на камарата сочат, че досега винпромите са изнесли едва 30 на сто от количествата, реализирани през миналата година. "Прогнозите до края на годината също са мрачни, очаква се експортът да стигне едва 40-50% от този през 2008 г., когато зад граница бяха реализирани 113 млн. литра", добави още Моллов. Особено критично е положението с руския пазар, където през миналата година се изнесоха 81 млн. т, а през тази количествата са едва 20 млн. т.

Това е основната причина преработвателите да свалят изкупните цени през тази година с около 30-40%. Така килограм от белите сортове грозде ще се изкупува между 80 и 90 ст., а от червените - между 40 и 50 ст. Според Моллов единствено лозарите с дългосрочни договори ще имат шанс да предадат реколтата си, но заради ниските цени в камарата очакват голямо напрежение между производители и преработватели.За да защити добросъвестните винарни, камарата предприема и сериозна атака срещу нелегалните производители на спиртни напитки.

По неофициална информация половината от производството на вино и спиртни напитки в страната е в сивия сектор. В резултат на това загубите за държавата от неплатен акциз възлиза на 160 млн. лв., съобщи шефът на камарата.Основният проблем е, че при хармонизирането на българското законодателство с европейското депутатите от предишния парламент са отхвърлили проектопредложение малките дестилерии да имат автоматизирани отчитащи системи, за да се улесни контролът при производството. В момента по данни на камарата тези дестилерии са около 9 хил. От тях реално са регистрирани около 1500, а внесеният от тях акциз за миналата година е едва 434 хил. лв., обясни Моллов. Затова камарата е депозирала миналата седмица до новия шеф на Агенция "Митници" Ваньо Танов информация за кооперации от Кюстендилско, Врачанско и Габровско, които притежават многобройни такива обекти и дневно могат да произвеждат по 1-2 тона ракия.

Според изчисленията на камарата годишното производство на тези нелегални дестилерии е 40 хил. т. Ще бъдат инициирани срещи с Министерството на финансите и с депутати за прокарване на законови промени, така че контролът върху сектора да се затегне.Новият директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев също обеща засилен контрол върху лозарите при изкупуването и предаването на гроздето. Коев обеща да инициира среща с Държавната комисия по стоковите борси и тържищата и другите контролни органи на пазара, които да активизират проверките и в търговски обекти, хотели, ресторанти. По данни на НЛВК сериозен проблем е зачестилото предлагане на ракии и вина домашно производство в хотели "ол инклузив".


Сивият сектор усоява 220 000 тона грозде

Интервю с Пламен МОЛОВ, председател на Националната лозаро-винарска камара

 - Г-н Молов, производството на нелегален алкохол в страната нарасна значително през 2009 г. Имате ли данни какви са неговите размери?

- Да, реално нелицензираното производство и търговия с алкохол нарасна значително. Една от причините е кризата, друга е ниският контрол и безотчетност на нерегламентираните производители. В страната ни има 1600 официално регистрирани дестилационни съоръжения, но техният реален брой е над 9000. По данни на Дирекция Агростатистика към Министерство на земеделието и храните всяка година се събират между 420 хиляди и 450 хиляди тона грозде, от които 20 - 30 хиляди тона отиват за прясна консумация, близо 50% от останалите се закупуват от лицензираните производители, а другите 50% (или 220 хиляди тона) се усвояват от сивия производствен сектор. По наши предварителни прогнози тази година данните ще са по-скоро в съотношение 30%:70% за сивия сектор.

- Защо според вас големите компании купуват все по-малко грозде? Намалява ли консумацията на лицензирания алкохол за сметка на нелицензирания?

- Причините са две. Първо, големите производители на алкохол у нас през последните години засадиха значителни количества собствени масиви, които от тази година са плододаващи. Втората е, че поради кризата значително се сви пазарът на спиртни напитки, което доведе до големи количества нереализирана продукция от легалните производители. В резултат регламентираните производители ще закупят много по-малко суровини, а останалите количества произведено грозде ще се изкупят от нерегламентирани производители и ще бъдат използвани за незаконно производство, което допълнително ще разшири сивия сектор в бранша. Само през 2008 г. за производство на нелегален алкохол са закупени и усвоени над 160 хиляди тона от цялата гроздова реколта. Отделно тези производители усвояват още близо 90 хиляди тона плодове, които също влизат в производство за ракия.

- Колко литра правят годишно и надвишават ли производството на регламентираните производители?

- Официални данни, които коректно да представят това производство, няма, защото то не се следи от съответните органи, и, отделно, този тип производители не разполагат с необходимия за регулярна отчетност на произведеното количество алкохол - разходомер. Данни могат да се изкарат от прости сметки. Например в България има много на брой малки спиртни фабрики, които продават нелегално големи количества спирт с рисково качество. Много от тези спиртни фабрики разполагат с дестилационни колони за производство на спирт с капацитет от 5 до 20 тона на денонощие. Техни основни клиенти са малките нерегламентирани производители на алкохол. Отделно тези производители закупуват и стотици хиляди тона грозде. Следва, че това годишното производство може да надхвърля производството на големите компании.

- Има ли информация колко данък би следвало да заплатят тези нелегални  производители?

- Постъпленията в държавния бюджет за тях би следвало да възлизат на над 162 милиона лв. годишно под формата на акцизи и данъци. Тази година дължимото количество ще е значително повече. За първото шестмесечие на 2009 г. са внесени акцизи в размер на само 160 000 лв., което означава, че до края на годината те ще са около 320 000 лв. За сравнение - през 2008 г. постъпленията в бюджета само от платени от легалните производители акцизи надхвърлят 108 милиона лв. като 90% от тези легални производители са членове на НЛВК.

- След броени седмици стартира гроздоберът, какъв е размерът на суровината, която очаквате да се събере?

- Очакваме през гроздоберна кампания 2009 г. да има много по-високо плододаване в сравнение с миналата година. Кампанията ще стартира официално в началото на септември, въпреки че вече започна гроздоберът на някои сортове в различни райони. По данните, подадени ни от гроздопроизводителите, реколтата тази година ще бъде с много високо качество, сочност и захарност, но официални цифри ще можем да кажем след около два месеца.

- Знае ли се чия собственост са обектите?

- Част от регистрираните специализирани малки обекти за дестилация са собственост на едни и същи юридически лица и кооперации, които в отделни случаи притежават по 20 и повече обекта за дестилация, като РПК "Наркооп" има общо 29 обекта в Кюстендилско, ПК "Труд" стопанисва 18 обекта във Врачанско, "Зора" ЕООД с 16 обекта в Габровско и т.н. При сумиране на производствените мощности в тези обекти капацитетът на производство надвишава този на големите производители, но без да внасят акцизи или да заплащат дължими данъци.

70% от алкохола, който пием е фалшив

 Приблизително 162 000 000 лв. е размерът на невнесените данъци и акцизи за промишленото количество алкохол, което се е произвело в селските казани през 2008 г. Това каза на официална пресконференция председателят на Националната лозаро-винарска камара Пламен Моллов. За производство на нелегален алкохол са закупени и усвоени над 160 хиляди тона гроздова реколта и 90 хиляди тона плодове. За 2009 г. се прогнозира, че 70% от събраната през гроздоберната кампания суровина ще отиде за производство в сивия сектор, което прави дупка от над 200 000 000 лв. в държавната хазна. Освен че ощетява държавата финансово, сивият сектор в алкохолния бранш води до стотици смъртни случаи годишно, поради лошите санитарно-битови условия и техническа поддръжка на обектите.

Официалният брой на т.нар. в закона "малки обекти за дестилация" е около 1600, но по данни на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) те са над 9000. Тези обекти по закон имат право да произвеждат до 30 л за лична консумация срещу заплащане на данъци и акцизи на преференциални условия. Реалният размер на производството им обаче е промишлено и надминава дори това на големите винпроми. Годишно то е в размер на над 50 000 тона само за дестилиране на ракия, а реално заплатените акцизи за него са само 400 000 лв.




Гласувай:
1



1. emil60 - Разбирам!
01.09.2009 22:22
Разбирам и винопроизводителите, и земеделците, и мениджърите от туризма. Така е. Трябва да се вдига шум. Както "Брускети марети". Добра реклама, защото сега много често си хапвам брускети. Същото ще направя с виното, хляба, гроздето, доматите и т.н. Но на българското ЧЕРНОморие - НИКОГА!!! Не ме питайте защо! Питайте псевдотуристическите псевдомениджъри!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13043132
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930