Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2009 21:03 - Борисов и Дянков за енергийните проекти
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 514 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.09.2009 21:03


До два-три месеца България ще има окончателно становище по трите енергийни проекта с Русия - АЕЦ "Белене", газопровода "Южен поток" и петролопровода "Бургас - Александруполис", съобщи премиерът Бойко Борисов в сряда. Във вторник вечерта, на среща с Борисов в полския град Гданск руският премиер Владимир Путин призова България в най-кратки срокове да определи позицията си за съвместните енергийни проекти.

От последните изявления от българска страна става ясно, че за новите управляващи най-безпроблемен е проектът "Южен поток". В коментар на срещата си с Путин пред БНТ Борисов каза, че "Южен поток" и подкрепяния от ЕС газопровод "Набуко" са ефективни и добри за България, но руският проект щял да стане по-бързо и затова България трябва да държи на него.

Най-отчетливи бяха критиките към петролопровода "Бургас - Александруполис". "Преди всичко няма никакви гаранции за екология. Аз му казах на г-н Путин: Нека вашите технолози да дойдат и да убедят българското общество, че първо, за тези 35 млн. долара, които ще печелим, това е изгодно и няма по никакъв начин да повлияе на нашия туризъм и съответно да има опасност от екокатастрофа", заяви Борисов. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков изрази същата позиция в сряда, като заяви, че България трябва да бъде убедена в безопасността и ефективността на проекта, за да го реализира.

Премиерът Борисов допълни, че България още не е платила и таксата си за участие в Международната проектна компания за "Бургас-Александруполис". До момента са платени 1.5 млн. от общо 4 млн. евро годишна вноска.

Най-скъпият за българската държава проект, АЕЦ "Белене" премиерът почти не коментира. Министър Трайков повтори, че съдбата на проекта трябва да е ясна до края на септември. Именно за този проект меннията вътре в правителството са най-противоречиви.

Евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев, който беше основен говорител на партията по енергийни теми в предизборната кампания, коментира пред агенция "Фокус", че по отношение на АЕЦ "Белене" трябва да се направи анализ дали този проект е рентабилен, на каква цена ще се произвежда електроенергията, за колко време ще се откупи централата и дали е възможно да се осигури финансиране в обозримо време. От този анализ по думите му ще зависи крайното решение. Уручев допълни, че при решението за "Белене" трябва да се вземе предвид и местото на атомната централа на регионалния пазар на електроенергия.

Според Уручев при "Бургас - Александруполис" най-важно е решаването на екологичните проблеми, защото от този проект "от икономическа гледна точка не се печели много". "Ако поради някакви причини вашето правителството разбере, че някой от проектите не е от интересите на България, няма да има никакви проблеми в нашите отношения. Ние ще обсъждаме този проект, който тръгне. Ще намерим други проекти за сътрудничество", е заявил на срещата си с Борисов руският премиер Путин, цитиран от РИА "Новости"."Единственото, което искаме, е да дадете отговор възможно най-бързо", казал още Путин и дал за пример как за последните 2 години страната му е успяла да построи тръбопроводна система от Източен Сибир до Китай с дължина около 1500 километра, а за 280-те км на "Бургас - Александруполис" се говори от седем години.

Руската агенция РБК обаче тълкува думите му като предупреждение, че Русия не изключва да се откаже от реализирането на съвместни проекти, ако България се оттегли от тях. Преди месец руският премиер подписа в Анкара пакет от енергийни проекти с Турция. Едно от споразуменията е за преминаването на "Южен поток" през турска територия. Москва се договори да се включи и в турският проект за петролопровода "Самсун - Джейхан", който е в по-напреднала фаза от "Бургас - Александруполис". Целта и на двата проекта е да се избегнат задръстените черноморски проливи

На срещата Путин е уверил Борисов, че Русия е готова да предостави на България цялата необходима информация за енергийните проекти. Според руските агенции, по повод АЕЦ "Белене" Борисов е казал: "Засега не ни се отдава да получим информация за договореностите, постигнати между нашите страни, и според мен това незнание поражда различие в оценките на въпроса от руска страна." Путин е отвърнал, че разбира нуждите на новия кабинет в София да изучи материалите за "Белене". "Вярно, че всички тези документи са открити, и ако по някакви политически причини вашите специалисти не могат да се запознаят с тях, ще предоставим за това всички възможности." От правителствената пресслужба не можаха да уточнят каква информация търси българското правителство.

12 юли, премиерът Бойко Борисов, Нова телевизия

Строителството на АЕЦ "Белене" трябва да продължи


21 юли, вицепремиерът Симеон Дянков, в. "24 часа"

Строенето на "Белене" с държавни пари или държавни гаранции е неоправдано. Ако някой частен инвеститор има пари и има проект, нека го прави


17 август, министърът на енергетиката Трайчо Трайков, пред журналисти

"Южен поток" продължава да стои като атрактивна опция, а нефтопроводът Бургас - Александруполис би могъл да бъде умерено печеливш. "АЕЦ "Белене" би трябвало да се изпълнява като частен проект.

20 август, министър Трайчо Трайков, Би Ти Ви

"АЕЦ "Белене" не е жизнено необходима за България генерираща мощност, с която е вързан енергийният баланс на страната"

28 август, премиерът Бойко Борисов, Нова телевизия

Ако говорим за "Бургас-Александруполис", при два референдума там, има ли 100% гаранция за екологията? Ако има и има такива технологии, дайте да ги представим на обществото. Ако няма, няма да го правим.

2 септември, премиерът Бойко Борисов, БНТ

"Южен поток" може да стане и ще стане много по-бързо и затова ние трябва да си държим за участието там"


АЕЦ"Белене"

Цена: Кабинет на Станишев 3.9 млрд.евро, по експертни оценки до 10 млрд. евро

Срок на изпълнение: 5-6 години

Срок на експлоатация: 60 години



Проблеми и въпроси без отговор:

- липсва финансово-икономически и правен анализ

- неясно финансиране

- участието на RWE в проекта

- пазарът за електроенергия

- цената на еленергията

- държавна гаранция ще бъде ли дадена

- неясен интерес на други инвеститори

- нерешен въпрос за отработеното ядрено гориво и съхранението му



"Южен поток"

Цена: от 10 до 25 млрд. евро


Проблеми и въпроси без отговор:

- Сложно строителство с подводни участъци в Черно море

- Енергийният холдинг трябва да осигури 50% от финансирането

- Капацитет 30 млрд. куб. м. газ годишно до 63 млрд.евро

- Липсва предпроектно проучване

- Има риск да се блокира транзита при използване на отсечки от съществуващата преносна мрежа

- Не е гарантиран транзита за съседните страни



Бургас-Александруполис

Цена: първоначално обявена преди 10 години 800 млн. евро, по експертни оценки сега над 1.1 млрд.евро

Капацитет: от 30 до 50 млн. тона петрол годишно


Проблеми и въпроси без отговор:

- Няма актуално предпроектно проучване за рентабилността на проекта

- Не са гарантирани количествата от руска страна

- Неясно екологично влияние върху Черноморието

- Ще бъдат изсечени стотици декари гори

- Има повече рискове за България освен печалба от 35 млн.долара годишно
/Дневник



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13036257
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930