Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2009 20:54 - Проверява се как е променено акционерното участие в Пловдивския панаир
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 426 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.09.2009 20:56


Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е разпоредил проверка как е било променено акционерното участие в "Международен панаир - Пловдив", в резултат на което държавата загуби мажоритарния си дял и той премина под контрола на туристическия бос Георги Гергов. "Сделката с държавната компания е най-странната през последните години. Проблемът е, че сегашното ръководство на панаира отказва да предостави на министерството всякаква информация за извършваните промени, тъй като държавата не е мажоритарен собственик", съобщи Трайков.

Гергов стана мажоритарен собственик на панаира не без съдействието на министрите на икономиката от предишния кабинет, при които след неколкократно увеличение на капитала и включване на активи от почивни бази на Златни пясъци акционерното участие на държавата непрекъснато намаляваше. От своя страна Гергов апортира в активите на смесеното дружество "Пълдин туринвест" и курорта Слънчев ден, за който се говори, че скоро ще бъде продаден.

Държавата загуби окончателно контрола си в панаира в края на миналата година, след като Гергов изкупи акции от няколко собственици на реституирани имоти, в резултат на което взе 50.36% от собствеността. Така чрез "Пълдин туринвест" той придоби контрол върху държавната компания, въпреки че по закон тя не може да бъде приватизирана. Предишното правителство не предприе нищо, за да върне собствеността си върху Пловдивския панаир.

Наскоро бе тиражирана информация, че Гергов готви нова промяна в акционерната структура на "Международен панаир Пловдив" и в дружеството може да влезе нов акционер. Това ще стане, ако бизнесменът осъществи плановете си да продаде черноморския курортен комплекс "Слънчев ден". Чрез апорт на имоти и свързани фирми това дружество е включено в капитала на панаира.

Ако сделката се осъществи, Гергов ще намали дела си в панаира и ще пусне в него нов акционер.

По непотвърдена информация зад предполагаемия купувач на "Слънчев ден" стои шефът на "Лукойл България" и считан за един от най-богатите българи Валентин Златев, а със сделката Гергов целял да си "купи индулгенция" от новата власт.

Работната група в МИЕТ, която се занимава с проверката, се оглавява от зам.-министър Евгени Ангелов, а повече информация по случая Трайков обеща да даде следващия вторник на редовната си пресконференция.
 
 
Георги Гергов: Държавата да купи акции, ако иска по-голям дял в панаира

Ако държавата иска да увеличи дела си в Международен панаир Пловдив, да купи акции от реститутите, вместо да се занимава с проверки – това заяви председателят на Съвета на директорите на дружеството Георги Гергов по повод изявлението на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, че работна група проверява как се е променила собствеността.

Всяка проверка е добре дошла за нас, очаквам и от тази резултатът да бъде в наша полза, както при много други през последната година, каза Георги Гергов. Той припомни, че публично-частното партньорство в панаира беше проверено от ДАНС, прокуратурата и МВР, но нарушения не са открити.

Гергов отрече да е отказвана информация на министерството, както обяви Трайков. Всички писма, които получаваме, се завеждат и им се отговаря, добави Гергов.  




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13025051
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930